Babócsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018. (III.13.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2018. 03. 13



Babócsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím alapítása


1. §


(1) Babócsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a község közéletében, gazdasági, kulturális és egyéb téren, illetve a község érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, vagy maradandót nyújtó személyek munkájának elismerésére „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" megnevezésű címet alapít.


(2)   A „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozásával külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett, valamint tárgyjutalom jár.


(3)  A díszoklevél 42 x 29,5 cm méretű, 3 szín nyomással, arany feliratozással készült, díszes nyomat, üvegezett képkeretben. A díszoklevél arany színű szegéllyel, könyvkötészeti úton történő nyomással készül. Középütt helyezkedik el a „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" felirat, alatta a kitüntetett személy neve, az adományozás ideje, végül az adományozás rövid, tömören megfogalmazott indokolása olvasható. A díszoklevél közepén a község címere helyezkedik el. Az okiratot a polgármester és a jegyző írják alá.


(4) Az emlékplakett 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA”, alatta az adományozás éve található. Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 80 x 30 mm-es lapon a díszpolgár neve szerepel.




2. A cím adományozásának rendje


2. §


(1) „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozható mindazon élő vagy elhunyt, magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedő jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban a község fejlődése, gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységével kimagasló érdemeket szerezett.


(2)   Egy naptári évben legfeljebb kettő cím adományozható.


3. §


(1)   A „BABÓCSA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozására ajánlásokat tehet:

a)    a Képviselő-testület bármely tagja,

b)    az Önkormányzat tisztségviselői,

c)    a községben működő társadalmi szervezetek, egyesületek, közösségek, gazdasági szervezetek,

d)    a községben lakóhellyel rendelkező magánszemélyek.


(2) Az ajánlásokat minden év március 15. napjáig a Képviselő-testület címére Babócsa Község Polgármesteréhez (a továbbiakban: polgármester) kell eljuttatni, írásban, indokolással együtt.


(3)  A beérkezett ajánlások elbírálását a Képviselő-testület végzi.


(4)  A díszpolgári cím átadására évente egy ízben Nárcisz-nap alkalmával kerül sor.


(5)   Az adományozásról a Képviselő-testület zárt ülésen, titkos szavazással, minősített többséggel dönt. Az adományozás a Képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvben foglalt határozattal történik.


(6) A díszoklevelet, az emlékplakettet és a tárgyjutalmat ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.


(7)  A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető, alábbi kiváltságokat:

a)    az önkormányzat által rendezett minden ünnepségekre hivatalos, lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b)    díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett községi rendezvényeket,

c)    elhalálozása esetén - ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.


(8)   A díszpolgárok névsorát, adatait, az adományozás okát a Babócsai Közös Önkormányzati Hivatal tartja nyilván.



3. A díszpolgári cím visszavonásának rendje


4. §


(1)  A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, és/vagy a közügyektől eltiltotta.


(2)  A cím visszavonására bárki írásban, indokolt javaslatot tehet. A (1) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.


(3)  A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.


(4)  A visszavont díszpolgári címmel kapott emlékplakettet és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.


(5)  A címtől megfosztott díszpolgár nevét a kitüntetettek nyilvántartásából törölni kell.



4. „BABÓCSA KÖZSÉGÉRT" kitüntetés alapítása


5. §


(1) A Képviselő-testület azoknak az állampolgároknak, közösségeknek, akik/amelyek a község érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el, munkájuk elismerésére „BABÓCSA KÖZSÉGÉRT" megnevezésű kitüntetést alapít.


(2)   A „BABÓCSA KÖZSÉGÉRT" kitüntetés adományozásával külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett, valamint tárgyjutalom jár.


(3)  A díszoklevél 42 x 29,5 cm méretű, 3 szín nyomással, arany feliratozással készült, díszes nyomat, üvegezett képkeretben. A díszoklevél arany színű szegéllyel, könyvkötészeti úton történő nyomással készül. Középütt helyezkedik el a „BABÓCSA KÖZSÉGÉRT" felirat, alatta a kitüntetett személy neve, az adományozás ideje, végül az adományozás rövid, tömören megfogalmazott indokolása olvasható. A díszoklevél közepén a község címere helyezkedik el. Az okiratot a polgármester és a jegyző írják alá.


(4) Az emlékplakett 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt „BABÓCSA KÖZSÉGÉRT”, alatta az adományozás éve található. Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 80 x 30 mm-es lapon a kitüntetett neve szerepel.


  1. Egy naptári évben legfeljebb kettő kitüntetés adományozható.


6. §


A kitüntetés adományozására vonatkozó ajánlások, valamint az adományozás rendje a 3. § (1) – (6) bekezdéseinek alkalmazásával történik.








5. Eljárási rendelkezések


7. §


(l) A díszpolgári cím az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz is adományozható, amennyiben az elhunytnak túlélő házastársa vagy gyermeke még élő személy.


(2)   E rendeletben meghatározott cím és kitüntetés adományozásával járó költségek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni és biztosítani.


(3) E rendeletben foglaltakat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.



6. Záró rendelkezések


8. §



Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Hatályát veszti a kitüntetések és díszpolgári cím alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 7/2001.(IV.20.) önkormányzati rendelet.



Babócsa, 2018. március 13.


                                                                                                 


                   Péter István                                                                        Tulok Mónika

                   polgármester                                                                              jegyző





Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja:  2018. március 13.  14 óra 45 perc.





                                                                                                 Tulok Mónika

                                                                                                        jegyző