Kaposmérő község képviselő testületének 15/2011 (VIII.15..) önkormányzati rendelete

Kaposmérő Községi Önkormányzat

Hatályos: 2011. 08. 15- 2016. 02. 14

Kaposmérő község képviselő testületének 15/2011 (VIII.15..) önkormányzati rendelete

Kaposmérő Községi Önkormányzat

2011.08.15.

16/2004.(V.1.) önkormányzati

r e n d e l e t

a közterület – használatáról

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő – testülete az 1990 évi LXI. Törvény 16. §. /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazással élve, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény 54. §. /1/ bekezdésében foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kaposmérő község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan–nyilvántartásban közterületként /pl. közút, járda, tér/ nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek, illetve közterületet vesznek igénybe.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület - használati engedély vagy képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges.

(2) Közterület – használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

d) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

e) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető – és tájékoztató táblák elhelyezésére,

f) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék ideiglenes elhelyezésére,

g) alkalmi és mozgóárusításra – vasár- és ünnepnap kivételével – a 3. számú mellékletben meghatározott hrsz-ú ingatlanokon,

h) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

i) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek ideiglenes elhelyezésére, árukirakodásra,

j) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

k) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.

5. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

6. § (1) A közterület- használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz, az 1. sz. melléklet szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) Az engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
- a visszavonásig adható meg.
(3) Élelmiszer utcai árusítására közterület–használati engedélyt csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.
(4) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 1 év, kérelemre többször meghosszabbítható.
(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

7. § (1) Közterület tartós, állandó jellegű használatához – feltéve, hogy a használat módja nem esik a 4. § (2) bekezdés hatálya alá - képviselőtestületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges.

(2) A képviselő – testületi hozzájárulást tartalmazó határozatban rendelkezni kell a bérleti szerződés időtartamáról, a bérleti díjról valamint a bérleti szerződéssel kapcsolatban felmerülő további kikötésekről.

(3) A közterület állandó jellegű használatára az igénybevevővel bérleti szerződést kell kötni,

Amennyiben a közterület – használat építmény elhelyezését szolgálja, a bérleti szerződés érvényességi feltételekén ki kell kötni, hogy a bérlő meghatározott időn belül az építési engedélyt köteles megszerezni.
A bérleti szerződést – a képviselő-testületi hozzájárulás alapján – a polgármester köti meg.

8. § Nem adható közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás:

a) közlekedési területre, csak a közlekedési szakhatóság előzetes hozzájárulásával, műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területre, csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával;

b) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, az eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,

c) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,

d) lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

9. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes, köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a jegyző köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.

A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja

10. § (1) Az engedélyes, a bérlő a közterület használatáért díjat (bérleti díjat) köteles fizetni. A díj mértékét a 2. sz. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját a határozatban, illetve a szerződésben kell meghatározni.

(2) Az engedélyes, a bérlő a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (X.II.) Korm. rendelet /OTÉK/ szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím-, és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m² egésznek számít.

(4) A díj befizetésének tényét a körjegyzőségnél a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 15 napon belül igazolni kell.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

11. § A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

- ha azt az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja,
- jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve
- a választásokkal kapcsolatos hirdetések elhelyezésére történő igénybevétel esetén.

A közterület-használati engedély visszavonása

12. § Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 15 napon belül nem tudja bizonyítani.

Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

13. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

14. § (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a Közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletében /KRESZ/ meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

15. § A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik

16. § A közterület engedélyhez, hozzájáruláshoz kötött, de engedély, hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költéségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

17. § (1) Szabálysértést követ el, és – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 30 000 forintig terjedő bírsággal sújtható az, aki a közterületet engedély, hozzájárulás nélkül igénybe veszi, azt az engedélytől eltérő módon használja, és e tevékenységével a rendelet 16. §-ában meghatározott figyelmeztetés ellenére sem hagy fel.

