Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

Babócsa község helyi építési szabályozásáról

Hatályos: 2012. 10. 15- 2017. 10. 14

Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

Babócsa község helyi építési szabályozásáról

2012.10.15.

Babócsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésének, valamint az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló, az 1999. évi CXV. törvénnyel módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) c); továbbá a 2. § (10) és (19) bekezdéseinek felhatalmazásával élve, - tekintettel az Országos településrendezési és építészeti követelményekről szóló 36/2002. (III.7.) kormányrendelettel módosított 253/1997. (XII. 20.) sz. kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásaira is – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet csak a rendelet mellékletét képező, a CIVITAS BT által készített 05/2002 tervszámú kül- és belterületi szabályozási tervvel együtt érvényes, azzal együtt értelmezendő és alkalmazandó.

(2) Jelen rendelet hatálya Babócsa község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A szabályozási terven alkalmazott jelek az OTÉK 2. sz. mellékletében szereplő jelkulcsán alapulnak, az OTÉK vonatkozó előírásai és fogalom-meghatározásai szerint értelmezendők. A jelkulcsban szereplő jelek kötelező érvényűek, ezek megváltoztatása csak a rendezési terv módosításával lehetséges; kivéve az irányadó telekhatár jelet, melyek megváltoztatása az övezetre vonatkozó előírások betartásával telekalakítási hatósági eljárás keretében lehetséges.

(4)1 Egyes objektumok helyi védelem alá helyezése vagy törlése jelen rendelet módosításával történhet, a helyi védelemre vonatkozó egyéb előírások betartása mellett.

(5) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az országos érvényű hatályos jogszabályok szerint kell eljárni.

Az építésre vonatkozó általános előírások

2. § (1) Új épületet elhelyezni csak:

a) közvetlen út-kapcsolattal rendelkező,

b) hálózati elektromos energiával ellátott,

c) belterületen hálózati vezetékes, külterületen hatóságilag minősített egészséges ivóvízzel ellátott,

d) belterületen szennyvízcsatornával, külterületen szakszerű közműpótlóval rendelkező telken lehet.

(2)2 Új épület építése csak az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott oltóvíz-mennyiség biztosítása esetén lehetséges.

(3)3 Új épület építése csak az OTÉK 42. §-ában meghatározott gépjármű-várakozó- és tároló-helyek biztosítása esetén engedélyezhető. A gépjármű tároló-helyeket az építési telek területén belül kell elhelyezni. Ettől eltérni csak helyi parkolási rendeletben szabályozott módon lehetséges, de a gépjármű-várakozó-helyet ez esetben is legfeljebb az ingatlantól számított 500 méteren belül lehet kialakítani.

(4) A tervezési területen állandó használatra szánt lakókocsi, konténer, és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.

Épületek elhelyezésére vonatkozó általános előírások

3. § (1) Beépítésre szánt területen új épületet elhelyezni csak a szabályozási terven jelölt építési határvonalon belül lehet.

(2) Új beépítésű utcában az ingatlan fő funkcióját betöltő épület utcai homlok-falát a közterület felőli építési határvonalra kell helyezni. Beépített utcában az ingatlan fő funkcióját betöltő új épület utcai homlok-falát az utcában kialakult építési vonalhoz kell igazítani.

(3) Oldalhatáron álló beépítés esetén az épület egyik határoló falát – az utcában kialakult rendnek megfelelő, új utca esetén a kedvező tájolási követelménynek megfelelő telekhatárra, vagy attól 1 m széles sávon belül kell helyezni.

(4) Oldalhatáron álló beépítés esetén az épületek szabadonállóan is elhelyezhetők az oldalhatáron álló beépítésnek megfelelő építési helyen belül.

(5)4 A kialakult 14-m-nél keskenyebb, oldalhatáros beépítésű telkeken az építmények közötti legkisebb távolsági méretek,- maximum 4,5 méter építménymagasság mellett,- legfeljebb 4 méterig történő csökkentése, akkor lehetséges, ha az épületek külső térelhatároló szerkezetét, tetőhéjazatát és párkányzatát az I-III. tűzállósági fokozathoz tartozó tűzállósági határértékű és nem éghető (A1, vagy A2) anyagból készítik, valamint a szemben álló homlokzatok egyikén sincs 0,36 m2-nél nagyobb felületű nyílászáró kialakítva. Nem kell tűztávolságot tartani olyan két épület között, amelyek közül a magasabb átfedő homlokzata nyílásnélküli tűzfalként kerül kialakításra.

(6) Hátsókert mélysége 40 m-nél mélyebb telek esetén legalább 6 m, ennél rövidebb telkek a hátsó telekhatárig – a hátsó telekhatáron nyílászáró nélkül - beépíthetők.

Épületek, építmények kialakítására vonatkozó általános előírások

4. § (1)5 Lakó-, vegyes-, különleges és kertes mezőgazdasági területen minden épületet jellemzően 35-45o hajlású magas tetővel kell kialakítani. Az épületeken alkalmazható tető-héjazati anyag: a natúr égetett cserép színárnyalataival megegyező színű égetett cserép, betoncserép, pikkelyfedés-jellegű fémlemez- vagy bitumenes zsindely-héjazat. Nem alkalmazható azbesztet tartalmazó, illetve fokozott tűzterjedési fokozatba sorolt héjazati anyag. Kertes mezőgazdasági területen lévő épületeken nád- és zsúpfedés is alkalmazható.

(2) Új építés és épület-átalakítás esetén létesítendő tetőidom az utcában jellemzően kialakult állású nyeregtető, új beépítésű utcában utcára merőleges gerincű nyeregtető.

(3) Terepszint alatti építmények (pince) egy szint mélységben, a telken beépített területet meg nem haladó kiterjedéssel létesíthetők.

(4) A tervezési területen – műemlékek kivételével - csak az adott ingatlanon működő intézmény, vállalkozás reklámozását szolgáló reklámhordozó berendezés helyezhető el, ingatlanonként legfeljebb 3 m2 reklám-felülettel.

(5)6

(6)7

Kialakult telekállapotokra és meglévő épületekre vonatkozó külön előírások

5. § (1) Az ingatlan-nyilvántartás szerint építési teleknek minősülő, az adott övezeti előírásoknál szűkebb paraméterekkel rendelkező, kialakult telken álló épület is szükség esetén felújítható, korszerűsíthető, és az övezeti előírások betartása mellett bővíthető. Új épület azonban csak legalább 300 m2 területű, legalább 10 m széles és legalább 20 m mélységű telken helyezhető el.

(2) Kialakult telekállapotok esetén telekmegosztás csak az övezeti előírásokban szereplő legkisebb telekméretek biztosíthatósága esetén, telekösszevonás, illetve telek-bővítés azonban ennél kisebb telekméretek kialakulása esetén is megengedhető.

(3) Az adott övezeti előírásokban megengedettnél már nagyobb mértékben beépített telek beépítettsége tovább nem növelhető, azonban a meglévő épületek korszerűsíthetők, és a beépítettség további növelése nélkül a megengedett építménymagasság betartása mellett bővíthetők.

(4) Az övezeti előírásokban megengedettnél nagyobb építménymagasságú meglévő épület – a benapozási és tűzvédelmi előírások teljesülése esetén - korszerűsíthető és bővíthető az építménymagasság további növelése nélkül.

(5) Szabályozási vonallal érintett (átszelt) meglévő épületnek a tervezett közterületbe eső része indokolt esetben felújítható, de ezen a telekrészen nem bővíthető.

Általános földtani és talajvédelmi követelmények

6. § (1) Építési és elvi építési engedélyezési eljárásokban a Magyar Geológiai Szolgálat állásfoglalása szükséges:

a) 4 szintnél magasabb, vagy 7 m fesztávnál nagyobb fesztávolságú tartószerkezeteket tartalmazó előregyártott vagy vázas tartószerkezetű épületeknél,

b) a 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 1. mellékletének 1.1, 1.2, 1.3, 1.6, 4. és 5. pontbeli építmények engedélyezése esetén,

c) 3 m-nél nagyobb földvastagságot érintő tereprendezés esetén.

(2) A Magyar Geológiai Szolgálat megkeresése szükséges a földtani felépítéssel és morfológiai viszonyokkal összefüggést mutató események jelentkezésekor, továbbá a mérnökgeológiai adottságok eredményeként fellépett és az épített környezetre hatást gyakorlóan észlelt változások esetén.

(3) Mélyfekvésű területeken építendő építmények engedélyezési tervéhez a talajvíz helyzetét is tisztázó talajmechanikai vizsgálat mellékelendő.

(4) Tőzeges területeken (3. melléklet) történő építés esetén geotechnikai vizsgálattal kell meghatározni az építés feltételeit.

(5) A termőföld védelme érdekében minden építési, közműépítési és tereprendezési munka során gondoskodni kell a termőréteg (humuszos termőtalaj) megmentéséről és más termőföldön való hasznosításáról.

(6) Építési, tereprendezési munkák során kitermelt ásványi nyersanyag deponálásához és elhelyezéséhez – amennyiben az értékesítésre kerül – a Bányakapitányság hozzájárulása szükséges.

A települési környezet védelmének általános szabályai

7. § (1) A tervezési területen keletkező, összegyűjtött kommunális szilárd és folyékony hulladékot csak közegészségügyi és környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett lerakóhelyen szabad elhelyezni.

(2) Állati tetemeket zárható épületben elhelyezett konténerben kell átmenetileg tárolni, és állati fehérje-feldolgozó üzembe kell elszállítani.

(3) A szennyvízcsatornázással nem rendelkező külterületen keletkező szennyvizeket vízzáróan kialakított zárt szennyvíz-tárolóban kell gyűjteni.

(4) A felszínalatti vizek minőségének védelme érdekében kockázatos anyag, illetve ilyen anyagot tartalmazó, vagy lebomlása esetén ilyen anyag keletkezéséhez vezető anyag közvetlen bevezetése a felszín alatti vizekbe tilos.

(5) A mező- és kertgazdasági hulladékok, továbbá kommunális hulladékok nyílt téri égetése tilos.

(6)8 Jelentős zajkibocsátást okozó tevékenység esetén be kell tartani a vonatkozó jogszabályban előírt zaj- és rezgésterhelési határértékeit.

(7) Olyan telkek esetén, ahol a közlekedési eredetű zaj meghaladja a vonatkozó határértékeket, ott új épület csak passzív akusztikai védelemmel ellátva építhető.

(8) A háztáji állattartás feltételeit helyi állattartási rendeletben kell szabályozni.

(9)9 A település területén csak olyan tevékenység engedélyezhető, amelynek szennyezőanyag-kibocsátása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel.

A természet védelmének általános szabályai

8. § (1)10

(2)11

(3) Gyep művelési ágba tartozó területen extenzív művelés végezhető, gyepterület szántó- és erdőterületté nem minősíthető át.

II. Fejezet

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

Lf-1 jelű falusias lakóterületek szabályozása

9. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 0,5.

(2) A telkeken az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Legfeljebb kétlakásos lakóépületek,

b) Mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény,

c) A helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

d) Szálláshely szolgáltató épület (legfeljebb 15 fh.)

e) A terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró kézműipari épület,

f) Helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

g) Sportépítmény,

h)12

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 16 m

b) mélység: 40 m

c) terület: 900 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 30 %, de legfeljebb 400 m2 beépített terület. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 40 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: oldalhatáron álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság új építés vagy bővítés esetén: 5 m.

(7) A területen haszonállat-tartás az önkormányzat állattartási rendeletével összhangban lehetséges.

