Gálosfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 25
Szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX.tv. 18. §., továbbá a z 5/2019. (III.13.) IM. rendelet 20. §-a előírja az önkormányzati rendeletek esetében is – kivételektől eltekintve – a rendeletek indokolását és annak közzétételét.
A 2021-ben kihirdetett szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelet jelenlegi módosítását a beadási határidők és a jogosultságok pontosítása tette szükségessé. A szociális segélykeret kihasználása érdekében néhány ellátás esetében a jövedelemhatárok emelését és az ellátások összegének emelését javaslom.
Részletes indokolás:
1. §-hoz: A települési rendkívüli támogatást az alacsony jövedelemhatárok miatt nagyon kevesen tudták igénybe venni, valamint az emelést a nyugellátások és a minimálbérek emelkedése is indokolta.
2. §-hoz: A települési temetési támogatás összege emelésre került, mivel a családoknak egyre inkább nehézséget okoz a megnövekedett temetési költségek kifizetése.
3. §-hoz: Az időskorúak települési támogatására való jogosultság körét pontosítani kellett, mivel a „65. életévét adott évben betöltött időskorú” megfogalmazás félreértésre adott okot, ezért a rendeletbe belekerült a „65 év feletti időskorúak” megfogalmazás is. A beadási időintervallum szeptember 1-ről október 1-re változott, hiszen a végső beadási határidő november 30, a jogosultak részére ez elegendő időt biztosít a kérelem benyújtására.
4. §-hoz: A lakásfenntartási támogatásra való jogosultságnál is emelésre került a jövedelemhatár, hogy minél szélesebb kör tudja igénybe venni ezt a fajta támogatást.
5. §-hoz: : A születési támogatás egyszeri összegét megemeltük ezzel is ösztönözve a gyermekvállalási kedvet.
6.-7. §-hoz: A beadási időintervallum és a kifizetési határidő módosítása az előző évben tapasztaltak szerint történt. Az ösztöndíj támogatás kiterjesztésre került az általános iskola 2-4 osztályos tanulóira is, mivel a 2021. évben hatályon kívül helyezett szociális rendelet alapján ezen alsó tagozatos tanulók is igénybe vehették.