Babócsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2008. (XI.7.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2009. 01. 01- 2009. 12. 27

Babócsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2008. (XI.7.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

2009.01.01.

Babócsa Önkormányzat képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a magánszemélyek kommunális adójáról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Babócsa Község Önkormányzat illetékességi területére.

Adókötelezettség

2. § Adókötelezettség terheli az önkormányzat illetékességi területén a Htv. 12. §-ban, valamint a 18. §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

Az adó alanya

3. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján a 2. §-ban megjelölt építmény tulajdonosa, nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérlője.

(2) Ha az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, a tulajdonos és a vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult személy megállapodása (nyilatkozat) szerinti személy, megállapodás hiányában a vagyonértékű jog jogosult ja az adózó.

(3) Több tulajdonos esetében a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

(4) Eltérő megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

Adómentesség

4. § Mentes az adó alól az önkormányzat illetékességi területén lévő beépítetlen belterületi földrészlet.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

5. § Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére az Htv. 25. §-ában foglaltak az irányadóak .

Az adó mértéke

6. § Az adó mértéke adótárgyanként vagy lakásbérleti jogonként 6.000,-Ft/ év.

Az adóbevallás és az adó megfizetése

7. § (1) Az adókötelezettség keletkezését, változását követő 15 napon belül az adóhatóságnál írásban kell bejelentést tenni az e célra szolgáló nyomtatványon.

(2) Nem kell újabb adóbevallást tenni az (1) bekezdésben foglalt esetben mindaddig, ameddig az adókötelezettséget érintő változás nem következik be.

(3) Az adózó a magánszemély kommunális adóját két egyenlő részletben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizetheti be késedelmi pótlék mentesen.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló, többször módosított 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló, többször módosított 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Ez a rendelet 2009. január 1. napján lép hatályba.

(3) E rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerint a helyben szokásos módon hirdetőtáblára helyezésével a körjegyző gondoskodik.