Kaposkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

településkép védelméről szóló 9/2018.(IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 28- 2023. 01. 29

Kaposkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

településkép védelméről szóló 9/2018.(IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.28.

Kaposkeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendelet 11. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével és módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 9/2022. (X.28.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Kaposkeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendelet 11. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével és módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 9/2022. (X.28.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el”

2. § A településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A település közigazgatási területén reklámhordozók és reklámok elhelyezése, közzététele a településkép védelméről szóló törvény (a továbbiakban: településképi törvény) és a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló Korm. rendelet, illetve e rendelet előírásainak megfelelően lehetséges.”

3. § A településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet V. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„12/A. Rendelkezés önkormányzati hatáskörökről

18/A. § Kaposkeresztúr Község Önkormányzat képviselő-testülete az alábbi hatósági hatásköröket:

a) szakmai konzultáció biztosítása,

b) településképi bejelentési eljárás;

c) településképi kötelezési eljárás;

d) és településkép-védelmi bírság kiszabása

átruházza a polgármester részére.”

4. § A településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni reklámhordozók és reklámok elhelyezése, valamint építmény rendeltetésének módosítása és rendeltetési egységei számának megváltoztatása esetén.

(2) A településképi bejelentési eljárás a kérelmező, építtető (a továbbiakban: bejelentő) kérelmére indul.

(3) A kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon elektronikus úton vagy- természetes személy esetén -papír alapon.

(4) A településképi bejelentési eljárás során a polgármester dönt a településtervek tartalmáról és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló Korm. rendeletben meghatározottak szerint.

(5) A polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Kaposkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületénél lehet fellebbezéssel élni.”

5. § A településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) E rendelet szerinti településképi követelmények teljesülését, a településképi bejelentési kötelezettség teljesítését a polgármester ellenőrzi.

(2) Amennyiben a polgármester az (1) bekezdésben szerinti ellenőrzés során, vagy közérdekű bejelentés alapján a településképi követelmények megsértését észleli, úgy a jogszabályban foglaltak szerinti településkötelezési eljárást folytat le. A polgármester megfelelő határidő biztosításával végzésben hívja fel az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértés megszüntetésére.

(3) A (2) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén a polgármester hatósági határozatában - a településképi követelmények teljesülése érdekében - az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására - és ezzel egyidejűleg a településkép-védelmi bírság megfizetésére kötelezi.

(4) Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni a településképi bejelentés nélkül vagy attól eltérően végzett reklámelhelyezések és rendeltetésváltozások esetében.

(5) A településképi követelmények településképi kötelezésben megállapított határidőre történő nem teljesítése során az ingatlan tulajdonosával szemben kiszabható településkép-védelmi bírság legkisebb összege 100.000 forint, felső határa természetes személyek esetén kettőszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén egymillió forint lehet.

(6) A kötelezettnek a településkép-védelmi bírságot a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetnie Kaposkeresztúr Község Önkormányzat számlájára. Kérelemre a polgármester 12 havi részletfizetési kedvezményt adhat.

(7) A be nem fizetett településkép-védelmi bírság a településképi törvény rendelkezései alapján köztartozásnak minősül, ami adók módjára hajtandó be és Kaposkeresztúr Község Önkormányzatának a bevételét képezi.”

6. § A településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 9/2018 (IX.24.) önkormányzati rendelet

a) 1. függeléke,

b) 2. függeléke.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet az 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet