Kaposmérő község képviselő testületének 9/2011 (IV.29..) önkormányzati rendelete

A vásárokról és a piacokról

Hatályos: 2011. 05. 15


A vásárokról és a piacokról

Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 8/2012. (VI.1.) rendelettel.


Kaposmérő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint  „A vásárokról és a piacokról” szóló 55/2009. (III.03.) Korm. rendelet továbbá  „A vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól” szóló 59/1999. (XI.26.) EüM. rendelet és „A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről”szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet alapján az alábbi rendeletet alkotja.


1. §


A rendelet hatálya


  1. A rendelet hatálya kiterjed a Kaposmérő Község közigazgatási területén, önkormányzati tulajdonú területen tartott:
  1. helyi piacra,
  2. alkalmi (ünnepi) vásárra,

valamint az ezeken folytatott kiskereskedelmi tevékenységre és ezen tevékenységet végzőkre.

  1. Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján a közterületen folytatott árusításra.
  2. A rendelet rá vonatkozó szabályait mindenki köteles betartani, aki a vásáron, piacon elad, vásárol, vagy ott bármilyen más tevékenységet végez.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó vásári és piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állat-egészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

(5) E rendelet alkalmazásában:

a) Alaptermék: elsődleges termelésből származó termékek, beleértve a termőföldből, állattenyésztésből, vadászatból, halászatból származó termékeket.

b) Elsődleges termelés: elsődleges termékek előállítása, termesztése, vagy tenyésztése, beleértve a termés betakarítását, a fejészt és haszonállat-tenyésztést az állatok levágásáig. Ugyancsak idetartozik a vadászat és a halászat, valamint a vadon élő termékek betakarítása.

c) Feldolgozás: az eredeti terméket lényegesen megváltoztató bármely tevékenység, beleértve a melegítést, füstölést, pácolást, érlelést, szárítást, marinírozást, kivonást, extrudálást, vagy e folyamatok valamely kombinációját.

d) Helyi lakcím, helyi székhely: Az üzemeltető, azaz Kaposmérő Község Önkormányzatának közigazgatási területe.

e) Kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni érétkű jog értékesítése, és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is.

f) Kistermelő: a kistermelői élelmiszer termelés előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott kis mennyiségű alapterméket és ebből előállított terméket termelő és értékesítő természetes személy. A rendelet mellékletét ezen rendelet függeléke tartalmazza.

g) Piac: olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen, általában, napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet.

h) Termelési régión belül működő piac, vásár: a kistermelő gazdaságának helye szerinti megyében, illetve az azzal szomszédos megyékben működő piac, vásár és engedélyezett ideiglenes árusító hely.

i) Vásár: olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol rendszerint többen folytatnak, idényjellegű vagy meghatározott eseményekhez, naptári napokhoz kötődő eseti jellegű kiskereskedelmi tevékenységet.

j) Végső fogyasztó: az élelmiszer utolsó fogyasztója, aki nem egy élelmiszeripari vállalkozás tevékenysége során használja fel az élelmiszert.


2. §


Vásár és piac fenntartása


  1. Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testülete a lakosság 5.§ szakaszban meghatározott termékekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően vásárt, piacot tart fenn és rendez.
  2. Kaposmérő Község Önkormányzata (a továbbiakban: üzemeltető) ellátja a piacok üzemeltetését, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését.
  3. Az üzemeltető a piaccal és a vásárral kapcsolatos egyes üzemeltetési feladatokat természetes, vagy jogi személy(ek)nek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság(ok)nak vállalkozásba adhatja.


3. §


A vásárok és piacok jellege, helye és ideje


(1) A vásár, piac helye:

- 133/31. hrsz.-ú terület.

Nyitvatartási ideje:

  • Szombat


április 1-től szeptember 30-ig


9.00-19.00 óráig


október 1-től március 31-ig


9.00-17.00 óráig

(2) Alkalmi (ünnepi) vásár esetenként a lakosság igényének megfelelően az ünnephez, rendezvényhez kapcsolódó jellegzetes árucikkek értékesítésére rendezhető az erre a célra kijelölt helyen a fentebb írt nyitvatartási idő szerint.

(3) Az (1) – (2) bekezdésben meghatározott időpontokon túl a piacok és vásárok területén kereskedelmi és szolgáltatási tevékenység nem folytatható.


4. §


Az árusítás körülményeire vonatkozó közös szabályok


(1) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon mezőgazdasági termelő (őstermelő), népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(2) E rendelet nem érinti azoknak a jogszabályoknak a rendelkezéseit, amelyek az egyes termékek értékesítéséhez külön feltételeket állapítanak meg.