Lf-2 jelű falusias lakóterületek szabályozása

10. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (3), (4), (5) és (7) pontja betartandó.

(2) Telekalakítás esetén a kialakult, illetve történetileg igazolható hagyományos telekrendszerhez kell igazodni.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett építménymagasság: 4,0 m. Az övezet területén csak a hagyományos faluképhez illeszkedő épületek helyezhetők el. Ennek keretében:

a) A legnagyobb épülettraktus-szélesség 8 m,

b) térdfal-magasítás nem létesíthető,

c) 12 m-nél keskenyebb telken csak utcára merőleges gerincű nyeregtetős épület, 12 m-nél szélesebb telken utcával párhuzamos és merőleges gerincű, illetve L alakban hajlított és keresztszárnnyal bővített nyeregtetős épület is építhető,

d) a nyeregtető-idomból kiugró tornyok, tetőtéri ablakok, illetve beugró loggiák nem létesíthetők,

e) az épületek homlokzatán csak hagyományos jellegű építőanyagok alkalmazhatók: vakolt fal, faszerkezetű, hagyományos arányú nyílászárók, égetett cserép,

f) utcai kerítés falazott, vagy fa anyagú lehet.

Lf-3 jelű falusias lakóterületek szabályozása

11. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (3), (4) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: szabadon álló.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett legnagyobb építmény-magasság: 7,5 m.

Lf-4 jelű falusias lakóterületek szabályozása

12. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (3), (4) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: láncházas-zártsorú, az oldalhatároktól mért 3 m széles teleksávban csak 3,5 m építménymagasságú, lapostetős épületszárny építhető.

(3) Az oldalhatártól mért 3-3 m széles teleksávok közötti területen új építés vagy bővítés esetén megengedett legnagyobb építmény-magasság: 7,5 m.

Lf-5 jelű falusias lakóterületek szabályozása

13. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (3), (4), (6) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: ikerházas. Az ikerházak összeépült lakásegységeit szimmetrikus épülettömeggel és utcai homlokzattal kell kialakítani.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett legnagyobb építmény-magasság: 5 m.

Lf-6 jelű falusias lakóterületek szabályozása

14. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (3), (4) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: zártsorú.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett építménymagasság: 4,5 m. Az övezet területén csak a hagyományos faluképhez illeszkedő épületek helyezhetők el. Ennek keretében:

a) térdfal-magasítás nem létesíthető,

b) új építés esetén az utcafronton utcával párhuzamos tetőgerincű épület építendő,

c) a nyeregtető-idomból kiugró tornyok, tetőtéri ablakok, illetve beugró loggiák nem létesíthetők,

d) az épületek homlokzatán csak hagyományos jellegű építőanyagok alkalmazhatók: vakolt fal, faszerkezetű, hagyományos arányú nyílászárók, égetett cserép,

e) utcai kerítés falazott, vagy fa anyagú lehet.

Lf-7 jelű falusias lakóterületek szabályozása

15. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (3), (4) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: oldalhatáron álló.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett legnagyobb építmény-magasság: 7,5 m.

Lf-8 jelű falusias lakóterületek szabályozása13

15/A. § (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (4) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: oldalhatáron álló.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett legnagyobb építmény-magasság: 7,5 m.

(4) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 16 m

b) mélység: 20 m

c) terület: 400 m2

(5) Megengedett legnagyobb beépítettség: 45 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 30 %1*-a fenntartandó.

(6) A rendelethez tartozó 2.1. és 2.2. jelű belterületi szabályozási tervek a Szabadság tér – Béke utca – Rinya utca – Kossuth utca által határolt tömb területén e rendelet 1. mellékletének megfelelően módosulnak.

Lf-9 jelű falusias lakóterületek szabályozása14

15/B. §15 (1) A területen a 9. § Lf-1 övezetre vonatkozó szabályozás (1), (2), (6) és (7) pontja betartandó.

(2) Beépítési mód: oldalhatáron álló, de a 20 méternél szélesebb telek szabadonállóan is beépíthető.

(3) Új építés vagy bővítés esetén megengedett legnagyobb építmény-magasság: 5,0 m.

(4) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 16 m

b) mélység: 20 m

c) terület: 900 m2

d) Megengedett legnagyobb beépítettség: 30 %, de legfeljebb 800 m2. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 40 %-a fenntartandó.

Vt-1 jelű településközponti vegyes területek szabályozása

16. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 0,5.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Egyházi épület,

b) Igazgatási épület,

c) Egyéb közösségi szórakoztató épület.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 40 m

b) mélység: 60 m

c) terület: 2500 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 20 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 50 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 20 m.

(7) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

Vt-2 jelű településközponti vegyes területek szabályozása

17. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 1,0.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Lakóépület,

b) Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

c) Igazgatási épület,

d) Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely szolgáltató épület,

e) Egyéb közösségi szórakoztató épület,

f) Nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény,

g) Gépjárműtároló,

h) Sportépítmény.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 40 m

b) mélység: 60 m

c) terület: 2000 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 25 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 50 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m.

(7) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

Vt-3 jelű településközponti vegyes területek szabályozása

18. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 1,0.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Lakóépület,

b) Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

c) Igazgatási épület,

d) Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely szolgáltató épület,

e) Egyéb közösségi szórakoztató épület,

f) Nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény,

g) Gépjárműtároló,

h) Sportépítmény.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 20 m

b) mélység: 30 m

c) terület: 600 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 40 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 30 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m.

(7) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

Vt-4 jelű településközponti vegyes területek szabályozása

19. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 2,0.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Lakóépület,

b) Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

c) Igazgatási épület,

d) Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely szolgáltató épület,

e) Egyéb közösségi szórakoztató épület,

f) Nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény,

g) Gépjárműtároló,

h) Sportépítmény.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 20 m

b) mélység: 20 m

c) terület: 400 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 80 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 10 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m.

