Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2021. 12. 02

Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.01.

Szulok község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló ‑ának ében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §‑ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § ében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, . (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló ében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § Az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás egyszeri összege 15.000,- Ft/fő, kifizetéséhez szükséges benyújtani a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentáció másolatát, valamint a jövedelemvizsgálathoz szükséges igazolásokat. A támogatást az önkormányzat készpénzben nyújtja házipénztárból történő kifizetéssel december hónapban. A támogatás megállapításáról a polgármester dönt.”

3. § Az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet „Fogyatékosságra tekintettel nyújtott települési támogatás” alcíme a következő 19/C. §-sal egészül ki:

„19/C. § (1) A karácsonyi támogatás a szociálisan rászorult családok részére biztosított, karácsonyi ünnepkör idején felmerült megnövekedett családi kiadások mérséklését és az ünnep meghittebbé tételét segítő ellátás.

(2) Pénzbeli ellátásként karácsonyi települési támogatásban részesíthetőek azok a szociálisan rászoruló családok, ahol lakott ingatlanonként az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tizenötszörös mértékét. A támogatás összege lakott ingatlanonként legfeljebb 7.000,-Ft/lakott ingatlan.

(3) A karácsonyi támogatásra lakott ingatanonként egy kérelem nyújtható be, a támogatás megállapításáról a polgármester dönt. A települési támogatás kifizetéséhez az Önkormányzat a következőket veszi figyelembe:

a) fennálló bejelentett lakóhely a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatainak felhasználásával,

b) a beadott kérelem alapján a lakott ingatlanban legalább egy személy életvitelszerűen él,

c) érvényes lakcím esetén sem tekinthető az ingatlan lakottnak, ha az emberi tartózkodásra alkalmatlan különösen, ha romos, összedőlt, nem található rajta lakóház.

(4) Azon lakott ingatlanok tekintetében, ahol a kérelmező vagy családtajga részére adott év december 1. napi állapot szerint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság, továbbá lakhatási támogatás vagy szociális célú tűzifa támogatás került megállapításra és ez alapján a kérelmező és családja szociális rászorultsága már vizsgálatra került a polgármester hivatalból, kérelem nélkül is megállapíthatja a karácsonyi támogatást.

(5) A támogatása iránti kérelmek beadási határidejét a képviselő-testület határozattal állapítja meg, amely alapján a kifizetés december hónapban előre meghirdetett pénztári napokon történik.”

4. § Az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az 51/2007 (III.26.) Korm rendelet 18. §. szerinti Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban az a hallgató részesíthető, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeres mértékét nem haladja meg.”

5. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.