Segesd Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló 5/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 21- 2013. 09. 22

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


A közterület használatáról szóló 5/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) a következő  12/A. alcímmel egészül ki:


„12/A. A közterület filmforgatási célú használata


26/A. §


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(4) A közterület-használati díjkedvezmény mértéke legfeljebb 50 % lehet.


26/B. §


(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.


(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkeztekor a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esetben az akadály elhárulása után azonnal, természeti csapás esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újból biztosítani kell.


(4) A képviselő-testület turisztikailag kiemelt területet nem jelöl meg.


(5) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(6) Amennyiben az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.”



2. §


A R. 3. mellékletének 2. pontjában a „Film-, rádió-és televízió felvétel” szövegrész helyébe a „Filmforgatási célú használat díjának felső határa” szöveg lép.



3. §

Hatályát veszti R. 5. § (2) bekezdés h) pontja.



4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.





                        Péntek László sk.                                               Veszner József sk.

                            polgármester                                                   címzetes főjegyző



Kihirdetve: 2013. szeptember 20.



                                                             Veszner József sk.

                                                             címzetes főjegyző

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2013. (III.  29.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról



Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében – tekintettel a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdésében és az épített környezet védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) és (5) bekezdésében foglaltakra - a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a) Segesd Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre,

b) az Önkormányzat tulajdonában álló belterületi földrészlet, vagy építmény közhasználatra átadott részére,

c) az Önkormányzat tulajdonában álló közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételére,

d) az a) - c) pontokban meghatározott ingatlanokon – a jogszabályok által nem kötelező jelleggel előírt – mobil és immobil felépítményekre és berendezésekre, valamint azok használatára,


 (2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a piacokra.


2. Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterületnek minősül továbbá e rendelet alkalmazásában az önkormányzati tulajdonú belterületi földrészletek, és építmények közhasználatra átadott része.

2. Közterület-használat: az 1. pontban meghatározott földterületek használata.

3. Közúti jármű: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 47. § c) pontjának megfelelően: közúti szállító-vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

4. Üzemen kívül helyezett jármű: Érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel, vagy hatósági engedéllyel egyáltalán nem rendelkező olyan jármű, amely közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt.

5. Üzemképtelen jármű: Hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező, de nyilvánvalóan mozgásképtelen, közúti közlekedésre alkalmatlan jármű. (pl.: futómű-hiányos, motorhiányos stb.) Ilyen járműnek minősül a baleset folytán megsérült és elhagyott jármű is.

6. Járműtárolás: járműtárolásnak minősül a rendelet hatálya alá tartozó közterületen a közúti járművel a folyamatos le- és felrakáshoz, az okmánykezeléshez, illetve indulás előtt vagy érkezés után a gépjárművezető 4 órás pihenőideje alatti tartózkodáshoz szükséges időn túli egy helyben maradás.

7. Pavilon: tartós elárusítóhely

8. Mobil tájékoztató, megállító tábla: 150 cm magasságot és 80 cm szélességet meg nem haladó méretű, a talajra nem rögzített reklámhordozó.

9. Ideiglenes alkalmi árusítás: ünnepekhez kötődő rendezvények és társadalmi események idején 20 napot meg nem haladó ideig tartó közterületi árusítás (pl. karácsonyi, szilveszteri termékek, fenyőfa értékesítése, illetve halottak napjához kapcsolódó virág-és kegytárgy értékesítés).

10. Ideiglenes idényjellegű árusítás: az időszakonként megismétlődő szezonális termékek közterületi árusítása (pl. zöldség, gyümölcs, virág).

11. Kitelepült árusítás: a közterülettel határos üzletek közterületen történő árusítása, mely árusító hely az üzlet homlokzati síkjától mért 2 méter széles területnagyságot nem haladhatja meg.

12. Vendéglátó-ipari egységek kitelepült árusítása: a közterülettel határos vendéglátó-ipari egységek közterületen történő árusítása.

13. Közút: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület.

14. Közút része: a járda, az útpadka és a járdasziget.

15. Mozgóbolt: önjáró, vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusítóhely.

16. Mozgó árusítás: mozgással járó, de mozgóboltnak (kosár, tricikli, fagylaltos-kocsi) nem minősülő közterületen folytatott kereskedelmi tevékenység.

17. Helykijelölési dokumentáció: az arra jogosított tervező által készített műszaki dokumentáció, amely a pavilon- elhelyezést községképi, építészeti, közlekedési, közmű- és zöldfelületi szempontból bemutatja, kapcsolatát a közterület elemeivel tisztázza, megoldja.

18. Reklám, hirdetmény: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, tevékenység, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére vagy ennek fokozására irányul vagy valamely tevékenységet népszerűsít.

19. Önkormányzati hirdetőhely: az önkormányzat által készített helyhez kötött hirdetőállvány.

20. Építési munkaterület: építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány, konténer, építőanyag, törmelék, felvonulási épület elhelyezése.

21. Tömegrendezvény: közterület-használattal járó olyan kulturális, szabadidős, sport, továbbá karitatív, vagy egyéb társadalmi rendezvény, amelyen a résztvevők száma – az adott terület adottságaira is figyelemmel – várhatóan meghaladja az 1000 főt, és amelynek a megtartására nem a gyülekezési jogról vagy a sportról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

22. Szervező: aki a közterület-használatra vonatkozó kérelmet, vagy bejelentést előterjeszti, illetve teszi. Nem természetes személy esetén a szervezet képviselője.



