Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 31- 2022. 10. 04

Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.05.31.

Zimány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervre terjed ki.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak összege

2. § (1) Zimány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2022. évi

a)1 költségvetési bevételi előirányzatát 93.540.603 Ft

b)2 költségvetési kiadási előirányzatát 110.725.920 Ft

c)3 finanszírozási bevételi előirányzatát 37.885.684 Ft

d)4 finanszírozási kiadási előirányzatát 20.700.367 Ft

összegben állapítja meg.

(2)5 A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének egyenlegét -17.185.317 Ft összegben állapítja meg, amelyből

a)6 a működési célú egyenleg: 6.154.719 Ft

b)7 a felhalmozási célú egyenleg: -23.340.036 Ft

(3)8 A képviselő-testület az (1) bekezdés b) pontjában foglalt költségvetési kiadásokon belül a működési célú kiadást 44.585.162 Ft összegben állapítja meg, amelyből

a)9 a személyi juttatások kiadásai 12 491 892 Ft

b)10 a munkaadókat terhelő járulékok 1.139.460 Ft

c)11 a dologi kiadások 18.618.372 Ft

d) az ellátottak pénzbeli juttatásai 6.136.000 Ft

e)12 az egyéb működési célú kiadások 6.199.438 Ft

(4)13 A képviselő-testület az (1) bekezdés b) pontjában foglalt költségvetési kiadásokon belül a felhalmozási célú kiadást 66.140.758 Ft-ban állapítja meg, amelyből

a)14 a beruházások összege 9 463 259 Ft

b)15 a felújítások összege 56.677.499 Ft

c) egyéb felhalmozási célú kiadások összege 0Ft

(5) A képviselő-testület

a)16 a működési költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási kiadások előirányzatát 6.154.719 Ft

b) a felhalmozási költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási kiadások előirányzatát 0 Ft

összegben állapítja meg.

(6) A képviselő-testület

a) a működési költségvetési hiány belső finanszírozására szolgálófinanszírozási bevételek előirányzatát 0Ft

b) a működési költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 0 Ft

c)17 a felhalmozási költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 23.340.036 Ft

d) a felhalmozási költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 0 Ft

összegben állapítja meg.

(7)18 A képviselő-testület az (1) bekezdés c) pontja szerinti 37.885.684 Ft összegű finanszírozási bevételből

a) a működési célú finanszírozási bevételt 0 Ft

b)19 a felhalmozási célú finanszírozási bevételt 37.885.684 Ft

összegben állapítja meg.

(8)20 A képviselő-testület az (1) bekezdés d) pontja szerinti 20.700.367 Ft összegű finanszírozási kiadásból

a)21 a működési célú finanszírozási kiadást 6.154.719 Ft

b)22 a felhalmozási célú finanszírozási kiadást 14.545.648 Ft

összegben állapítja meg.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) Az önkormányzat költségvetési mérlegét, költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási bevételeit kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási bevételeit, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzatot megillető állami támogatások részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási kiadásait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 5. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási kiadásait kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat működési költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti részletezését a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület a beruházási kiadásokat célonként a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület a felújítási kiadásokat célonként a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(10) A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatottak, valamint a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 10.melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből, az önkormányzati garanciákból és kezességvállalásaiból fennálló kötelezettségei és saját bevételei arányának bemutatását a 11. melléklet tartalmazza.

4. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök, hitelállomány és adósságot keletkeztető ügyletek bemutatása

4. § (1) Az önkormányzat olyan fejlesztési célt nem tervez, amelyeknek megvalósításához a Gst. tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy hárommillió forint összeghatárig értékpapírt értékesítsen, amelyről a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni köteles.

5. A bevételi többlet kezelése

5. § (1) Képviselő-testület a gazdálkodás során év közben keletkezett bevételi többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti betételhelyezés útján hasznosítja.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását ötmillió forint összeghatárig a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén, esetenként dönt.

6. Általános és céltartalék

6. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi

a) általános tartalékát 50.000 Ft

b) céltartalékát 50.000 Ft

összegben állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozattal dönt.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti céltartalék pályázati önerőhöz használható fel.

7. Több éves kihatással járó feladatok

7. § A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

8. Előirányzat felhasználási ütemterv

8. § A költségvetés bevételi és kiadási előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban a 12. melléklet tartalmazza.

