Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X.14.) önkormányzati rendelete

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2005. (III. 02.) önkormányzati rendelete „Kaposmérő helyi építési szabályzatá”-ról szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 15- 2021. 10. 15

Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2005. (III. 02.) önkormányzati rendelete „Kaposmérő helyi építési szabályzatá”-ról szóló rendelet módosításáról

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdése a) pontja, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv) 6/A. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az Étv 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletre (a továbbiakban: OTÉK) figyelemmel, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében – az országos szabályozásnak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, a település területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatosan, a telekhez fűződő helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan – az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) [20] A település igazgatási területének:

  • a) Beépítésre szánt területei az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint:
    • aa) Falusias lakóterület (Lf)
    • ab) Kertvárosias lakóterület (Lke)
    • ac) Településközpont vegyes terület (Vt)
    • ad) Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz)
    • ae) 76 Ipari gazdasági terület: jelentős mértékű zavaró hatású terület a mezőgazdasági üzemi terület (Gip-M); egyéb terület az egyéb ipari terület (Gip-E), valamint a közműelltását biztosító területigényes létesítmény (szennyvízátemelő) területe (Gip-Kv)
    • af) 76 Különleges terület: temető (KÜ-T), sportterület (KÜ-S), szabadidős-rekreációs terület (KÜ-SZ), szennyvíztisztító telep területe (KÜ-SZT), idegenforgalmi fogadóhely (KÜ-I)
  • b) Beépítésre nem szánt területei:
    • ba) Közlekedési és közműterület: közút (KÖu), kötöttpályás vasútterület (KÖk)
    • bb) Zöldterület-közperk (KÖk)
    • bc) Erdőterület: gazdasági (E-G), védelmi (E-V), turisztikai (E-T)
    • bd) Mezőgazdasági terület: szántó (M-SZ); gyep, legelő, rét (M-GY); kert, szőlő, gyümölcsös (M-K), belterületi kert (M-BK)
    • be) Vízgazdálkodási terület: vízellátási területigényes létesítményei (vízmű, víztározó V-vt); folyó- és állóvizek medre és parti sávja (V); töltés kerékpáros közforgalom számára megnyitott magánúttal (V-tk)”

2. § A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 8. §-ban foglalt táblázat „Gip-M” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(Jel

Beépítési mód

Beépítési %
maximum

Építmény-magasság
maximum

Telekterület
minimum

Zöldfelület
%
minimum)

Gip-M

SZ

30

7,5

5000

40”

3. § (1) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 13. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) 83Az ökológiai hálózat övezetei által érintett mezőgazdasági területen jelen előírásokat e rendelet 2. § (17) bekezdés előírásaival együtt kell alkalmazni.”

(2) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 13. §-a a következő (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A tájképvédelmi terület övezete által érintett mezőgazdasági területen jelen előírásokat e rendelet 2. §. (18) bekezdés előírásaival együtt kell alkalmazni.

(11) A ökológiai hálózat övezetei, valamint a tájképvédelmi terület övezete által érintett mezőgazdasági területen jelen előírásokat e rendelet 2. §. (17) és (18) bekezdés előírásaival együtt kell alkalmazni.”

4. § A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Az igazgatási területen lévő vízgazdálkodási területekre az OTÉK vonatkozó előírásait, valamint a vonatkozó jogszabályok 1,2 előírásait kell alkalmazni.

(2) A vízfolyások, vízfelületek jókarbantartásáról folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások mellett 6-6m, a halastó mellett 3 m szélességű parti kezelősáv biztosítandó, melyen belül a fenntartást akadályozó létesítmények és növényzet nem lehet.

(3) [57]

(4) A vízgazdálkodási területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

(5) A vízgazdálkodási területen belüli, kerékpáros közforgalom számára megnyitott magánutak azon szakaszain, ahol munkagépek közlekedését biztosítani szükséges, a vízgazdálkodási terület kezelőjének előírása szerint kell a töltést és az út-pályaszerkezetet kialakítani.”

