Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 1/2021. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31- 2023. 05. 31

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 1/2021. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.31.

Gölle Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 165%-át;
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő személy esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 185%-át.”

2. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Temetési támogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tízszeres mértékét,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap hússzoros mértékét.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 11. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A temetési támogatás összege 30 000 Forint.

(4) A temetési települési támogatás iránti kérelem a temetési számla kiállítását követő hat hónapon belül nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről, a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.”

3. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez történő hozzájárulás céljával pénzbeli támogatásként rendszeres lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás állapítható meg annak szociálisan rászoruló személynek, akinek:)

„a) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 165%-át,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 185%-át.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendszeres lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás összege 5 000 Ft/hó/család.”

4. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendszeres települési gyógyszertámogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 165%-át,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 185%-át és igazolt gyógyszerköltsége eléri vagy meghaladja a szociális vetítési alap 25%-át.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendszeres települési gyógyszertámogatás összege alkalmanként 10 000 Ft.”

5. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szennyvízszállítási díjhoz nyújtott települési támogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tízszeres mértékét,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenötszörös mértékét.”

6. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § (4) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Tanévkezdéshez nyújtott települési támogatásban azon személy részesíthető,)

„a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tízszeres mértékét,
b) gyermekét egyedül nevelő törvényes képviselő esetében a szociális vetítési alap tizenötszörös mértékét.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A támogatás összegét az adott tárgyévben augusztus hónap 01. napjáig képviselő-testületi határozat állapítja meg.

(6) A tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás iránti kérelmet tárgyév augusztus hó 15. napjától, szeptember hó 30. napjáig terjedő időszakban lehet benyújtani.”

7. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 16. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az időskorú szociálisan rászoruló személyek megélhetéséhez kapcsolódó terhek csökkentése érdekében, eseti jelleggel, évente egy alkalommal pénzbeli ellátásként időskorúak települési támogatása nyújtható azon hatvanadik életévét betöltött személy részére, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 500 000 Forintot.

(2) Az időskorúak települési támogatása iránti kérelmet tárgyév augusztus hó 15. napjától, szeptember hó 30. napjáig terjedő időszakban lehet benyújtani.

(3) A támogatás összegét az adott tárgyévben augusztus hónap 01. napjáig képviselő-testületi határozat állapítja meg.”

8. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 17. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Pénzbeli támogatás esetén a támogatás összegét, természetbeni juttatásként annak összegét és formáját az adott tárgyévben október hónap 15. napjáig képviselő-testületi határozat állapítja meg.

(4) A karácsonyi települési támogatás iránti kérelmeket az adott tárgyévben november hónap 01. napjától november 30. napjáig lehet előterjeszteni.”

9. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 31/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Települési szünidei gyermekétkeztetésben részesíthető a Gyvt. 21/C. §-ában meghatározott szünidei gyermekétkezésre nem jogosult, göllei lakóhelyű vagy életvitelszerűen Göllében élő gyermek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 105 000 Forintot.”

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.