Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó támogatásról

Hatályos: 2022. 10. 12

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.12.
a szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó támogatásról
Általános indokolás
A belügyminiszter pályázatot hirdetett a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. számú melléklet II. 2.2.1. pont szerinti „a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatására”.
A döntés alapján Beleg Község Önkormányzata 136 m3 jóváhagyott tűzifa mennyiség beszerzéséhez 3.022.600 Ft összegű támogatásban részesült.
A támogatásra a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának 2021. január 1-jei adatai alapján az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzatok pályázhatnak. Mivel egyszeri ellátásról van szó, és a későbbiekre vonatkozón nincs információnk arról, hogy hasonló támogatásra lesz lehetőség, ezért javasolt a feltételrendszert külön rendeletbe foglalni, valamint a pénzfelhasználást követően a rendeletet hatályon kívül helyezni.
A szociális tűzifára való jogosultság határozattal történő megállapítása során előnyben kell részesíteni az aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, illetve települési támogatásban részesülőket, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
E §-okban a rendelet céljára, hatályára és az alkalmazandó eljárási szabályokra történik utalás.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A támogatási kérelmek elbírálásának szempontjait tartalmazzák, számolva a rendkívüli élethelyzet miatti azonnali intézkedés szükségességével is.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A jogosulatlanul, rosszhiszeműen igényelt támogatás visszafizetésére vonatkozó szabályok kerültek megfogalmazásra, továbbá a hatáskör gyakorlására vonatkozó rendelkezések.
A 7. §-hoz
A hatályba léptető intézkedéseket tartalmazza.