(7) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

Gksz jelű kereskedelmi-szolgáltató gazdasági területek szabályozása

20. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 1,0.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Nem jelentős zavaró hatású gazdasági építmény,

b) A tulajdonos, használó és személyzet lakásai,

c) Igazgatási és egyéb irodaépület,

d) Üzemanyagtöltő,

e) Gépjárműtároló.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 30 m

b) mélység: 50 m

c) terület: 2000 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 35 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 30 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6)16 Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m. Technológiai okokból, kivételesen, legfeljebb 10 méteres építménymagasság is engedélyezhető.

Gip jelű gazdasági ipari területek szabályozása

21. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 1,0.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Gazdasági építmény,

b) Igazgatási és egyéb irodaépület,

c) Gépjárműtároló.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

a) szélesség: 30 m

b) mélység: 60 m

c) terület: 3000 m2

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 30 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 40 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6)17 Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m. Technológiai okokból, kivételesen, legfeljebb 10 méteres építménymagasság is engedélyezhető.

Ks jelű különleges (sport) területek szabályozása

22. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 0,1.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Sportpályák, sport-létesítmények,

b) Sportolási rendeltetésű épületek,

c) A sport-funkció működéséhez szükséges kiszolgáló épületek.

(3) Megengedett legnagyobb beépítettség: 10 %.

(4) Beépítési mód: szabadon álló.

(5)18 Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 70 %-a fenntartandó.

(6) A telek bekerítendő.

Kt jelű különleges (temető) területek szabályozása

23. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 0,01.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Sírok, urnasírok, kripták,

b) Ravatalozó, halottasház,

c) Egyházi épület,

d) A temető működéséhez szükséges gazdasági és szociális épület.

(3) Új temetkezési helyek kialakítása csak parcellázási terv alapján lehetséges.

(4)19 Megengedett legnagyobb beépítettség: 10 %. Zöldfelület céljára a temető területének legalább 40 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 4 m, egyházi épület esetén 10 m.

(7) A terület bekerítendő.

Kf jelű különleges (termál-fürdő) területek szabályozása

24. § (1) A terület tömbjein megengedett szintterület-sűrűség: 0,2.

(2) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Termálfürdő és kiszolgáló épületei,

b) Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely-szolgáltató, egészségügyi, szociális épület,

c) Egyéb közösségi szórakoztató épület,

d) Gépjárműtároló,

e) Sportépítmény.

(3) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei: 1 ha

(4) Megengedett legnagyobb beépítettség: 10 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 70 %-a fenntartandó.

(5) Beépítési mód: szabadon álló.

(6) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m.

Kb jelű egyéb (bánya-) területek szabályozása

25. §20 (1) A területen csak a bányászati tevékenységhez tartozó épületek és műtárgyak helyezhetők el a bányakapitányság hozzájárulásával.

(2) Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei: 2000 m2, amennyiben az ingatlanon kizárólag a szénhidrogén kútfej került elhelyezésre, úgy 300 m2 is engedélyezhető.

(3) Megengedett legnagyobb beépítettség: 10 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 40 %-a fenntartandó.

(4) Beépítési mód: szabadon álló.

(5) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 5 m, torony jellegű építmények esetében 25 m.

Kh jelű egyéb (hulladéklerakó) területek szabályozása

26. § (1) A területen csak építési törmelék és szerves növényi hulladék (nyesedék) helyezhető el.

(2) A területen található kommunális hulladék a környezetvédelmi hatóság előírásai szerint eltávolítandó.

(3) A terület bekerítendő.

(4)21 Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei: 5000 m2.

(5)22 Megengedett legnagyobb beépítettség: 40 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 40 %-a fenntartandó.

(6)23 Beépítési mód: szabadon álló.

(7)24 Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m.

III. Fejezet

NEM BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

KÖu jelű közúti közlekedési területek szabályozása

27. § (1) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Közúti, gyalogos és kerékpáros közlekedési pályák, csapadékvíz-elvezető árkok,

b) Utcafásítás,

c) Utcabútorok, képzőművészeti alkotások,

d) Közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések,

e) Forgalomirányító és tájékoztató táblák, jelzések.

(2)25 A közutak szabályozási szélességét a szabályozási tervlap tünteti fel. Országos mellékutak esetén legalább; 30 m, helyi gyűjtőutak esetén legalább; 22 m, kiszolgáló utak esetén legalább ; 12 m.

(3) Csapadékvíz-elvezető árkok létesítése, illetve minden vízrendezési, vízkárelhárítási tevékenység csak a vízügyi hatóság engedélyével végezhető.

KÖv jelű vasúti közlekedési területek szabályozása

28. § (1) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Vasúti közlekedési pályák,

b) Vasúti közlekedéshez tartozó kiszolgáló épületek,

c) Közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések,

d) Forgalomirányító berendezések.

(2) A területen minden építési tevékenység a Közlekedési Felügyelet engedélyével végezhető.

Z jelű zöldterületek szabályozása

29. § (1) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Növényzet, sétányok,

b) Utcabútorok, képzőművészeti alkotások,

c) Közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések,

d) Sport- és szabadidő-létesítmények,

e) Vendéglátó, és a terület fenntartásához szükséges épületek.

(2) Új építés esetén a megengedett legnagyobb beépítettség: 2 %. Zöldfelület céljára (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 90 %-a fenntartandó.

(3) Beépítési mód: szabadonálló.

(4) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 4 m.

(5) Közművezetékeket és műtárgyaikat, közvilágítási berendezéseket úgy kell elhelyezni, hogy a meglévő fákat ne károsítsák.

(6) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

Z-1 jelű zöldterületek szabályozása

30. § (1)26 A területen a 29. § zöldterületekre vonatkozó előírásai betartandó.

