Kaposmérő község képviselő testületének 2/2020 (I.16..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól,

Hatályos: 2023. 01. 01

Kaposmérő község képviselő testületének 2/2020 (I.16..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól,

2023.01.01.

valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Kaposmérő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kaposmérő Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Kaposmérő Községi Önkormányzat emeleti terme

b) hivatali munkaidő: a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését kell kérni az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(3) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Aetv.) 27. § (2) bekezdésében megállapított időpontok kivételével, valamint a (4) bekezdésben leírtak alkalmazásával lehet.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

3. Az anyakönyvi események díja

4. § (1)1 Hivatali munkaidőben a hivatali helyiségben lebonyolított anyakönyvi esemény alapdíja bruttó 15.000.- Ft.

(2)2 Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának díja bruttó 20.000,- Ft.

(3)3 Hivatali munkaidőn kívül hivatali helységben történő házasságkötés lebonyolításának díja az bruttó 30.000,- Ft.

(3) Rendkívüli körülmény esetében - különös tekintettel a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, súlyos mozgáskorlátozottságára különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés - a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményért a szolgáltatási díjfizetési kötelezettséget átutalással, vagy a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal pénztárába történő befizetéssel lehet teljesíteni.

(2) A szolgáltatási díjnak a befizetését a feladóvevény vagy a számla bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A szolgáltatási díjat legkésőbb az anyakönyvi eseménylétesítését megelőzően egy héttel kell teljesíteni.

(3) Amennyiben az anyakönyvi esemény az Önkormányzat vagy a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal hibájából meghiúsul, a kérelmező részére a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § (1) Az anyakönyvvezető évente január 15-ig írásban nyilatkozik a jegyzőnél arról, hogy a hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása után választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként díjazás illesse meg.

(2)4 Amennyiben az anyakönyvvezető az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatában díjazás kifizetését kéri:

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben résztvevő anyakönyvvezetőt bruttó 20.000.- Ft mértékű díjazás illeti meg.
(3) A díjazás kifizetése havonta utólag történik.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet a 2020. február 01. napjától lép hatályba, és rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett, e rendelet szerinti anyakönyvi események létesítése iránti eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 7/2013. (V.02.) önkormányzati rendelete.

1

A 4. § (1) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.