Kaposmérő község képviselő testületének 9/2017. (VII.24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő szennyvíz víziközműre történő utólagos rákötés rendjéről

Hatályos: 2017. 08. 01

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének


9/2017. (VII.24.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában lévő szennyvíz víziközműre


történő utólagos rákötés rendjéről



Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a víziközmű (szennyvízcsatorna) beruházás vonatkozásában fizetendő (utólagos) csatlakozási hozzájárulásról a következőket rendeli el: 


1. §

Általános rendelkezések


  1.  E rendelet hatálya kiterjed Kaposmérő község közigazgatási területén rákötési joggal nem rendelkező ingatlanok esetében:
  • a már meglévő ivóvíz- és szennyvízelvezető hálózat közműre történő utólagos rákötésére, valamint
  • az önerős beruházásban megvalósuló ivóvíz- és szennyvízelvezető hálózat közműnek a meglévő közműhálózatra történő rácsatlakozására.


2. §

Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:



a)    közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelyhez utca összeköttetéssel közmű csatlakozik;

b)    közmű: szennyvízhálózat gerincvezetéke és a telekhatárig terjedő bekötővezeték;

c)    létesítmény: közmű;

f)     érdekeltségi egység: belterületi helyrajzi számmal rendelkező ingatlan;

g)    pótcsatlakozó, utólagos csatlakozó: az az érdekelt, aki a közcsatorna üzembe helyezését követően jelzi csatlakozási szándékát az Önkormányzat, vagy a közműszolgáltató felé;

h)    vállalkozó: gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végez (ideértve őstermelő, ha bevétele a 600.000.- ft-ot meghaladja, egyéni vállalkozót, továbbá a felszámolás vagy végelszámolás alatt álló jogi személyt és egyéb szervezetet is).

i)     közület: vállalkozó, gazdálkodó szervezet, jogi személy stb.;

j)     közműfejlesztési hozzájárulás: a közműszolgáltatást igénybe vevők által fizetendő, a szolgáltatási területen lévő víziközművek fejlesztését és állagmegőrzését célzó, érdekeltségi egységenként megváltandó csatorna rákötés. A hozzájárulás megfizetése magánszemélyek, illetve magánszemélyek felé értékesítendő ingatlanok és vállalkozási célú felhasználás esetén az Önkormányzat felé fizetendő meg.

k)    szolgáltató: az önkormányzati tulajdonú közműves üzemeltetését végző, törvényben előírt jogosultságokkal bíró szervezet;

l)     önkormányzat: Kaposmérő Községi Önkormányzat;



3. §


  1. Az az ingatlantulajdonos, aki a közműlétesítő szervezetben bármely okból nem vett részt, a közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, valamint a beruházási költségek tárgyi ingatlanra jutó teljes összegének megfizetését követően jelen rendelet szerinti feltételekkel köthet rá.


4. §

A hozzájárulás


  1. A rendelet hatályba lépéséig kialakult belterületi helyrajzi számmal rendelkező meglévő ingatlanok esetében az utólagos szennyvíz közműfejlesztési hozzájárulásának mértéke:
  • a) az első lakossági igénybevétel esetén 80.000.- Ft (bruttó) összeg, melyet az Önkormányzat 11743002-15397627 számú számlájára kell megfizetni.
  • b) kettő vagy több önálló rendeltetési egységet tartalmazó ingatlanok esetében a hozzájárulási díjat önálló egységenként a 4§. (1) a) pontban írtak szerint kell megfizetni.
  • a korábban házi szennyvíztisztítóművel rendelkező, rákötést nem teljesítő ingatlan utólagos rácsatlakozása esetén 20.000.- Ft (bruttó) összeg, melyet az Önkormányzat 11743002-15397627 számú számlájára kell megfizetni.


  1. Vállalkozók, gazdasági szervezetek részére a gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató funkcióval rendelkező ingatlanok szennyvízrákötési díját önálló egységenként a 4§. (1) a) pontban írtak szerint kell megfizetni.


  1. A közműfejlesztési hozzájárulás összegét a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa vagy egyéb jogi alapon jogosultja a rákötést megelőzően köteles a hozzájárulási díjat megfizetni az Önkormányzat részére.


  1. A közműfeljesztési hozzájárulás megfizetése feltétele a Szolgáltató felé történő lakossági csatlakozási kérelem Önkormányzat általi ellenjegyzésének. Amennyiben a hozzájárulási díj nem kerül befizetésre, és a csatlakozási kérelem nem kerül befogadásra a Szolgáltató által, akkor talajterhelési díjfizetési kötelezettség terheli az ingatlan tulajdonosát vagy egyéb jogosultját az Önkormányzatnak a talajterhelési díjról szóló 5/2014. (IV.28.) számú rendelete alapján.



5. §


  1. A hozzájárulási díj megfizetése alól felmentés, illetve egyéb mentesség nem adható.
  2. Az Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok közműhálózatra történő rácsatlakozása után nem kell közműfejlesztési hozzájárulást fizetni.


6. §

Záró rendelkezések


  1. Jelen rendelet 2017. 08. 01. napján lép hatályba.



Kaposmérő, 2017. 06. 29.





     Prukner Gábor sk.                                                                  dr. Mészáros Renáta sk.

      polgármester                                                                                jegyző





Záradék:


A rendelet kihirdetve: 2017. július 24.




dr. Mészáros Renáta sk.

jegyző