(2) A területen minden építési, földmunkával járó, illetve a növényzetet érintő beavatkozás csak a kulturális örökségvédelmi és természetvédelmi hatóságok hozzájárulásával, a területen található régészeti és botanikai értékek károsítása nélkül, a terület kulturális és turisztikai rendeltetéséhez illeszkedő módon engedélyezhető.

V jelű vízgazdálkodási területek szabályozása

31. § (1) A területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Vízkárelhárítást szolgáló építmények,

b) A sporthorgászást szolgáló közösségi építmények.

(2) A területen minden tevékenység csak a vízügyi hatóság hozzájárulásával végezhető.

V-1 jelű vízgazdálkodási területek szabályozása

32. § (1) A területen csak a vízbeszerzést, ívóvíz-kezelést és tárolást szolgáló építmények helyezhetők el.

(2) A területen minden tevékenység csak a vízügyi hatóság és a terület kezelőjének hozzájárulásával végezhető.

(3) A terület bekerítendő, és a kerítés mentén növényzet (élősövény) telepítendő.

V-2 jelű egyéb területek szabályozása

33. § (1) A területen a kialakult természetközeli állapotok megőrizendők.

(2) A területen minden tevékenység csak a vízügyi és természetvédelmi hatóság hozzájárulásával végezhető.

E jelű gazdasági rendeltetésű erdőterületek szabályozása

34. § A területen – az erdőgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok előírásainak betartása mellett - 10 ha területnél nagyobb földrészleten az erdő rendeltetésének megfelelő erdő- és a vad-gazdálkodást kiszolgáló, legfeljebb 5 m építmény-magasságú, tájba illő épületek helyezhetők el, a földrészlet legfeljebb 0,5 %-os beépítettségével.

E-1 jelű védelmi rendeltetésű védett erdőterület szabályozása

35. § (1)27

(2)28 A területen épület nem helyezhető el.

E-2 jelű védelmi rendeltetésű, fokozottan védett erdőterület szabályozása

36. § (1)29

(2) A területen épület nem helyezhető el.

(3)30

Ev jelű védő erdőterület szabályozása

37. § (1) A terület 3 szintes növényzettel beültetendő.

(2) Az erdőtelepítés a környezet-terhelést okozó létesítmény tulajdonosának kötelessége.

(3) A területen épület nem helyezhető el.

M jelű általános mezőgazdasági területek szabályozása

38. § (1) A területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok, valamint az OTÉK 29. § előírásainak betartása mellett folytatható.

(2) Gyep művelési ágú területen csak extenzív művelés folytatható, és nem sorolható át szántó- vagy erdő művelési ágba.

(3) Új épületet, építményt szabadonállóan szabad elhelyezni. Úttól legalább 10 m előkert-mélység biztosítandó.

(4) Telekalakítás esetén legalább 6000 m2 területű, és legalább 30 m átlagos szélességű földrészlet alakítható ki.

(5) Megengedett építménymagasság: legfeljebb 5 m.

(6) A területen az OTÉK 29. §-a előírásai szerint birtokközpontok is kialakíthatók.

M-1 jelű, védett, általános mezőgazdasági területek szabályozása

39. § (1) A területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok figyelembevétele mellett a természetvédelmi hatóság hozzájárulásával folytatható.

(2) Épületek, út és közmű-létesítmények csak kivételesen, a természetvédelmi hatóság hozzájárulásával és előírásai szerint létesíthetők.

(3) A kialakult földrészletek tovább nem oszthatók.

Mk jelű kertes mezőgazdasági területek szabályozása

40. § (1) A területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok, valamint az OTÉK 29. § előírásainak betartása mellett folytatható. Az övezet területén birtokközpontok nem alakíthatók ki.

(2) Telekalakítás esetén legalább 1500 m2 területű, és legalább 14 m átlagos szélességű földrészlet alakítható ki.

(3) A területen csak mezőgazdasági rendeltetésű, legfeljebb 4 m építmény-magasságú épület helyezhető el legfeljebb 3%-os beépítettséggel, egy telken azonban legfeljebb 100 m2 beépített területtel.

(4) Új épületet, építményt oldalhatáron állóan kell elhelyezni. Megfelelő telekszélesség esetén az épület az oldalhatáron álló beépítési módnak megfelelő építési helyen belül szabadonállóan is elhelyezhető. Úttól legalább 5 m előkert-mélység biztosítandó.

(5) A területen pince és kertészeti építmény (üvegház és fóliasátor) elhelyezhető.

(6) A területen állattartás a helyi állattartási rendelettel összhangban lehetséges.

M-0 jelű mezőgazdasági területek szabályozása

41. § (1) A területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok betartása mellett folytatható.

(2) A területen a településszerkezeti terven meghatározott területfelhasználás megvalósulásáig földrészletet-megosztás és épület-elhelyezés nem engedélyezhető.

IV. Fejezet

KIEMELTEN KEZELT TERÜLETEK SZABÁLYOZÁSA

Belterületi határ megállapítása

42. § (1) A település belterületi határvonala csak a szabályozási tervlapon jelölt módon változtatható meg.

(2) Belterületbe csatolásra szánt területen a becsatolás végrehajtásáig a terület művelési ágának megfelelően hasznosítandó, épület azonban nem helyezhető el.

(3)31

Védőtávolságok szabályozása

43. § (1)32 Nagyfeszültségű elektromos vezetékek mentén történő épület-elhelyezéseknél a vonatkozó jogszabályban előírt védőtávolságok betartandók.

(2)33 Gázvezetékek mentén a vonatkozó jogszabályban előírt védőtávolságok betartandók.

(3) Földgázkutak és földgáz-előkészítő telep telke körül mért 50 m védőtávolságon belül létesítmény nem helyezhető el.

(4) Országos közutak melletti telken építmény csak külön jogszabályok betartása mellett helyezhető el.