(2) Aki hirdetőtáblát, hirdető berendezést, hirdetés céljára szolgáló ábrázolást engedély, hozzájárulás nélkül e célra ki nem jelölt helyen létesít, azzal szemben az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott szabálysértések tetten ért elkövetése esetén helyszíni bírság szabható ki, a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény helyszíni bírságra vonatkozó szabályai szerint.

Záró rendelkezések

18. § (1) A képviselő-testület a közterület használattal kapcsolatos – e rendeletben szabályozott hatáskörét – a polgármesterre ruházza.

(2) E rendelet 2004. év május 1. napján lép hatályba, egyidejűleg a közterület használatáról 16/2000. (XII.16.) számú rendelet hatályát veszti. Kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.

A képviselő-testület ülésének időpontja:
Kaposmérő, 2004. április 27.
Matula András Dr. Vig József
körjegyző polgármester
Kihirdetve: 2004. május 1.
Matula András
Körjegyző

1. számú melléklete

Kérelem:
1. A kérelmező neve, személyi ig. száma:
2. Állandó lakhely, székhely címe: ..
3. Közterület használat célja: …………………………………………………………………..
időtartama:…………………………………………………………………….
4. A közterület használat
a) helye (telepítési helyszínrajz):
b) módja, mértéke (m²-ben):
c) Az engedélyhez használt utca berendezési tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.).
5. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma:
Dátum, kérelmező aláírása

2. számú melléklete

A közterületek használati díja
1. A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat
(portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető),
ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám),
cég és címtábla m²-enkénti díj tényleges felületre vonatkozik) 250 Ft/m²/év
2. Árusítófülke, pavilon 400 Ft/m²/hó
3. Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató 1000 Ft/hó
4. - Személygépkocsinként 3000 Ft/év
- Teher- és különleges gépjárművek valamint,
ezek vontatmányainak elhelyezése 50 Ft/m²/év
5. - Önálló hirdető berendezések, táblák 500 Ft/m²/hó
- Transzparensek (felülete m²-ben) 50 Ft/m²/nap
6. - Építési munkával kapcsolatos építőanyag-
és törmeléktárolás, állványelhelyezés 10 Ft/m²/hó
- Önerős magánlakás-építésénél: (sávonkénti időszakosan
emelkedő mértékű) 10 Ft/m²/hó
- 30 napon belül 10 Ft/m²/hó
- 6 hónapig 15 Ft/m²/hó
- 6 hónapon túl 20 Ft/m²/hó
- egyéb esetekben: 20 Ft/m²/hó
7. Alakalmi és mozgóárusítás: 400 Ft/m²/hó
8. – Vendéglátó-ipari előkert 400 Ft/m²/hó
- üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek
elhelyezése, árukirakodás 200 Ft/m²/év
9.. – Kiállítás 200 Ft/m²/nap
- Alkalmi vásár 500 Ft/m²/nap
- Rendezvények, a nem bevételes kulturális rendezvények kivételével: 10 Ft/m²/nap
10. Közhasználatra még át nem adott közterületnek ideiglenes használata 10Ft/m²/nap
11. Egyéb: a díj mértékét – a fentiek figyelembevételével –
esetenként kell megállapítani.

3. számú melléklete

A képviselő-testület Kaposmérő község területén a következő helyrajzi számú ingatlanokon engedélyezi a mozgóárusítást:
Kaposmérő 133/29 hrsz, (Faluház udvara)
Kaposmérő 322 hrsz, (Fodor András tér ( Kossuth L. utca kanyar)
Kaposmérő 85/90 hrsz, (Dózsa Gy. utca játszótér)
Kaposmérő 85/90 hrsz, (Dózsa Gy. utca – Vörösmarty utca sarok)
Kaposmérő 078/5 hrsz, (Hunyadi utca vasúti sorompó)
Kaposmérő 649 hrsz, (Váci M. utca Rákóczi utca felöli szakasza)
Kaposmérő 024 hrsz, (Baglas)
Kaposmérő 036 hrsz, (Ebédvesztő)