5. § A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az igazgatási területen az állami és önkormányzati tulajdonú közlekedési és közműterületek (közterületek), a közforgalom elől el nem zárt magánutak, a zöldterületek, a turisztikai rendeltetésű erdőterületek, illetve a DDVIZIG vagyonkezelésű töltéseken kerékpáros közforgalom számára megnyitott magánutak területe a közhasználatra szolgáló területek.”

6. § (1) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 18. § (1)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy

  • a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő;
  • b) megengedett határértéken belüli mértékű környezetterhelést és igénybevételt okozzon;
  • c) megelőzze a környezetszennyezést;
  • d) kizárja a környezetkárosítást; megszűntesse, vagy legalább csökkentse a meglévő környezeti ártalom és szennyezés mértékét.

(2) [59] Új tevékenység megjelenése esetén, ha az a létesítmény a vonatkozó jogszabály3 szerint hatásvizsgálat köteles, akkor a hatásvizsgálatot legkésőbb az építési engedély iránti kérelem beadásáig el kell végezni.

(3) 84Levegő–védelmi szempontból, a levegő–védelme érdekében az érvényes jogszabályokban4,5 foglaltakat be kell tartani. A közigazgatási területen csak olyan tevékenység folytatható és olyan építmény üzemeltethető, építhető, amelynek szennyezőanyag kibocsátása, a területre vonatkozó határértékeket nem lépi túl.

(4) 85A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről s ártalmatlanításáról. Veszélyes hulladék a vonatkozó külön jogszabályok6 és hatósági előírások szerint átmeneti jelleggel tárolható. (Átmeneti tárolás zárt térben történhet a talaj, talajvíz és a felszíni vizek veszélyeztetése nélkül).

(5) A zaj és rezgés elleni védelem érdekében be kell tartani a vonatkozó jogszabályokban7,8 előírt határértékeket.

(6) A talaj védelme érdekében a vonatkozó jogszabályok14,15,16 előírásait be kell tartani.

(7) Talajmozgatással járó tevékenység végzése, illetve terület-előkészítés során a felső humuszos termőréteg védelméről, összegyűjtéséről és újrahasznosításáról gondoskodni kell

(8) A település területén környezetkárosító anyag feltöltésre nem használható. Építés-előkészítési munkák, tereprendezés során minőségtanúsítvány nélküli töltőanyag nem építhető be.

(9) Rézsű csak úgy alakítható ki, hogy állékonysága a telken belül biztosítható legyen.”

(2) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A település szennyvíztisztítás szempontjából érzékeny felszíni vizek vízgyűjtő területén fekszik. A települési szennyvizek elvezetésével és tisztításával kapcsolatos vonatkozó jogszabályok17,18,19,20 szerinti követelményeket és határértékeket be kell tartani.

(11) Új vízfelületet létesíteni a vonatkozó jogszabály21 alapján lehet és csak akkor, ha a szükséges vízutánpótlás állandóan biztosítható.”

7. § (1) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) [60] A településen az ökológiai hálózat által érintett területeket és a Natura 2000 területeket a szabályozási tervek tartalmazzák”

(2) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szabályozási terveken jelölt helyeken védősávot kell kialakítani tájba illő őshonos fafajokkal és cserjékkel. Útsorfásítást kell végezni a meglévő és tervezett új utak mentén. Nem létesíthető közmű és energia, táv- és hírközlési vezeték a meglévő fasorok nyomvonalában.”

8. § A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 20. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) [62] [63] Az országos és helyi védett művi értékeket – tájékoztató jelleggel – a szabályozási tervek jelölik, tételes felsorolásukat a 3. függelék tartalmazza.

(3) A helyi védett művi értékek fenntartásával, védelmével kapcsolatos szabályokat a településkép-védelmi önkormányzati rendelet22 tartalmazza.”

9. § (1) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 3. függeléke helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

(4) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(5) A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

10. § Hatályát veszti a Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet

11. § Ez a rendelet 2021. október 15-én lép hatályba.