(3) A kistermelő kizárólag

a)    a saját gazdaságában előállított zöldséget, gyümölcsöt, virágot;

b)    a saját gazdaságában előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított terméket;

c)     egyéb nem állati eredetű alapterméket;

d)    mézet (lépes mézet), méhészeti termékeket;

e)     élő halat;

f)     egyéb állati eredetű alapterméket, valamint a 2. számú melléklet szerinti élelmiszert – kivéve sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc, emu húsát –

saját gazdaságának helyén működő valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és  engedélyezett árusító helyen a végső fogyasztóknak.

(4) A kistermelő a tulajdonában lévő, gazdaságában nevelt és ott levágott baromfit és nyúlfélét saját gazdaságában, termelési régión belül működő piacon, vásáron és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak.

(5) A vásáron és piacon járműről, mozgóboltból történő árusítás csak az erre külön kijelölt területen történhet.

(6) Vásáron, piacon élelmiszer nyersanyagok, élő állatok és egyéb árucikkek árusítására külön-külön területet kell kijelölni úgy, hogy a különböző természetű áruk káros egymásra hatását elkerüljék, külön helyet kell biztosítani a

- tej, tejtermék

- aszalt gyümölcs, méz (lépes méz)

- sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési szalonna, olvasztott étkezési zsír,

- vágott baromfi, tojás

- hal

- zöldség, gyümölcs, gomba

- kimért savanyúság és

- élő állat árusítására.

Nyílt piaci árusításban tőkehús nem forgalmazható.

(7) A csomagolatlan élelmiszereket – tejet, terméket, sertéshúsból előállított füstölt húst és étkezési szalonnát, olvasztott étkezési zsírt, mézet (lépes mézet), kimért savanyúságot – az árusítás időtartalma alatt védetten kell tárolni és elhelyezni.

(8) Az élelmiszert, az élelmiszer nyersanyagot az árusítás egész időtartama alatt a szennyeződéstől védve kell tartani. Élelmiszert tiszta asztalról, állványról, edényből szabad árusítani. Gyümölcs és zöldségféle tiszta ládából, kosárból, alátéttel ellátott zsákból vagy kocsiból árusítható

(9) Fogalomba hozni csak olyan nyers gyümölcsöt, zöldséget szabad, amelynek növényvédő szeres kezelésére előírt élelmezés egészségügyi várakozási ideje letelt és a határértéket meghaladó növény védőszer maradékot nem tartalmaz. Az erre vonatkozó külön jogszabályban előírt nyilvántartást (permetezési naplót) az ellenőrző hatóság kérésére be kell mutatni

(10) Állati eredetű alap-, feldolgozatlan és feldolgozott termék csak akkor hozható forgalomba, ha az állomány, amelyből az adott termék származik, igazoltan részt vesz a kötelezően előírt mentesítési programokban, illetve – tejtermelő állomány esetében – amely mentes gümőkórtól és brucellózistól. Ennek igazolására a kistermelő kérelmére az illetékes hatósági állatorvos bizonyítványt állít ki.

(11) A kistermelőnek az alaptermékből előállított élelmiszerről adatlapot kewll készítenie a következő tartalommal:

                        a) kistermelő neve, címe,

                        b) az élelmiszer-előállítás helye,

                        c) az élelmiszer megnevezése,

                        d) az összetevők csökkenő sorrendben történő felsorolása,

                        e) fogyaszthatósági időtartam, illetve minőségmegőrzési időtartam,

                        f) tárolási hőmérséklet.

(12) A népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(13) Vásáron és piacon nem hozható forgalomba:

a)     nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő;

b)    gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, valamint állatgyógyászati készítmény;

c)    kábítószernek és pszichotrop anyagnak minősülő termék;

d)    mérgező és veszélyes anyag;

e)     látást javító szemüveg, kontaktlencse;

f)     fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, külön jogszabály alapján I. II., III., IV. vagy V. osztályba tartozó pirotechnikai termék, gázspray;

g)    A és B tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag;

h)    kulturális javak;

i)     védett vagy fokozottan védett, valamint nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény-, illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka, preparátuma;

j)     olyan termékek vagy hulladékok, amelyek forgalomba hozatala előzetes vagy egyéb engedélyhez kötött, vagy amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

k)     növényvédő szer;

l)    barlangi képződmény, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány;

m)    gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek);


5. §


A piacon, vásáron forgalomba hozható egyes árukra vonatkozó korlátozások és feltételek


(1) A mezőgazdasági kistermelő

- saját termelésű tejet és tejterméket csak nyers állapotban és az Állategészségügyi Szabályzat szerinti hatósági állatorvosi igazolás birtokában hozhat forgalomba,

- csak olyan saját tenyésztésű bontatlan vágott baromfit árusíthat, amelyet hatósági állatorvos fogyasztásra alkalmasnak minősített, és bélyegzőjével megjelölt,

- baromfihúst daraboltan nem árusíthat,

- kizárólag sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát és olvasztott étkezési zsírt abban az esetben árusíthat, ha a készítmény húsvizsgálaton átesett állatból származik, és ezt a lakhely szerint illetékes állatorvosi igazolással tanúsítja.