3. A közterület-használat létrejötte


3. §


(1) E rendelet által szabályozott közterület-használatok esetében az igénybevevő által közterületet használni a polgármesterrel kötött megállapodás (továbbiakban: megállapodás), vagy e rendeletben foglalt esetekben előzetes bejelentés alapján lehet.

(2) Megállapodás legfeljebb egy évre köthető.

(3) Építési engedélyhez kötött közterület-használat esetében a polgármester közterület-használati megállapodást csak az első fokú építési hatóság jogerős engedélyező határozata alapján, az abban meghatározott feltételekkel köthet.


4. Előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat


4. §


(1) Segesd Község Polgármesteréhez intézett előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat esetei:

a) távbeszélőfülke, postai hírlapszekrény elhelyezése,

b) közterületbe benyúló védőtető (előtető) és ernyőszerkezet,

c) gazdálkodó szervezeteknek, a hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedények, konténerek

24 órát meghaladó elhelyezése,

d) az üzletek bejárata melletti hulladékgyűjtő elhelyezése,

e) az önkormányzat megbízásából, a nemzetiségi önkormányzat, valamint az önkormányzat vagy intézményei által szervezett kulturális és sportrendezvényekkel kapcsolatos közterület-használat,

f.) segesdi székhelyű társadalmi szervezetek kulturális, karitatív és szociális célú közterület-használata,

g) ingatlanon (épületen) elhelyezett, a közterületbe benyúló 1 m2-nél nem nagyobb cégér, falikar,

h) az üzlet bejárata melletti közterületen elhelyezett, összességében 1 m2 területet meg nem haladó, reklámot nem tartalmazó, maximum 2 db virágtartó edény, valamint hamutartó kihelyezése,

í) közterületen, illetve közúti járműre szerelt hangosító berendezés alkalmazásával történő reklámozás,

j) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése,

k) közműveknek (elektromos-, gáz-, víz-és csatornázási művek), valamint a köztisztasági, postai és távközlési tevékenységgel foglalkozó szerveknek üzemviteli feladatok ellátását szolgáló közérdekű berendezések elhelyezése,

l) az országos és helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti-, közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,

m) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területhasználat,

(2) Az (1) bekezdés m) pontja kivételével a közterület-használatot, a használatot megelőzően a hivatalhoz legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt bejelentés-köteles közterület-használatok esetében a használat időtartama maximum 1 év lehet. Amennyiben a használó a lejáratot követően is igénybe kívánja venni a közterületet, azt ismételten be kell jelentenie a hivatalnak.

(4) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület-használat – amennyiben ez a rendezvények és az egyéb közterületi tevékenységek koordinálása miatt szükséges – az önkormányzat írásbeli szakmai utasításának betartásával és a rendelet 13. § (2) bekezdésében foglalt szabályok alkalmazásával történhet.


5. Közterület-használati megállapodással létrejövő közterület-használat


5. §


(1) A megállapodást átruházott hatáskörben a polgármester, mint használatba adó köti meg az igénybevevővel, mint használóval (továbbiakban: használó):

(2) Megállapodást kell kötni:

a) pavilon elhelyezésére, ideiglenes alkalmi árusításra, ideiglenes idényjellegű árusításra, valamint kitelepült árusításra,

b) reklámhoz, mobil tájékoztató és megállító táblák kihelyezésére,

c) önkormányzati hirdetőhelyen történő hirdetés elhelyezésére,

d) építési munkaterület 48 órát meghaladó igénybevételére,

e) tüzelőanyag 48 órát meghaladó elhelyezésére,

f) mozgóbolti és mozgó árusításra,

g) bank-automaták elhelyezésére,

[1]

h)

i) vendéglátó-ipari előkert kihelyezésére,

j) tűzijátékhoz, kiállításhoz, vásárhoz, politikai-, sport-, és kulturális rendezvényekre, kivéve a 4. § (1) bekezdés e) és f) pontjában foglaltakra,

k) üzlet homlokzata előtti területen árubemutató, göngyöleg elhelyezésére,

l) alkalmi javító és szolgáltató tevékenység üzleti célú folytatása céljából,

m) a közterületek, zöldterületek építése, fenntartása, karbantartása, javítása vagy az alatta fekvő közművezeték építése, felújítása, hibaelhárítása céljából történő igénybevételre.

(3) Nem köthető megállapodás:

a) a községképet, műemléki és környezeti követelményeket ki nem elégítő közterület-használatra,

b) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabályok szerint kizárólag üzletben árusítható termékek forgalomba hozatalára,

c) a közlekedés biztonságát zavaró (utak és útkereszteződések, csomópontok beláthatóságát, közúti jelzőlámpákat takaró) berendezések és tárgyak elhelyezésére,

d) dohányáru, szeszesital forgalmazására, kivéve az alkalmi rendezvényeken a jogszabályi feltételek szerinti árusítást,

e) sátorgarázs elhelyezésére.


