Kaposmérő község képviselő testületének 7/2011 (IV.1..) önkormányzati rendelete

a fák és cserjék ültetési, telepítési távolságának szabályairól

Hatályos: 2011. 05. 01

a fák és cserjék ültetési, telepítési távolságának szabályairól

(Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 8/2012. (VI.1.) rendelettel.)


Kaposmérő Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a fák és cserjék telepítési távolságára vonatkozó szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

  1. §


A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik a község közigazgatási területén történő fák és cserjék telepítését, ültetését az állampolgárok, gazdák, gazdálkodó szervezetek számára a helyi előírások betartása mellett oly módon, hogy a növénytelepítés szolgálja az egészséges környezeti állapot kialakulását, természeti értékek védelmét és fenntartását, környezeti ártalmak megelőzését, valamint a várható lombkorona és gyökérzet figyelembe vételével elkerülhetők legyenek a későbbi jogviták a szomszéd ingatlantulajdonosok között.


  1. §


  1. A rendelet területi hatálya kiterjed a község közigazgatási belterületén történő fás szárú növények, lombhullató és örökzöld fák, cserjék telepítésére.
  2. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.
  3. E rendelet előírásait kell alkalmazni egyéb, külön jogszabály által nem szabályozott esetekben.
  4. A rendelet hatálya nem terjed ki az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvényben és végrehajtási rendeleteiben szabályozott fatelepítésekre, zártkerti erdőkre.


Telepítési távolságokra vonatkozó előírások

  1. §


  1. A legkisebb telepítési (ültetési) távolság szomszédos ingatlan épületeitől:
  1.  virág, hagyma esetén 0,30 m,
  2. 1 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor esetén 1,50 m,
  3. szőlő, 2 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény, díszfa esetén 2,00 m,
  4. 3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb bokor és díszfa esetén 2,50 m,
  5. 4 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa esetén 3,50 m,
  6. alacsony növésű gyümölcsfa, 4 m-nél magasabbra növő, terebélyes díszfa esetén 5,00 m,
  7. cseresznyefa, továbbá az a) - f) bekezdésben fel nem sorolt gyümölcsfa, valamint nyár, fűz, akác, fenyő esetén 7,00 m,
  8. dió és gesztenyefa esetén 8,00 m.
  1. A legkisebb telepítési (ültetési) távolság a (1) bekezdésben nem szabályozott esetekben az (1) bekezdésben meghatározott távolság fele.



A telepítésre vonatkozó vegyes rendelkezések

  1. §


  1. Közterületen cserjét, fát telepíteni csak engedéllyel lehet. Az engedélyt kérelemre a körjegyző adja ki.
  2. Közterületen őshonos vagy környezetbe illő, környezetet jól tűrő lombos fa és cserje, valamint örökzöld növényzet ültetése javasolt.
  3. Új utca fásítását egységesen, őshonos lombos fafajokkal kell végezni.
  4. Közterületi (utcai) fapótlások esetén alkalmazkodni kell a már meglévő fajokhoz és a környezeti adottságokhoz az egységes, rendezett utcakép kialakítása érdekében.
  5. A fák, cserjék telepítését a közművek figyelembe vételével kell végezni, s az erre vonatkozó külön szabályokat (biztonsági övezet előírásai) be kell tartani, továbbá közlekedésbiztonsági okok miatt a beláthatóságot is biztosítani kell.
  6. Utcai kerítés helyett élő sövény alkalmazása esetén nem nyúlhat a telekhatáron túlra, a tulajdonos köteles azt rendszeresen gondozni.


Meglévő fák, cserjék kezelése, elhelyezkedése miatti vitákból eredő eljárási szabályok

  1. §


  1. E rendelet hatályba lépését megelőzően telepített fák, cserjék esetében, amennyiben az eltér e rendeletben meghatározottaktól, annak tulajdonosa köteles úgy gondozni, illetve nyírni a növényt, hogy az a szomszédokat, érintetteket ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon.
  2. A szomszéd ingatlan tulajdonosa amennyiben panaszt tesz, a növény tulajdonosa köteles a szomszéd ingatlanra átnyúló ágak levágására. Az eljárás első fokon a körjegyző hatáskörébe tartozik. A körjegyző birtokháborítási eljárást folytat le.
  3. Egyéb kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadók.



Záró rendelkezések

  1. §


  1. [1]
  2. E rendelet 2011. május 1. napjától lép hatályba, rendelkezéseit ezt követően történő fás szárú növények telepítése esetén kell alkalmazni.



Kaposmérő, 2011. március 30.


Prukner GáborSimonné dr. Mészáros Renáta




Kihirdetve:


Kaposmérő, 2011. április 1.


Simonné dr. Mészáros Renáta

                                                                                              körjegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (VI.1.) rendelet 24. § j) pontja. Hatályon kívül helyezve 2012. június 1. napjától.