A hatósági állatorvosi igazolás beszerzése, a vágott baromfi hatósági állatorvosi vizsgálatra történő bemutatása a mezőgazdasági kistermelő kötelessége.

(2) A kistermelő gazdaságába levágott baromfi és nyúlféle hús vizsgálatát a jogosult állatorvos a levágás helyén elvégzi, és a húst bélyegzővel lepecsételi. A vizsgálat után a jogosult állatorvos hússzállítási igazolást állít ki, amely alapján a baromfi és nyúlféle húsa forgalomba hozható.

(3) Gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik.

(4) Piacon a gyűjtött, szedett gombát csak az erre kijelölt helyen, és más áruktól elkülönítve szabad árusítani.

(5) Szárított gomba piacon csak az előállító által lezárt, előírásoknak megfelelően jelölt csomagolásában árusítható.

(6) Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült nem hőkezelt tejtermékek értékesítése esetén fel kell tüntetni - jól látható és az adott termékkel összekapcsolható módon- a „nyers tej, forralás után fogyasztható” illetve „ nyers tejből készült” jelölést.

(7) Tejet, tejterméket kimérve fogalomba hozni csak kifogástalanul tiszta edényben, szállító tartályban szabad. Tejes kannák, és tejszállító edények fedelének tömörítésére csak tiszta, szennyezést nem okozó anyagot szabad használni. Árusítás közben a szennyeződéstől való védelem céljából a mérés, árusítás szünetelése alatt a tejet, tejtermékeket fedve, takarva kell tartani, óvni kell a napsütéstől, illetve felmelegedéstől.

(8) Tejbe, tejtermékbe, továbbá közvetlen fogyasztásra szolgáló élelmiszert tartalmazó edénybe kézzel belenyúlni tilos. A kimérés adagolás csak tiszta mérőedénnyel, eszközzel történhet. Tilos a vásárló edényébe kimért árut az árusító tartályba visszaönteni.

(9) Az étkezési tyúktojás értékesítése esetén - a helyi piacon értékesített tojások jelöléséről szóló jogszabályban foglalt kivétellel - fel kell tüntetni az egységes közös piacszervezésről szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendeletben és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról szóló 2008. június 23-i 589/2008/EK bizottsági rendeletben előírt jelölést. A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelőnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére a gazdaság helyén vagy házhoz szállítással értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot, amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét.

(10) Kacsa és liba tojás árusítása esetén jól olvashatóan „a tojás legalább tízperces főzés után, vagy alaposan átsütve fogyasztható” szövegű feliratot kell elhelyezni.

(11) A kistermelő a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát közfogyasztás céljára engedéllyel rendelkező vágóhídon levághatja, vagy levágathatja, a hatósági vagy a jogosult állatorvos elvégzi a húsvizsgálatot, és hússzállítási igazolást állít ki. A kistermelő az ebből származó hús saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményeket állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak értékesíthet. A kistermelő a friss húst nem értékesítheti.

(12) Szeszesital vásáron, piacon a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 110. §-ának (11) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítése mellett árusítható.

(13) A nem jövedéki engedélyes kereskedő alkohol terméket, bort, sört, pezsgőt és köztes alkohol terméket alkalmi rendezvényen, üzlethelyiségen kívül az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz történt előzetes – 3 munkanappal korábbi – bejelentés alapján is árusíthat, ha ehhez az egyéb jogszabályokban meghatározott engedélyekkel is rendelkezik.


6. §


Helyhasználat, helypénz


  1. Az árusok a piacnak, illetve a vásártérnek az árusított cikkek szerint kijelölt részén foglalhatják el árusító helyüket. A kijelölt hely önkényesen nem változtatható meg, nem cserélhető el. A bérelt helyeket a bérlők 9.00 óráig foglalhatják el. Az úgynevezett szabad területeken az érkezési sorrend érvényesül.
  2. A napi használati engedélyt - a helyjegyet - a helypénz megfizetése ellenében az üzemeltető adja ki. A helypénzt készpénzben kell fizetni, melynek díja 2000.- Ft/alkalom.
  3. A helyjegyet az árus a helyhasználat megszűnéséig köteles megőrizni és az ellenőrzést végző személynek felhívásra bemutatni. A helyjegy másra nem ruházható át. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy megváltásával pótolható.
  4. A helyi lakcímmel, vagy helyi bejelentett székhellyel rendelkező termelő - üzemeltetőhöz történő bejelentkezése után – egy évig ingyenesen árusíthat a piac, vásár területén. Az üzemeltetőhöz történő bejelentkezés egy év után ismételten megtehető.
  5. A helyhasználat során minden árus köteles az elfoglalt helyet tisztán tartani. A helyhasználat megszűnésekor a helyet üresen, tisztán, sértetlenül (az esetleg átvett berendezésekkel és eszközökkel együtt) kell átadni.