6. A közterület-használati kérelem, bejelentés és a közterület-használati megállapodás tartalma


6. §


(1) A közterület-használati kérelmet, bejelentést annak kell előterjesztenie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, a kérelmet a kivitelezőnek kell előterjesztenie.


7. §


A közterület-használatra vonatkozó kérelmet, bejelentést a közös önkormányzati hivatalhoz, a polgármesternek címezve kell benyújtani. A kérelem, bejelentés formanyomtatványát az 1. melléklet tartalmazza. A megállapodás megkötéséről – vagy annak megtagadásáról – a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül kell dönteni.


8. §


(1) A bejelentésnek, megállapodás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének (székhelyének, vagy telephelyének) címét, jogi személyek, egyéni vállalkozók, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok esetén bankszámlaszámát és a számlavezető pénzintézet nevét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, az igénybe venni kívánt közterület nagyságát, helyét és a használatának módját, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását.

(2) A bejelentéshez, kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenység gyakorlására való jogosultság hitelt érdemlő igazolását,

b) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozatot,

c) forgalmat befolyásoló közterület-használat esetén egy M = 1 : 1000, vagy M = 1 : 500-as méretarányú forgalomszabályozási tervet, a rendőrség hozzájárulását, valamint az érintett útvonalon tömegközlekedést lebonyolító szervezet hozzájárulását,

d) közterületen történő felépítmény elhelyezése esetén a felépítmény konkrét helyének megállapítására alkalmas, lehetőleg szakember által készített M=1:500-as (esetleg M=1:1000-es) méretarányú helyszínrajzot, illetve a megjelenést ábrázoló tervet vagy fényképet,

e) kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, vagy egyéb, több ember részvételével járó hasonló rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó nyilatkozatot,

f) a 4. § (1) bekezdés e) és f) pontjaiban meghatározott kulturális, karitatív és szociális célú közterület-használat kivételével, az ilyen tárgyú bejelentéshez csatolni kell a rendezvény programját,

g) Az engedélyhez kötött termék árusítására, vagy más ilyen tevékenység folytatására vonatkozó kérelemhez ezen engedélyek, bizonyítványok meglétéről szóló nyilatkozatot.


9. §


(1) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a használó nevét és állandó lakóhelye, telephelye címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

e) a megállapodás használatba adó részéről történő azonnali felmondása eseteit és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját,

g) a közterületen szervezett rendezvény jellegétől függően a szükséges pótlólagos mobil szeméttárolók és illemhelyek elhelyezésére vonatkozó előírást.

 (2) Építési munka végzésére kötött megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a közlekedés útjában álló oszlopok és ezek alátéteinek fehérre való festését,

b) a járda- és útburkolatok, kertészeti létesítmények, fák, csatornák, árkok, korlátok, építmények, úttartozékok, stb. kímélését, továbbá a közterület folyamatos tisztántartásának és visszaadás előtti feltakarításának kötelezettségét,

c) a törmelék konténerben történő tárolását,


10. §


Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni, a kérelmeket érkezési sorrendben kell elbírálni.


11. §


A megállapodást meg kell küldeni a használatra jogosultnak, továbbá a közterület-használati díj beszedésével megbízott pénzügyi ügyintézőnek.



7. Közterület-használati díj


12. §


(1) A használó a közterület-használatért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A negyedéves és annál rövidebb időtartamra szóló használat esetén a díj egy összegben, ennél hosszabb időtartam esetén, kérelem alapján félévente, negyedévente fizethető.

(3) A díjat a közterület-használatot megelőzően, de legkésőbb a megállapodásban megállapított fizetési határidőig kell megfizetni.

(4) A közterület-használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett m2 egésznek számít.

(5) A használó a közterület-használati díjat a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül köteles megfizetni.

(6) A közterület-használati díjat a megállapodáshoz csatolt készpénz átutalási megbízással vagy átutalással kell megfizetni, az önkormányzatnak a megállapodásban megadott bankszámlájára, melyről a közös önkormányzati hivatal számlát bocsát ki.

(7) A közterület-használati díjak befizetését a Pénzügyi Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri. Díjfizetés elmaradása esetén intézkedik a hátralék behajtásáról.


[2]

12/A. A közterület filmforgatási célú használata


26/A. §


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(4) A közterület-használati díjkedvezmény mértéke legfeljebb 50 % lehet.


26/B. §


(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.


(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkeztekor a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esetben az akadály elhárulása után azonnal, természeti csapás esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újból biztosítani kell.


(4) A képviselő-testület turisztikailag kiemelt területet nem jelöl meg.


(5) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(6) Amennyiben az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.




8. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól


13. §


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni a 4. § (1) bekezdésében foglalt, bejelentés alapján történő használat esetén.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közterület-használat esetén is köteles a használó a használattal kapcsolatosan felmerülő – így különösen a közműfogyasztás díjaira, a terület helyreállítására, a takarításra, az irányító táblák elhelyezésére vonatkozó – költségeket valamint a rendezvény helyszínén és közvetlen környezetében a rendezvény kapcsán bekövetkezett károkat megtéríteni.


