Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a rászoruló személyek egyszeri pénzbeli támogatásáról

Hatályos: 2021. 10. 30- 2021. 12. 30

Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a rászoruló személyek egyszeri pénzbeli támogatásáról

2021.10.30.

Zimány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Zimány Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, ott életvitelszerűen élő, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)–(3) bekezdése szerinti természetes személyekre terjed ki.

(2) Életvitelszerű ottlakás: a természetes személy a hatóság felé bejelentett lakóingatlanát használja otthonául, ebből az ingatlanból szervezi az életét, rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, ide ér haza, az életviteléhez szükséges tevékenységeket (pl. étkezés, főzés, mosás, stb.) itt folytatja, e lakóingatlan vonatkozásában éven át folyamatosan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe. A lakóingatlan életvitelszerű használatának igazolása történhet: lakcímkártyával, közjegyzői okirattal, az adóévet megelőző év 12 havi közüzemi számlájával.

2. A támogatásra jogosultak, a támogatás igénylése, feltételei és mértéke

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő egyszeri pénzbeli támogatást (a továbbiakban: támogatás) biztosít

a) azon személy számára, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét

b) azon személy számára, aki saját háztartásában kiskorú, vagy nagykorú, nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermeket nevel és akinek a jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét,

valamint e rendeletben meghatározott egyéb jogosultsági feltételeknek megfelel.

(2) A támogatás elbírálásánál nem minősül jövedelemnek az Szt. 4. § (1a) bekezdése szerinti jövedelem.

(3) A családban élő személyek meghatározásánál az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti igénylőlapon az önkormányzat hivatalánál (a továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani 2021. december 15. napjáig. A határidő jogvesztő.

(2) A támogatás iránti kérelemről, az igénylőlapon szereplő adatok és nyilatkozatok alapján a polgármester dönt.

(3) A támogatás mértéke

a) a 2. § (1) bekezdés a) pontja esetében személyenként tízezer forint,

b) a 2. § (1) bekezdés b) pontja esetében gyermekenként ötezer forint.

(4) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti támogatás családonként egy személy részére állapítható meg abban az esetben is, ha a családban több személy is megfelel a jogosultsági feltételeknek. Ugyanazon családból több jogosult igénylő esetén az igénylést elsőként benyújtó családtag részére kerül a támogatás megállapításra a családból benyújtott további igényt el kell utasítani.

(5) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jogosult részére a jogosultsági feltételek fennállása esetén a 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti jogosultság is megállapítható.

(6) A támogatás kifizetésére a (2) bekezdés szerinti döntés véglegessé válását követően legkésőbb 5 napon belül kerül sor.

4. § (1) A kérelemben foglaltakat megalapozó iratokat a jogosult köteles a támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válásától számított két évig megőrizni.

(2) A rendelet alapján lefolytatott eljárások esetében a szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletben foglalt eljárási szabályokat kell alkalmazni.

3. A támogatás igénybevételének ellenőrzése

5. § (1) A támogatás igénybevételének ellenőrzésével összefüggő feladatokat a Hivatal látja el.

(2) A Hivatal a támogatás igénybevételét a támogatásra való jogosultságot megállapító döntés véglegessé válásától számított két éven belül ellenőrizheti.

(3) Ha megállapításra kerül, hogy a kérelmező a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, a polgármester a támogatottat kötelezi a támogatás megtérítésére.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. december 31-én hatályát veszti.

1. melléklet

Igénylőlap
a rászoruló családok egyszeri pénzbeli támogatásának megállapításához

I. Az igénylő személyes adatai:

1. Családi és utóneve: ...................................................................................................................

2. Születési neve: ..........................................................................................................................

3. Anyja neve: ...............................................................................................................................

4. Születési hely, év, hó, nap: .......................................................................................................

5. Lakcíme: ....................................település .................................. utca/út/tér ............... házszám

6. TAJ száma: ………………………………. Telefonszám: …………………………………….

7. A családban életvitelszerűen együtt élő, bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező családtagok adatai és jövedelmük:

8. A táblázatban fel kell tüntetni az igénylőt és minden olyan közeli hozzátartozót, aki a kérelmezővel közös lakcímen lakik. A jövedelemre vonatkozó oszlopot csak azon személyek vonatkozásában kell kitölteni, akik jövedelemmel rendelkeznek.

Név

Születési idő

Lakcím

Havi nettó jövedelem (Ft)

A háztartás egy főre jutó nettó jövedelme: ……………………………Ft

II. Nyilatkozat

9. A családonként 1 fő igénylő részére megállapítható egyszeri 10.000,- Ft összegű támogatást igénylem: IGEN - NEM (a megfelelő válasz aláhúzandó)

10. A 8. pontban feltüntetett kiskorú, vagy nagykorú, de nappali tagozatos tanulmányokat folytató gyermekemre/gyermekeimre tekintettel az 5.000,- Ft/gyermek összegű támogatást igénylem: IGEN - NEM (a megfelelő válasz aláhúzandó)

11. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul igénybe vett támogatást kamattal növelten vagyok köteles egy összegben visszafizetni.

12. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

13. Nyilatkozom, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.

Dátum, aláírás