Réde Község Önkormányzati Képviselő testületének 14/2013.(IX.27.) önkormányzati rendelete

Réde Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete a háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan

Hatályos: 2013. 09. 27

Réde Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 143.§ (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

  1. 1. §


  1. A rendelet hatálya kiterjed Réde Község közigazgatási területén fekvő ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki.
  2. A közszolgáltatás az alábbiakra terjed ki:

a) az ingatlantulajdonos által az ingatlanon gyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott háztartási szennyvíz begyűjtésére és rendszeres, illetve alkalmi elszállítására

  1. A közszolgáltatás Réde Község közigazgatási területére terjed ki. Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására vonatkozó közszolgáltatást.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

  1. 2. §
  1. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


  1. Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.


  1. Az ingatlan tulajdonosa a háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.


A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

  1. 3. §


  1. A háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentesítés elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.
  2. A háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét Vértes és Vidéke Kommunális és Szolgáltató kft. (2840 Oroszlány, Ó-Takács utca 1/A.) jogosult és köteles ellátni. 
  3. Vértes és Vidéke Kommunális és Szolgáltató kft. (2840 Oroszlány, Ó-Takács utca 1/A.) által  szállított háztartási szennyvíz ürítési helye Oroszlány 0444 helyrajzi szám alatti Szennyvíztisztító Telep.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

  1. 4. §


  1. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.
  2. Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.
  3. Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a jelen rendelet 3.§ (2) bekezdésében megjelölt szolgáltatónak átadni és a közszolgáltatónak az ellenértéket az e rendeletben szabályozott módon teljesíteni.
  4. A háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.
  5. Az ingatlantulajdonos a háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.
  6. Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.

Közszolgáltató jogai és kötelezettségei


  1. 5. §


  1. A háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.
  2. A háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést a közszolgáltató haladéktalanul, saját költségén köteles összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni.
  3. A közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, a vele egyeztetett időpontban, de a bejelentéstől számított 3 napon belül köteles a közszolgáltatást nyújtani.


A közszolgáltatási díj

  1. 6. §
  1. Az ingatlantulajdonosnak a háztartási szennyvízzel kapcsolatos kezelési közszolgáltatás igénybevételéért kéttényezős – alapdíj és ürítési díj – közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek egységnyi díját jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  2. A szolgáltatást az igénybevevők a szolgáltatás ellenértékét készpénzfizetési számla ellenében a helyszínen rendezik.
  3. Az ingatlantulajdonosa a közszolgáltatási díj összegével kapcsolatban a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet.

Adatvédelem

7. §

(1) A közszolgáltató a jelen rendeletben és egyéb jogszabályokban foglalt feladatai teljesítéséhez szükséges személyes adatokat az önkormányzattól írásban igényelheti.

(2) A kérelemben meg kell jelölni, hogy az igényelt személyes adatokra mely feladatának teljesítése érdekében van szüksége.

Záró rendelkezések

8. §

 (1) Ez a rendelet 2013. szeptember 27. napján lépett hatályba.



Pölöskei József                             Dr. Cserhalmi Antal

polgármester                                         jegyző