9. A közterület-használat megszűnése és a szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményei


14. §


(1) A közterület-használat megszűnik:

a) a megállapodásban meghatározott idő lejártával, vagy feltétel bekövetkezésével,

b) a megállapodásnak a használó által történő azonnali hatályú, illetve legfeljebb 8 nap felmondási idővel történő felmondásával vagy

c) a megállapodásnak a használatba adó részéről történő azonnali hatályú illetve 15 napra szóló felmondási idővel történő felmondásával,

(2) Használó a megállapodást határozatlan tartamú szerződés esetén 8 napos felmondási idővel indokolás nélkül, felmondhatja.

(3) A használatba adó a megállapodást azonnali hatállyal felmondhatja, ha:

a) a használó a közterületet nem a megállapodásban meghatározott célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólításra nem tesz eleget,

b) a használó a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okirat érvényessége megszűnt,

c) a közterület-használatot közérdekből kell megszüntetni.

(4) A használatba adó a határozatlan időre szóló megállapodást 15 nap felmondási idővel felmondhatja, amennyiben a terület más célú hasznosítása (községrendezés, községkép javítása, vagy egyéb ingatlanhasznosítás, stb.) azt indokolja.

(5) A (2) bekezdés szerinti megszűnés esetében a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6) Nem köthető megállapodás azzal, akinek a használatba adóval szemben lejárt tartozása áll fenn.

(7) A közterület-használat megszűnéséről értesíteni kell a Pénzügyi Irodát.


15. §


(1) A megállapodást átruházni csak az erre vonatkozó megállapodás alapján lehet.

(2) A közterület-használat megszűnése esetén a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot helyreállítani. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni az előzetes bejelentés alapján folytatott közterület-használat esetén is.

(3) A közterület-használat megszűnése esetén a pavilont - közterület-használati díjfizetési kötelezettség mellett - akkor nem kell eltávolítani a közterületről, ha ott az építési szabályok szerint továbbra is fennmaradhat.


16. §


(1) A 4. §-ban felsorolt esetek kivételével a megállapodás nélküli, valamint a megállapodásban meghatározott időtartam lejárta utáni használat esetén a jogosulatlan használó köteles:

a) a használatot azonnal megszüntetni és a közterületet eredeti állapotában saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani a megadott határidőn belül,

b) az igénybevett közterületnagyság és igénybevételi időtartam figyelembevételével a rendelet alapján meghatározott díjakat és pótdíjakat, valamint a jogérvényesítés igazolt költségét köteles megfizetni.

(2) Amennyiben a felhívásra a jogosulatlan használó a használatot nem szünteti meg, az egyéb jogkövetkezményeken túl a használatba adó vagy megbízottja a közterületen elhelyezett dolgokat a jogosulatlan használó költségére és veszélyére eltávolíthatja.

(3) Az eltávolított dolgok őrizetére a Polgári Törvénykönyv (továbbiakban: Ptk.) felelős őrzésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A jogosulatlan használó csak az eltávolítás, a tárolás és a jogtalan használat miatti egyéb költségek megfizetése után veheti át az eltávolított dolgokat.

(5) Ha az eltávolított dolog tulajdonosa 5 napon belül nem jelentkezik, írásban értesíteni kell a tárolás helyéről. Ha közterületen elhelyezett dolog tulajdonosa ismeretlen, a felszólítást a helyben szokásos módon kell közzétenni.

(6) Ha a dolog tulajdonosa az eltávolítást követő 3 hónapon belül nem jelentkezik, a dolgot a használatba adó értékesítheti. Ha az értékesítés eredménytelen volt, a használatba adó a megsemmisítést is elrendelheti.





17. §


(1) Aki a közterületet megállapodás nélkül vagy attól eltérő célra használja, a rendelet alapján meghatározott közterület-használati díjon felül pótdíjat köteles fizetni. Amennyiben a használó a díj és pótdíjfizetési kötelezettségének a megadott határideig nem tesz eleget, a használatba adó a 14. § (3) bekezdés a) pontja szerint jár el.

(2) A pótdíj a 3. mellékletben meghatározott közterület-használati díjjal megegyező összeg, de minimum 20.000.- Ft. A közművezetékkel kapcsolatos burkolat vagy zöldterületek felbontása esetére a pótdíj minimum 5.000.- Ft.

(3) Jogtalan közterület-használat az is, ha a használó megkötötte a megállapodást, de a közterületet nem az engedélyezett célra használja, vagy nagyobb területet vesz igénybe. Ilyen esetben a pótdíjfizetés alapja az Önkormányzat által meghatározott megállapodás szerinti, és a tényleges használat szerint fizetendő díj különbsége.

(4) A rendeletben meghatározott mértékű közterület-használati díjat és annak egyszeres pótdíját köteles megfizetni, aki a közterületet megállapodás nélkül használja.

(5) A rendeletben meghatározott közterület-használati díjon felül háromszoros pótdíjat tartozik megfizetni, aki a közterületet olyan célra vesz igénybe, amelyre nem köthető megállapodás.

(6) A rendeletben meghatározott díjon felül ötszörös pótdíjat tartozik megfizetni, aki:

a) a közterületet engedély nélkül bontja fel,

b) a közterületet a megállapodásban meghatározott lejárati határidő után is használja,

c) a megállapodásban a helyreállításra előírt minőségi feltételeket nem tartja be.

(7) A pótdíjfizetés nem teszi jogszerűvé a szabálytalan vagy engedély nélküli közterület-használatot.

