Babócsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának tilalmáról

Hatályos: 2018. 10. 01



Babócsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembe vételével a következőket rendeli el:


1. §

Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában

            a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs.) 29. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott terület.

            b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23 a pontja szerinti minden alkoholtartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat.

            c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009.(IX. 29.) Korm. rendelet 28 § a) pontja szerinti rendezvény.



2. §

A rendelet hatálya


(1) A rendelet területi hatálya Babócsa község közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya minden, Babócsa község közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.


(3) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 18.00 órától a következő év január 1-jén 6.00 óráig terjedő időszakra.



3. §

Általános rendelkezések


(1) A rendelet hatálya alá tartozó valamennyi közterületen szeszes ital fogyasztása tilos.





(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem terjed ki


a) az érvényes közterület használati megállapodással rendelkező szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egységekre hivatalos nyitvatartási időben (terasz, kitelepülés),   

b) az engedéllyel szervezett és az engedéllyel rendelkező, valamint a Babócsai Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelentett alkalmi rendezvények területére, a rendezvény idején, a bejelentett családi, községi- és sport eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre, a bejelentett civil szervezetek, intézmények hivatalos rendezvényeire (pl, falunap, szüreti felvonulás, lakodalmas menet),



4. §

Záró rendelkezések



Ez a rendelet 2018. október 1. napján lép hatályba.


Babócsa, 2018. szeptember 27.





                                  Péter István                                         Tulok Mónika

                                  polgármester                                              jegyző





A rendelet hirdető táblára helyezve:


Babócsa, 2018. szeptember 28.



                                                                                                          Tulok Mónika

                                                                                                               jegyző