7. §

Rendészeti szabályok


  1. A piac- és vásártéren lévő építményeket, árusító asztalokat, berendezési tárgyakat, fákat megrongálni, bepiszkítani, a helyéről eltávolítani tilos.
  2. Az élelmiszerpiac területére kutyát és más állatot bevinni tilos.
  3. Az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák.
  4. A piac és a vásár területéről az áruszállításra szolgáló járműveket a rakodást követően haladéktalanul a piacon kívül az erre a célja kijelölt területen kell elhelyezni. Ezen rendelkezés nem vonatkozik azon esetre, amikor az értékesítés a piacon az erre kijelölt helyen járműről vagy mozgóboltból történik.
  5. Az árusító köteles az áru származására, minősége és mennyisége, valamint az árak tekintetében a helypénzszedőnek, piacfelügyelőnek, illetve a vonatkozó jogszabály szerint (pl. jegyző, ÁNTSZ, APEH, VPOP, állategészségügy, fogyasztóvédelem, rendőrség) ellenőrzésre jogosultaknak, továbbá a statisztikai adatgyűjtőknek felvilágosítást adni és kérésükre bizonyító iratot felmutatni (vállalkozói igazolvány, helyfoglalást igazoló számla).
  6. Az árusítóhelyeken kizárólag érvényes hitelesítésű mérleget, mérőeszközt szabad használni.
  7. A sátrakat és az árusok eszközeit, tárgyait, az el nem adott árut az árusítás befejeztével a piac területéről el kell szállítani.
  8. A vásár és piac területén a nyílt térben tüzet rakni tilos, a tűzrendészeti előírások megtartása mindenkire nézve kötelező.
  9. A vásártéren és a piac területén lármázni, botrányt okozni tilos.
  10. A vásárok és a piacok rendjét a jogszabályban erre felruházott szervezeten túl az üzemeltető ellenőrzi.         


8. §[1]


9. §


Egyéb rendelkezések


A vásárok és piacok működésével kapcsolatban felmerült panasz ügyintézése az üzemeltető feladata a 2004. évi XXIX. törvény előírásai alapján. A panasz elintézéséről az üzemeltető köteles tájékoztatni a Kaposmérő-Kaposújlak Községek Körjegyzőségét.


10. §

Záró rendelkezések


1.         Jelen rendelet 2011. május 15. napján lép hatályba, kihirdetéséről a Körjegyző gondoskodik.

2.         Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Kaposmérő, 2011. április 28.





                        Prukner Gábor                                               Simonné dr. Mészáros Renáta

                          polgármester                                                              körjegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetésének napja: 2011. április 29.





                                                                                              Simonné dr. Mészáros Renáta

                                                                                                             körjegyző                                                                                      
1. számú melléklet:

                                  

    Kis mennyiség meghatározása alaptermékek és

ebből előállított termékek vonatkozásában

az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete alapján


Termék vagy alaptermék, és a hozzá kapcsolódó

tevékenység megnevezése

Heti* maximális mennyiség


Éves maximális mennyiség**


Kifejlett vagy növendék sertés vagy juh vagy

kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának

értékesítése

6 db

72 db

50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida

levágása és húsának értékesítése***

10 db

120 db

Kifejlett vagy növendék szarvasmarha levágása és

húsának értékesítése

2 db

24 db

100 kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése***

2 db

24 db

Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése

200 db

-

Víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése

100 db

-

Nyúlféle levágása és húsának értékesítése

50 db

-

Húskészítmény előállítása és értékesítése

70 kg

2600 kg

Tej értékesítése

200 liter

-

Tejtermék előállítása és értékesítése

40 kg

-

Méz és méhészeti termék értékesítése

-

Együtt 5000 kg

Tojás értékesítése

500 db

20000 db

Hal értékesítése

-

6000 kg

Növényi eredetű alaptermék értékesítése

-

20000 kg

Savanyúság

150 kg

5200 kg

Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék

Értékesítése

150 kg

5200 kg

Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése

50 kg

-

Vadon termő betakarított, összegyűjtött termék

Értékesítése

50 kg

-

Termesztett gomba értékesítése

100 kg

-


* Tej és tejtermék esetében napi maximális mennyiség.

** Az adott termékre vagy alaptermékre vonatkozó napi, heti vagy havi maximális mennyiség betartásával.

*** Élősúlyban

[1]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (VI.1.) rendelet 24. § l) pontja. Hatályon kívül helyezve 2012. június 1. napjától.