(8) Az Önkormányzat a közterület-használati díjak és pótdíjak jogi úton történő érvényesítése során igényelheti költségeinek megtérítését és – a díj és pótdíj késedelmes fizetése esetén – a Ptk.-ban megjelölt késedelmi kamatot is.

(9) Segesd község közigazgatási területén közterületi munkák végzésére addig nem köthető megállapodás a kérelmezővel, amíg az a korábban általa végzett közterület helyreállítási munkáival kapcsolatos garanciális kötelezettségeit felszólításra nem, vagy nem megfelelő minőségben teljesítette.

(10) A 4. § (2) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség elmulasztásával, késedelmes teljesítésével megtartott közterületi rendezvények esetén a szervező, ennek hiányában a közterületet ténylegesen használó az Önkormányzatnak e rendelet 3. mellékletében meghatározott közterület-használati díjon felül a használatra vonatkozó közterület-használati díj 25 %-ának megfelelő, de legkevesebb 5.000,- Ft pótdíjat köteles megfizetni.

(11) Az Önkormányzat a 4. § (4) bekezdés szerinti szakmai utasításokkal ellentétes, valamint a jogosulatlanul díjmentesen igénybe vett közterület-használat esetén a használattal okozott kár megtérítésén túl a használó az e rendelet 3. mellékletében meghatározott, a használatra vonatkozó közterület-használati díjat, de legkevesebb 10.000,- Ft-ot köteles megfizetni.


10. Különös rendelkezések


18. §


(1) Pavilont elfogadott helykijelölési dokumentációban megjelölt helyen lehet létesíteni. A helykijelölési dokumentáció elfogadásáról a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.

(2) Pavilon létesítésére a közterület-használati megállapodást maximum 5 éves időtartamra lehet kötni, mely időtartam - indokolt esetben közös megegyezéssel - meghosszabbítható.


19. §


Idény-jellegű kitelepüléssel történő közterület-használatra csak egy szezonra köthető megállapodás.


20. §


(1) A közút területének közlekedésre szolgáló részén – a járda kivételével – kereskedelmi és egyéb nem közlekedési célú tevékenység nem folytatható. A közút területének egyéb részén, és a közút mellett a közút forgalombiztonságát érintő kereskedelmi tevékenység csak a közút kezelőjének hozzájárulása esetén végezhető.

(2) Az üzlettel nem rendelkező vállalkozóval (kereskedővel) üzletportál előtti közterületen – 5 m-en belül - az érintett (szomszédos) üzlettulajdonosoktól azonos profilban csak akkor köthető megállapodás, ha ahhoz az érintett üzlettulajdonosok hozzájárultak.

(3) Göngyöleg tárolására vonatkozó megállapodást legfeljebb 1 hét időtartamra lehet kötni.


21. §


(1) A mobil tájékoztató és megállító tábláknak meg kell felelniük a községképi követelményeknek. A rajtuk elhelyezett információ közízlést, más kereskedelmi érdeket és jogszabályt nem sérthet.

(2) A mobil tájékoztató és megállító tábla a gyalogos közlekedést nem akadályozhatja.


22. §


Gyepfelületre, parkosított területre gépjárművel behajtani, beállni tilos.


23. §


Önálló hirdető-berendezések maximális táblafelülete 2 m2 lehet. Az utca fölé kifeszített molinó (reklámfelirat) csak kivételes jelentőségű közérdekűnek minősíthető országos területi és községi rendezvényekre történő figyelemfelhívás céljából helyezhető el.


24. §


A tömegrendezvény megtartására vonatkozó közterület-használati megállapodást a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló jogszabályokban meghatározottak szerint kell megkötni.


11. A közterület használójának kötelezettségei


25. §


(1) A közterület használója köteles az igénybe vett területet és környezetét folyamatosan tisztán és rendezett állapotban tartani és a keletkezett hulladék, szemét elszállíttatásáról, továbbá a zöldterületen lévő reklámtábla 1 m-es környezetében a zöldterület karbantartásáról gondoskodni. Közterületen szervezett alkalmi rendezvény esetén a használó e kötelezettségének a rendezvény befejezését követő 12 órán belül köteles eleget tenni.

(2) A használó köteles a megállapodást, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (többek között: vállalkozói, működési engedély) a helyszínen tartani és azokat az önkormányzat ellenőrzéssel megbízott képviselője, a szakhatóságok, vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.


12. A közterület-használat ellenőrzése


26. §


(1) A közterület használatát az Önkormányzat megbízott képviselője jogosult és köteles ellenőrizni.

(2) A közterület használója köteles az ellenőrzésre jogosultak kérésére a használatra jogosító okiratokat (megállapodás, befizetést igazoló pénzügyi bizonylat) bemutatni.

(3) Mentesül a használó a megállapodás megszegésének – e rendeletben meghatározott – jogkövetkezményei alól, ha az említett okiratokat az ellenőrzésre jogosultnak 48 órán belül bemutatja.


13. Az üzemen kívül helyezett járművekre vonatkozó előírások


27. §


(1) Közterületen 30 napot meghaladóan tárolt üzemen kívül helyezett jármű tulajdonosával, vagy üzembentartójával (a továbbiakban: tulajdonos) szemben a rendőrhatóság, vagy az út kezelője a közúti közlekedés szabályairól szóló jogszabályokban meghatározott eljárást folytatja le.