1. melléklet

1. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 14. ponttal egészül ki:

„14. A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény

2. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 15. ponttal egészül ki:

„15. A földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről szóló 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet”

3. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 16. ponttal egészül ki:

„16. A talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

4. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 17. ponttal egészül ki:

„17. A települési szennyvíztisztítás szempontjából érzékeny felszíni vizek és vízgyűjtőterületük kijelöléséről szóló 240/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet

5. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 18. ponttal egészül ki:

„18. Magyarország települési szennyvíz-elvezetési és -tisztítási helyzetét nyilvántartó Településsoros Jegyzékről és Tájékoztató Jegyzékről, valamint a szennyvíz-elvezetési agglomerációk lehatárolásáról szóló 379/2015. (XII. 8.) Korm. rendelet

6. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 19. ponttal egészül ki:

„19. A vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet

7. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 20. ponttal egészül ki:

„20. A felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet

8. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 21. ponttal egészül ki:

„21. A vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet

9. A Kaposmérő helyi építési szabályzatáról szóló 1/2005. (III.02.) önkormányzati rendelet 1. függeléke a következő 22. ponttal egészül ki:

„22. A településkép védelméről szóló 7/2018.(VI.01.) önkormányzati rendelet”

2. melléklet

3. függelék

Művi értékek védelme

1.) Országos védelem alatt álló műemlék:

törzss.

azon.

cím

megnevezés

bírság

hrsz

4472

7907

Hunyadi u. 28/A.

R.k. templom

MIII

195

2.) Nyilvántartott régészeti lelőhelyek

Sorszám

Név

Nyilván-tartási szám

Helyrajzi szám

1.

61-es elkerülő út 30. lelőhely

33272

015/3, 015/4, 015/5

3.

61-es elkerülő út 32. lelőhely

33277

019/57, 039/22, 039/32

4.

61-es elkerülő út 33. lelőhely

39911

019/57, 039/32

5.

61-es elkerülő út 34. lelőhely

33273

019/57, 039/27, 039/28, 039/29

6.

Kaposmérő Csicseri-hegy 1.

51551

068, 069, 070, 1124

8.

Kossuth utca keleti vége

85819

322, 417/1, 417/3, 418, 419

3.) Helyi védelem alatt álló művi értékek

1./ Lakóház Rákóczi F. u. 101. 97 hrsz

2./ Lakóház Rákóczi F. u. 75. 115 hrsz

3./ Lakóház Rákóczi F. u. 73. 116 hrsz

4./ Lakóház Kossuth L. u. 67. 234/1hrsz

5./ Lakóház Kossuth L. u. 93. 264/2 hrsz

6./ Lakóház és gazdasági épület Kossuth L. u. 128. 337 hrsz

7./ Gazdasági épület Kossuth L. u. 126. 338 hrsz

8./ Lakóház és gazdasági épület Kossuth L. u. 112. 346 hrsz

9./ Lakóház és gazdasági épület Kossuth L. u. 28. 422/1 hrsz

10./ Lakóház Kossuth L. u. 10. 433 hrsz

11./ Parókia épülete Hunyadi J. u. 7. 473/2 hrsz

12./ Református templom Hunyadi J. u. 474 hrsz

13./ Iskola konyha épülete Hunyadi J. u. 9.-11. 475/1 hrsz

14./ Lakóház és gazdasági épület Rákóczi F. u. 5. 515 hrsz

15./ Lakóház Petőfi u. 16. 523/2 hrsz

16./ Pince Szőlőhegy 738 hrsz

17./ Présház Szőlőhegy 754 hrsz

18./ Pince Szőlőhegy 799/2 hrsz

19./ Présház Szőlőhegy 813 hrsz

20./ Présház Szőlőhegy 814 hrsz

21./ Pince Szőlőhegy 904/2 hrsz

22./ Vasúti őrház Külterület 018/2 hrsz

23./ Gazdasági épület Ebédvesztő-puszta 030/3 hrsz

24./ Harangláb, kőkereszt, emlékmű Ebédvesztő-puszta 035/5 hrsz”

3. melléklet

1. melléklet

kép: /download/2551/resources/EJR_10311076-SKM_22721101115201.jpg

4. melléklet

2. melléklet

kép: /download/2551/resources/EJR_10313061-2._mell_klet_H_SZ.jpg

5. melléklet

3. melléklet

kép: /download/2551/resources/EJR_10313065-3._mell_klet_H_SZ.jpg