(5) Vasútvonal szélső vágányától mért 50 m távolságon belül építmény csak külön jogszabályban előírt feltételek szerint helyezhető el.

(6) Természetes állapotú vízfolyások, tavak partvonalától mért 50 m távolságon belül épület, építmény nem helyezhető el.

(7)34 Nagyüzemi állattartó telep körül a vonatkozó jogszabály szerinti védőtávolságot kell biztosítani.

(8) Bányatelek területén minden építési engedélyezési eljárásba a Bányakapitányság szakhatóságként bevonandó.

V. Fejezet

A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK SZABÁLYOZÁSA

Az épített környezet védelmének szabályozása

44. § (1) Műemléki védettségű ingatlan (2. melléklet) területén minden építéssel, környezetalakítással, növényzet-telepítéssel és megszüntetéssel járó tevékenység a kulturális örökségvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

(2)35 Műemléki környezet területén (2.b. melléklet) minden építési engedélyezési eljárásba be kell vonni szakhatóságként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. A belterületi szabályozási terven feltüntetett műemléki környezet e rendelet 2. melléklete szerint módosul.

(3) Nyilvántartott régészeti lelőhelyen minden építési, közműépítési, tereprendezési vagy meliorációs munka engedélyezési eljárásába a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt szakhatóságként be kell vonni.

(4)36 Régészeti lelőhelyekre a vonatkozó jogszabályi előírások betartandók.

A helyi védelem szabályozása

45. § (1) A helyi védelem irányítása az Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A község helyi védelemben részesítendő objektumait a 2.d. melléklet tartalmazza.

(3)37

(4) A helyi értékek védelmével kapcsolatos döntések és feladatok előkészítése és végrehajtásának szervezése a település jegyzőjének feladata.

(5) A védendő értékek körére a település rendezési terve, építészmérnök által készített építészeti értékvizsgálat, tájépítész- és kertészmérnök által készített botanikai értékvizsgálat tehet javaslatot.

(6) Védetté nyilvánítást vagy megszüntetést bármely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is kezdeményezhet, ilyen esetben azonban ki kell kérni építészmérnök szakértő, botanikai érték esetén kertészmérnök szakértő szakvéleményét.

(7) A helyi értékek védelmére vonatkozó előterjesztésnek tartalmaznia kell:

a) a védendő érték megnevezését, pontos helyét, tulajdonosainak, kezelőinek, használóinak nevét, címét és a védelemről alkotott véleményüket,

b) a javasolt védelem fajtáját,

c) a védetté nyilvánítás szakmai indokait,

d) a védendő érték fényképét, helyszínrajzát.

A védetté nyilvánítási eljárás

46. § (1) A védetté nyilvánításról illetve annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2) A döntésről tájékoztatni kell a tulajdonosokat, illetve a kezdeményezőt.

(3) Ha a védettség megszűnik, a jegyző gondoskodik a védett érték és telek dokumentációjának elkészíttetéséről és annak a Megyei Levéltárban történő elhelyezéséről; valamint a megmenthető értékes szerkezeti elemek, tárgyak megmentéséről és elhelyezéséről.

(4) A helyi védetté nyilvánítás, illetve megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

A védett érték használata, fenntartása

47. § (1) A védett érték tulajdonosának kötelessége a védett érték rendeltetésszerű használatáról, jó állapotáról gondoskodni.

(2) A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(3) A védett érték fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.

A helyi védelem önkormányzati támogatása

48. § (1) A védett érték megóvása, állagának megőrzése céljából a tulajdonos kérelmére pályázat útján önkormányzati támogatás adható.

(2) A helyi védelem támogatására felhasználható összeget minden évben az Önkormányzat költségvetési rendeletében kell meghatározni.

(3) A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.

Helyi védelem alatt álló értékek átalakítása, bővítése

49. § (1) Védett épületet eredeti (hagyományos) tömegében, tetőformájában kell megtartani, érintetlenül hagyva az eredeti homlokzati elemeket (nyílások, tagozatok, díszek).

(2) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását – hacsak a védelem nem terjed ki az épületbelső, vagy valamely belső részlet hangsúlyozott megtartására – illetve bővítését a védettség nem akadályozza.

(3) Védett épület csak úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati, utcaképi megjelenése ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán az a legkisebb kárt szenvedje, és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

(4) Védett épület elbontása, védett növényegyed kivágása csak rendkívül indokolt esetben, a Képviselő-testület védettséget megszüntető határozatát követően engedélyezhető.

(5) Védett épület felújítása, bővítése esetén a védett részértékeket meg kell őrizni, esetleges bontás esetén a megmenthető részértékeket más épületen kell felhasználni.

(6)38 A helyi védelem alatt álló területek épületek, építmények esetében a vonatkozó jogszabályi8 előírások szerint kell eljárni.

Építésügyi hatósági engedéllyel végezhető munkák és tevékenységek

50. §39

Általános településkép-védelmi előírások40

51. §41 (1) A község területén állandó használatra szánt lakókocsi, konténer, és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.

(2) Új, 20 m-nél magasabb műtárgy (mikrohullámú átjátszó torony, szélerőmű, víztorony, stb.) a község belterületén, a kertes mezőgazdasági területen, az országos ökológiai hálózathoz tartozó területen, a Kiemelt jelentőségű Természetmegőrzési Területen (Natura 2000-es) nem helyezhető el.

(3) A tervezési területen minden 15 m-nél magasabb épület, kiálló épület-rész (torony, kémény, antenna, szellőző, stb.), valamint műtárgy építési engedélyezéséhez látványterv készítendő.

(4) A község lakó, vegyes és különleges területein – ahol örökségvédelmi szempontból szigorúbb szabályozás nem történik – csak az adott ingatlanon működő intézmény, vállalkozás reklámozását szolgáló reklámhordozó berendezés helyezhető el, ingatlanonként legfeljebb 3 m 2 reklám-felülettel.

(5) A község közigazgatási területén az épületek külső megjelenésében kerülendők a feltűnő, tájidegen építési elemek. Homlokzatokon (falburkolat, tető) olyan színárnyalatok alkalmazandók, melyek a hagyományos építőanyagokra (cserép, fa, egyéb természetes anyagok) és vakolatokra jellemzőek.

A természetvédelem szabályozása

52. § (1) Országos jelentőségű természetvédelem alatt álló területeken (nemzeti park, természetvédelmi területek) minden tevékenység a természetvédelmi hatóság (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság) hozzájárulásával végezhető.

(2) A természeti értékek védelme érdekében a természetvédelemről szóló 1996. évi LIV. törvény előírásai betartandók.

(3) Vizes élőhelyeken a természetvédelmi törvény 17–19. §. előírásai betartandók.

VI. Fejezet

SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEK

Építési és változtatási tilalom

53. § (1) Az Önkormányzat a Rinya u. 27. (711 hrsz.) ingatlanra községrendezési célból építési tilalmat rendel el.

(2) Meglévő földgázkút 50 m-es védőtávolsága miatt a Dózsa Gy. utcában az 56, 57, 58/1 és 58/2 hrsz-ú ingatlanok építési tilalom alatt állnak.

Településrendezési kötelezések

54. § (1) A 0136/3 hrsz-ú földrészleten található homokbánya területe rekultiválandó. A rekultiváció a terület tulajdonosának kötelessége.

(2) A 814/2 és 072/2 hrsz-ú ingatlanon működő fűrészüzem déli, közút menti 20 m széles területsávja 3 szintes növényzettel beültetendő.

Kiszolgáló út céljára történő lejegyzés

55. § Az Önkormányzat ÉTV 27. § értelmében a helyi közutak lejegyzésére kapott jogával a szabályozási tervlapokon szabályozási vonallal jelölt helyeken élni kíván. Ennek érvényesítésére jelen szabályzat módosítása nélkül, önkormányzati rendelettel kerülhet sor.

VII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

56. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez42

Lf-8 jelű falusias lakóterület módosítása a belterületi szabályozási terven

1. Lf-8 jelű falusias lakóterület módosítása a belterületi szabályozási terven

2.43 Lf-9 jelű falusias lakóterület módosítása a belterületi szabályozási terven

2.a. melléklet a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez44

Babócsa műemlékei

1. M II 4358 Babócsa, Szabadság tér 3 592/2 hrsz

ún.török kút, kis török sírépítményt, türbét utánzó kútház, XVIII. század vége, vagy XIX. század eleje .

2. M III 4357 Babócsa ,Szabadság tér 6-7. 597, 599 hrsz.

Orvosi rendelő és lakások, volt Sommssich kastély, klasszicista, 1820 körül. Középső része a II. Világháborúban elpusztult. Timpanonját az 1960-as években bontották le.

3. M III 4356 Babócsa, Várdomb Várdomb u. 2 hrsz.

Várrom az általános iskola kertjében, középkori. Természetvédelmi terület

4. M III 10577 Babócsa (külterület) Basakert (Nárciszos) 0155 hrsz.

Szt.Egyed és Szt. Miklós templom, valamint török fürdő romjai. Természetvédelmi terület.

2.b. melléklet a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez45

Babócsa műemléki környezetéhez tartozó ingatlanok

Utca, házszám

hrsz.

1. R.k. templom

14

2. park

12

3. Várdomb u. 2.

15/3

4. Várdomb u. 8.

9

5. Várdomb u. 10.

8

6. Várdomb u. 12.

7

7. Várdomb u. 14.

6

8. Várdomb u. 16.

5

9. Várdomb u. 18.

4

10. Várdomb u. 20.

3

11. Várdomb u. 22.

13

12. Várdomb u. 24.

1

13. Rét

24

14. Várdomb u.

586

15. Szabadság t.

581/1

16. Művelődési ház

581/2

17. ABC

593, 594, 595

18. Út

596

19. Szabadság tér 8.

600/2, 600/3, 600/4

20. Szabadság tér 9.

545

21. Kossuth u. 1.

504

22. Kossuth u. 11.

496

23. Kossuth u. 13.

495/2

24. Kossuth u. 15.

495/1

25. Termálfürdő

601/1

26. Várdomb u. 5.

592/1

27. Várdomb u. 7.

591

28. Várdomb u. 9.

590

29. Várdomb u. 11.

589

30. Várdomb u. 13.

588

31. Várdomb u. 15.

587/1.-2.

32. Árok

02/2

33. Külterület

0154

34. Földgázkút

0156

35. Út

03

36. Podoristye szőlőhegy

0162 (északi oldal)

2.d. melléklet a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez46

Helyi védelemben részesülő létesítmények

HRSZ

MEGNEVEZÉS

CÍM

KATEGÓRIA

1

34

Kereszt

Temető

teljes objektum

2

0172/2

Kereszt

Komlósdi elágazás

teljes objektum

3

33

Kereszt

Rákóczi u. 19. előtt

teljes objektum

4

431

Kereszt

Kossuth u. 121.

teljes objektum

5

580

Kereszt

Szabadság tér

teljes objektum

6

33

Szent József szobor

Rákóczi u.

teljes objektum

7

34

Nep. Szt. János szobor

R.k. templomkert

teljes objektum

8

34

Szt. László szobor

R.k. templomkert

teljes objektum

9

581/1

Hősi emlékmű

Szabadság tér

teljes objektum

10

547

Idősek klubja

Béke u. 3.

utcai homlokzat

11

504

Vendéglő

Kossuth u. 1.

utcai homlokzatok

12

494

Lakóház

Kossuth u. 17.

utcai homlokzat

13

483

Lakóház

Kossuth u. 19.

utcai homlokzat

14

535/2

Takarékszövetkezet

Kossuth u. 4.

utcai homlokzat

15

766

Lakóház

Kossuth u. 104.

utcai homlokzat

16

333

Lakóház

Rákóczi u. 4.