(2) A közút kezelőjének az (1) bekezdés szerinti intézkedése esetén a jármű elszállítását megelőzően az intézkedés kezdeményezőjének és szakember jelenlétében jegyzőkönyvet kell felvenni, melynek tartalmaznia kell a jármű műszaki állapotának leírását, annak alváz- és motorszámát, a járműben található tárgyak felsorolását és a járműről készített fényképet, vagy videó felvételt.

(3) Az elszállított jármű tárolását tároló helyen kell biztosítani.

(4) A tároló helyre történő szállítást követően az ismert tulajdonost értesíteni kell és egyben írásban fel kell szólítani arra, hogy a járművét a tároló helyről 15 napon belül szállítsa el, és a felmerült költséget fizesse meg. Ismeretlen tulajdonos esetén a felszólítást a helyben szokásos módon kell közzé tenni.

(5) A tároló helyen a járművek tárolásáról és őrzéséről a beszállítástól számított 90 napig kell gondoskodni. A szállítás és a tárolás költségei a tulajdonost terhelik. A tárolással megbízott csak a felmerült költségek megtérítését követően köteles a járművet a jelentkező tulajdonosnak átadni.

(7) Az üzemképtelen járműben talált dolgok értékesítésére vagy megsemmisítésére a Ptk. találásra vonatkozó előírásait kell alkalmazni.


14. A közút nem közlekedési célú igénybevétele


28. §


(1) A közút nem közlekedési célú igénybevételének részletes szabályait a közúti közlekedésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei határozzák meg.

(2) A közút igénybevételéért fizetendő díjakat a 4. melléklet tartalmazza.



15. Záró rendelkezések


29. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.


30. §


E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


31. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


32. §


Hatályát veszti

a)Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról, alkalmi árusítások rendjéről, a közterület használati díj megállapításáról, valamint az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolásának tilalmáról szóló 2/2004. (II.4.) számú rendelete,

b)Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról, alkalmi árusítások rendjéről, a közterület használati díj megállapításáról, valamint az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolásának tilalmáról szóló 2/2004. (II.4.) számú rendelete módosításáról szóló 13/2005. (X.28.) rendelete,

c)Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról, alkalmi árusítások rendjéről, a közterület használati díj megállapításáról, valamint az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolásának tilalmáról szóló 2/2004. (II.4.) számú rendelete módosításáról szóló 7/2007. (IV.30.) rendelete,

d)Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról, alkalmi árusítások rendjéről, a közterület használati díj megállapításáról, valamint az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolásának tilalmáról szóló 2/2004. (II.4.) számú rendelete módosításáról szóló 19/2009 (IX.16.) rendelete.





                        Péntek László sk.                                               Veszner József sk.

                            polgármester                                                   címzetes főjegyző




Kihirdetve: 2013.március 29.



                       Veszner József sk.

                        címzetes főjegyző




1. melléklet a 5/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelethez


Közterület használatára vonatkozó bejelentés/megállapodás iránti kérelem


Segesd Község Polgármestere


Kérelmező (gazdasági társaság esetén cégneve, és a felelős ügyintéző neve):

…………………………………………………………………………………….azzal a kérelemmel fordulok Segesd Község Polgármesteréhez, hogy az alábbi tevékenységre a megjelölt helyen, a megjelölt időtartamra és célból a közterület-használatát engedélyezni szíveskedjen.

1. Kérelmező állandó lakóhelye, telephelye, telefonszáma:

………………………………………………………………………………………………….

2. Közterület-használat célja, módja (tábla, asztal, stb.) és mértéke (m2):

………………………………………………………………………………………………….

3. Közterület-használat időtartama:

………………………………………………………………………………………………….

4. Közterület-használat helye (igénybe venni kívánt közterület pontos meghatározása, egyértelmű leírással vagy helyszínrajzzal):

………………………………………………………………………………………………….

5. Ha a kérelmező gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó, adószáma:

………………………………………………………………………………………………….

6. A közterület-használati díjat egy összegben negyedévente/félévente kívánom megfizetni (megfelelő aláhúzandó).

7. A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenység gyakorlására való jogosultság hitelt érdemlő igazolását,

b) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozatot,

c) forgalmat befolyásoló közterület-használat esetén egy M = 1 : 1000, vagy M = 1 : 500-as méretarányú forgalomszabályozási tervet, a rendőrség hozzájárulását valamint az érintett útvonalon tömegközlekedést lebonyolító szervezet hozzájárulását.

d) közterületen történő felépítmény elhelyezése esetén a felépítmény konkrét helyének megállapítására alkalmas, lehetőleg szakember által készített M=1:500-as (esetleg M=1:1000-es) méretarányú helyszínrajzot, illetve a megjelenést ábrázoló tervet vagy fényképet,

e) kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, vagy egyéb, több ember részvételével járó hasonló rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó nyilatkozatot,

f) a közterület használatáról szóló 5/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés e) és f) pontjaiban meghatározott kulturális, karitatív és szociális célú közterület-használat kivételével, az ilyen tárgyú bejelentéshez csatolni kell a rendezvény programját,

g) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló hatályos jogszabályokban engedélyhez kötött termék árusítására, vagy más ilyen tevékenység folytatására vonatkozó kérelemhez, az ezen engedélyek, bizonyítványok, stb. meglétéről szóló nyilatkozatot.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Segesd, 20__. ……………………..