9. A költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a Polgármesterre ruházza át maximum ötszázezer forint összeghatárig.

(2) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első Képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(3) A jóváhagyott költségvetésen, testületi vagy polgármesteri döntésen alapuló előirányzatokról, előirányzat módosításokról az intézmények intézményi kiadási és bevételei főcsoportokra szóló kiértesítését a hivatal végzi.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(5) Az (4) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti az államháztartásról szóló törvény szerint.

10. § (1) Az év közbeni központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a képviselő-testület dönt a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) A Képviselő-testület a közalkalmazotti illetmények megállapításánál csak a törvény által kötelezően előírt átsorolások, illetve a képviselő-testület által engedélyezett illetményemelések, illetve kedvezmények többletköltségeire biztosít fedezetet.

10. Az előirányzat-módosítás szabályai

11. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók az előirányzat módosításával.

(2) Az előirányzatok megváltoztatása történhet:

a) Dologi, működési célú pénzeszköz átadási és ellátottak juttatásai kiadási főcsoportjai közötti előirányzat-változtatással

b) Felhalmozási célú átadások, felújítási és felhalmozási kiadások közötti előirányzat módosítással

c) Működési és felhalmozási jellegű kiadások közötti előirányzat módosítással, illetve a működési és felhalmozási célú támogatások felügyeleti engedéllyel történő megváltoztatásával a Képviselő-testületi rendelet jóváhagyása után, amely átcsoportosítás a működési hiányt hátrányosan nem befolyásolhatja, ebből eredően a gazdálkodásban zavart nem okozhat

d) Kiadási főcsoportokon belül az egyes részelőirányzatok között, az előirányzatok megváltoztatásával

e) Bevételi előirányzatokon belül az egyes részelőirányzatok– az önkormányzati támogatás és ezen belül a működési és felhalmozási célú támogatás, továbbá az élelmezéssel összefüggő bevételek kivételével – megváltoztatásával.

11. Önkormányzati támogatások

12. § (1) A tízezer forintot meghaladó összegű támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni és a támogatás évének december 15. napjával a támogatásról a megállapodás szerint el kell számolni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatások odaítélésének részletes feltételeiről és az elszámolás módjáról külön önkormányzati rendelet rendelkezik.

(3) E rendelet 7.mellékletében előirányzott támogatások külön képviselő-testületi jóváhagyás nélkül, félévente, egyenlő részletekben kifizethetők.

13. § Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 13. melléklete tartalmazza.

12. Pótköltségvetés, költségvetés módosítása

14. § (1) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetési kiadási főösszegének 20 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén a költségvetési rendeletet módosítani kell.

(2) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének 50 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén pótköltségvetési rendeletet kell elfogadni. A pótköltségvetési rendeletnek újból meg kell állapítania a költségvetési rendeletnek az előirányzatok meghatározására vonatkozó rendelkezéseit.

13. Európai Uniós támogatások igénybevétele

15. § Az önkormányzat 2022.évre 46.769.990 Ft Európai Unió által finanszírozott támogatási bevételt irányoz elő.

14. Záró és egyéb rendelkezések

16. § (1) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről - bevételek beszedéséről, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítéséről - szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés d) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

8

A 2. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

9

A 2. § (3) bekezdés a) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 9. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 2. § (3) bekezdés b) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

11

A 2. § (3) bekezdés c) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

12

A 2. § (3) bekezdés e) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 12. pontja szerint módosított szöveg.

13

A 2. § (4) bekezdés nyitó szövegrésze a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 13. pontja szerint módosított szöveg.

14

A 2. § (4) bekezdés a) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 14. pontja szerint módosított szöveg.

15

A 2. § (4) bekezdés b) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 15. pontja szerint módosított szöveg.

16

A 2. § (5) bekezdés a) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

17

A 2. § (6) bekezdés c) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

18

A 2. § (7) bekezdés nyitó szövegrésze a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 18. pontja szerint módosított szöveg.

19

A 2. § (7) bekezdés b) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

20

A 2. § (8) bekezdés nyitó szövegrésze a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 20. pontja szerint módosított szöveg.

21

A 2. § (8) bekezdés a) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 21. pontja szerint módosított szöveg.

22

A 2. § (8) bekezdés b) pontja a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § 22. pontja szerint módosított szöveg.

23

Az 1. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 2. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 3. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

26

Az 5. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 6. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 7. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 8. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 9. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 12. melléklet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.