ép.tömeg, homlokzatok

17

329

Polgármesteri hivatal

Rákóczi u. 12.

ép.tömeg, homlokzatok

18

14

Római katolikus templom

Várdomb u.

teljes külső és belső

19

1

Múzeum (volt Prinke-kastély)

Várdomb u. 24.

ép.tömeg, homlokzatok

20

335

Gyógyszertár

Zrínyi u. 1.

utcai homlokzat

21

491

Lakóház

Zrínyi u. 16.

ép.tömeg, utcai homlokzat

22

419/3

Vasútállomás

ép.tömeg, homlokzatok

23

34

Ravatalozó

Temető

ép.tömeg, homlokzatok

3. melléklet a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez

Babócsa község nyilvántartott tőzeges területei

1. 024/1, 024/2, 024/3, 025, hrsz.

2. 074/9 a; 084/1 a; 084/2; 090/2 a; 088 hrsz.

3. 0152 b hrsz.

4. 0163/15 a hrsz.

4. melléklet a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez47

Babócsa nyilvántartott régészeti lelőhelyei

1

Babócsa Újmajor
KÖH azonosító:19644

8

Babócsa-TSZ fürdő
KÖH azonosító:19635
Hrsz:586,593,592/1,592/2,
601/1

15

Babócsa-Budai hegy I.
KÖH azonosító:22900
Hrsz:37

2

Babócsa
KÖH azonosító:19645

9

Babócsa-Faluvégi temető
KÖH azonosító:19636
Hrsz:2807,808,809,074/23,
073

16

Babócsa-Budai hegy II.
KÖH azonosító:19643
Hrsz:37

3

Babócsa-Nárciszos
KÖH azonosító:19630
Hrsz:0154, 0155

10

Babócsa-33-as-domb
KÖH azonosító:19637
Hrsz:08/2,01717,0172/2

15

Babócsa-Budai hegy II.
KÖH azonosító:19643
Hrsz:37

4

Babócsa-Vár
KÖH azonosító:19631
Hrsz:2

11

Babócsa-Basakerttel szemben
KÖH azonosító:19638

17

Babócsa-Budai hegy III.
KÖH azonosító:22922
Hrsz:37

5

Babócsa-Templom-domb
KÖH azonosító:19632
Hrsz:2,02/2,586,08/2

12

Babócsa-Gáztelep
KÖH azonosító:19639

18

Babócsa-Budai hegy IV.
KÖH azonosító:22923
Hrsz:37

6

Babócsa-Lénárt kert
KÖH azonosító:19633
Hrsz:24,25,26,27,28,29,33

13

Babócsa-Merész szőlő
KÖH azonosító:19640
Hrsz:154

19

Babócsa-Budai domb
KÖH azonosító:19642
Hrsz:032/4,032/5,032/1

7

Babócsa-Zrínyi utca
KÖH azonosító:19634
Hrsz:068/1,310,311,312, 313,
314,315,316,317,396/1,396/6,346,347,348,349,350,351,352,353,354,355,356,357,

14

Babócsa-Szabadság tér 3.
KÖH azonosító:19641

1. függelék a 6/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelethez48

Hivatkozott jogszabályok jegyzéke

Hivatkozási szám

Jogszabály címe

Jogszabály száma

1

Országos Tűzvédelmi Szabályzat

28/2011.(IX.6.)BM rendelet

2

a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról

27/2008.(XII.3.)KvVM-EüM rendelet

3

a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről

4/2004.(IV.7.)KvVM-ESZCSM-FVM

4

a villamosmű biztonsági övezetéről

122/2004.(X.15.) GKM rendelet

5

a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról

306/2010(XII.23.) Korm. rendelet

6

a szénhidrogén szállítóvezetékek biztonsági követelményeiről és a Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági szabályzata közzétételéről

79/2005.(X.11.) GKM rendelet

7

A kulturális örökség védelméről

2001. évi LXIV. törvény 8-10. §

8

az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-mûszaki
dokumentációk tartalmáról

37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet
193/2009.(IX.15.) Korm. rendelet

1

Az 1. § (4) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (5) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (5) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 4. § (6) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 7. § (6) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (9) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. § (1) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 8. § (2) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 9. § (2) bekezdés h) pontját a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A „Lf-8 jelű falusias lakóterületek szabályozása” alcímet (15/A. §-t) a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

14

A „Lf-9 jelű falusias lakóterületek szabályozása”ot a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

15

A 15/B. §-t a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

16

A 20. § (6) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

17

A 21. § (6) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

18

A 22. § (5) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

19

A 23. § (4) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

20

A 25. § a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

21

A 26. § (4) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be.

22

A 26. § (5) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be.

23

A 26. § (6) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be.

24

A 26. § (7) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be.

25

A 27. § (2) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

26

A 30. § (1) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

27

A 35. § (1) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 35. § (2) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

29

A 36. § (1) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

30

A 36. § (3) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

31

A 42. § (3) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

32

A 43. § (1) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 16. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 43. § (2) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 16. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

34

A 43. § (7) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 16. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 44. § (2) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 44. § (4) bekezdése a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

37

A 45. § (3) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

38

A 49. § (6) bekezdését a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 18. §-a iktatta be.

39

Az 50. §-t a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 22. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

40

Az „Általános településkép-védelmi előírások” alcím címe a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

41

Az 51. § a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 20. §-ával megállapított szöveg.

42

Az 1. melléklet a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 21. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

43

Az 1. melléklet 2. pontját a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

44

A 2.a. melléklet a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 21. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

45

A 2.b. melléklet a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 21. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 2.d. melléklet a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 4. mellékletet a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 21. § (4) bekezdése iktatta be.

48

Az 1. függeléket a Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.