                                                                             ..…………………………………

                                                                                          kérelmező aláírása


2. melléklet a 5/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelethez


Közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem közút nem közlekedési célú igénybevételhez

(közműépítéshez és útterület foglalásához)


1. Az igénybevétel

helye:.....................................................................................................................................

célja: .....................................................................................................................................

2. A beruházásra (jogosult) neve: ………………………………………………………….

címe:……………………………………………………telefonszáma:…………………….

3. Az elfoglalni kívánt útterület közterület

a) hosszúsága: ………………………………………………

b) szélessége: ……………………………………………….

c) nagysága (m2): …………………………………………...

4. Az igénybevétel

a) kezdetének tervezett időpontja: ..........................................

b) befejezésének tervezett időpontja: .....................................

5. A kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért felelős személy

a) neve: ...................................................................................

b) címe: ..................................................................................

c) telefonszáma: .....................................................................

d) aláírása:…………………………………………………...

6. Az igénybevétel eredményeként a közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény)

a) tulajdonosának neve: ....................................................

címe: .................................................................................

b) üzemeltetőjének neve: ..................................................

címe: .................................................................................

7. Az útvonalat lezárják:

- kétirányú forgalmat biztosítjuk

- egyirányú forgalmat biztosítjuk

8. A bontandó útburkolat fajtája:..........................................területe.................... m2

9. A bontandó járda fajtája: .................................................területe …………….m2

10. A bontandó zöldterület, földút, földpadka: .................... m2

11. A bontási helyek száma:...................................................db

12. Nyomvonalas bontások hossza: ......................................fm

13. A kivitelező neve: ..............................................................................................

címe: ........................................................................................................................

telefonszáma:............................................................................................................


Segesd, ……….. év …………………hó …….. nap


                                                                                  .............................................

                                                                                           (cégszerű) aláírás

Melléklet:

- az igénybevételt feltüntető terv (helyszínrajz, vázlat, műszaki leírás) 3 példányban

- a közút érintett szakaszának hossz- és keresztszelvénye 3 példányban

- az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomelterelés)

terve 3 példányban



3. melléklet a 5/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelethez


Közterület-használati díjak


                                                                                                                                   


A közterület használat módja


Díj



1. Mobil tájékoztató és megállító táblák, pavilon, kitelepült elárusítóhely, árubemutatás, ideiglenes alkalmi- és idényjellegű árusítás


1.500 Ft/m2/hó


[3]

2. Filmforgatási célú használat díjának felső határa


50.000 Ft/nap


3. Áru és göngyöleg elhelyezése, képzőművészeti, alkalmi javító és szolgáltató tevékenység


500 Ft/ m2/nap


4. Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, politikai rendezvények, reklámtevékenység, tűzijáték, 48 órát meghaladó építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék és tüzelőanyag elhelyezése (közút, járda, egyéb közterület igénybevételével)



250 Ft/m2/nap






5. sport és kulturális rendezvények

belépődíjas rendezvény


25 Ft/ m2/nap

35 Ft/m2/nap


6. Mozgóbolti és mozgó árusításra


1.000 Ft/gk/nap


7. Vendéglátó-ipari előkert


1.500 Ft/m2/hó


8. Önkormányzat által készített helyhez kötött hirdető állványon történő hirdetés elhelyezése


2.500 Ft/m2/félév


                                                                                                                                                      


4. melléklet a 5/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelethez


A közút területének igénybevételéért fizetendő díjak


1. számú táblázat



Az igénybevétel módja


Díj


1. Közterület-bontás, közlekedési területen


50 Ft/m2/nap


2. Közterület-bontás, közlekedési területen, teljes útlezárással


100 Ft/m2/nap


3. Közterület-bontás zöldterületen


50 Ft/m2/nap


Amennyiben az 1. számú táblázat alapján kiszámított igénybevételi díj nem éri el a 2. számú táblázatban meghatározott összegeket, abban az esetben – a megvalósításra kerülő létesítmény működési funkciója figyelembevételével – a 2. számú táblázatban meghatározott minimális díjak alkalmazandók.



2. számú táblázat



Az igénybevételmódja



Lakossági (egyéni) célú létesítmény esetén fizetendő

díj



Vállalkozás (üzleti) és egyéb nem lakossági célú létesítmény esetén fizetendő díj



1. Részleges útlezárás esetén



4.000.- Ft/igénybevételi hely


8.000.- Ft/igénybevételi hely


2. Teljes útlezárás esetén



8.000.- Ft/igénybevételi hely


16.000.- Ft/igénybevételi hely


3. Zöldterület bontás esetén



4.000,- Ft/ igénybevételi hely


8.000,- Ft/igénybevételi hely



ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve a törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendelet alkothat. Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontja alapján gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat.


A jogszabályi, társadalmi és gazdasági változásokat figyelembe véve felülvizsgáltuk Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról. alkalmi árusítások rendjéről, a közterület használati díj megállapításáról, valamint az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolásának tilalmáról szóló többször módosított 2/2004. (II. 4.) rendeletét.


A jelenlegi rendelet elavult, megalkotása óta új szabályozandó tárgykörök, életviszonyok jelentek meg, de újragondolásra késztet a kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendelet is. Indokolt egy új, a közterület-használat témakörét szabályozó önkormányzati rendelet megalkotása.


Az önkormányzatok a közterületekkel kapcsolatosan kétféle szabályozási módot alkalmazhatnak. Egyrészt tulajdonosi jogkörben eljárva a közterület hasznosítására vonatkozóan állapíthatnak meg szabályokat, ezek érvényesülhetnek az önkormányzat és a polgárok közötti polgári jogi szerződésekben, jogviszonyokban. A közterület-használat másik módja szerint a közterület-használat engedélyezése hatósági ügynek minősül. A jelenleg hatályos rendelet polgári jogi ügynek minősíti a közterület-használatot, ezt a továbbiakban is célszerű fenntartani.


Az új rendelet alapján az önkormányzat a jövőben sem közhatalmi minőségben, hatósági eljárás keretében, hanem tulajdonosi jogkörében eljárva köthet megállapodást, a közterületet-használatára.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §-hoz


A paragrafus a rendelet tárgyi hatályát fogalmazza meg.


2. §-hoz


A rendeletben előforduló fogalmak meghatározását tartalmazza.


3. §-hoz


E paragrafus írja elő, hogy a közterület-használat előzetes bejelentés, illetve a polgármesterrel kötött megállapodással jön létre.


4. §-hoz


Az előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat eseteit és módját határozza meg. Elég lesz csak bejelenteni azokat a közterület-használatokat, ahol az elhelyezett berendezés vagy a használat célja közérdekű, közbiztonsági, kulturális, városszépítési vagy köztisztasági célokat szolgál. Nem kell megállapodást kötni, elég lesz az igénylő bejelentése.


5. §-hoz


Meghatározza azokat az eseteket, hogy melyekre lehet, és melyekre nem lehet közterület-használati megállapodást kötni.


6-8. §-okhoz


Meghatározza a közterület-használatra vonatkozó bejelentés és kérelem módját és tartalmát.


9-11. §-okhoz


E paragrafusok meghatározzák a közterület-használati megállapodás tartalmi elemeit, a több kérelmező esetében alkalmazandó elbírálás módját és azokat a személyeket, szerveket, akiknek a megállapodásról értesülnie kell.


12. §-hoz


A közterület-használati díj fizetésének módját és szabályát tartalmazza.


13. §-hoz


Meghatározza, hogy a közterület-használat bejelentésére kötelezett mentesül a közterület-használati díj fizetése alól, azonban a használó köteles a használattal kapcsolatosan felmerülő költségeket és károkat megtéríteni.


14-17. §-okhoz


Tartalmazza a közterület-használat megszűnésére, felmondására vonatkozó szabályokat, a szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményeit és az ebből kifolyólag alkalmazandó pótdíjak eseteit és mértékét, valamint a késedelmes fizetés jogkövetkezményeit.


18-24. §-okhoz


Meghatározza a speciális szabályozásokat így a pavilon létesítésének szabályait, a közterületen elhelyezhető árusítóhelyek létesítésének, a göngyöleg tárolásának szabályait. Tiltja a gépjárművel történő behajtást és beállást a zöldterületekre. Meghatározza a tömegrendezvények megtartására vonatkozó szabályozást.


25. §-okhoz


Szabályozza a közterületet használó kötelezettségeit, az igénybevett közterület tisztántartására és állapotának fenntartására vonatkozóan, továbbá azt is, hogy mely engedélyeket kell a használónak a helyszínen tartania és ellenőrzés során felmutatnia.


26. §-hoz


A közterület használatának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.


27. §-hoz


Közterületen 30 napot meghaladóan tárolt üzemen kívül helyezett járművek tárolására és elszállítására vonatkozó szabályokat tartalmazza.


28. §-hoz


A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetében alkalmazandó jogszabályt és az igénybevételért fizetendő díj meghatározásának módját tartalmazza, ezeken kívül nem kell külön rendelkezés, mert a részletes szabályozást a felsőbb jogszabályok tartalmazzák.


29-32. §-okhoz


A rendelet hatályba lépését, a folyamatban lévő ügyekre vonatkozó szabályozást és a jelenlegi rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.


1. melléklet


A közterület-használatra vonatkozó, hivatal felé benyújtandó előzetes bejelentés és a megállapodás megkötéséhez szükséges kérelem formanyomtatványát tartalmazza.


2. melléklet


A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetében a hivatal felé benyújtandó formanyomtatványt tartalmazza, melynek tartalmi elemeit a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet 3. számú melléklete határozza meg.


3. melléklet


A közterület-használatára vonatkozó díjszabást tartalmazza.


4. melléklet


A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetében fizetendő díjakat tartalmazza.



[1] Hatályon kívül helyezte a 13/2013.(IX. 20.) önkormányzati rendelet 3.§-a 2013. szeptember 20. napjával.

[2] Kiegészítette a 13/2013.(IX. 20.) önkormányzati rendelet 1.§-a 2013. szeptember 20. napjával.

[3] Módosította a13/2013.(IX. 20.) önkormányzati rendelet 2.§-a 2013. szeptember 20. napjával.