Segesd Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(XI.12.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó támogatásról

Hatályos: 2013. 11. 13- 2014. 02. 14

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



                                                                       1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed a szociális ellátásokról szóló 5/2011. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. §-ában foglalt személyekre.


  1. Eljárási rendelkezések


2. §


A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2011. (III.29.) önkormányzati rendelet 3.§-10.§-aiban foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.



3. Szociális célú tűzifa támogatás


3. §


(1)Maximum 5 m3 szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 110%-át, egyedül élő esetén a 200 %-át és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2)A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3)    Szociális célú tűzifa támogatás rendkívüli élethelyzetre tekintettel a 4. §-ban foglaltakat figyelembe véve méltányosságból is megállapítható.

(4)A támogatás megállapítása során előnyben kell részesíteni az aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, az adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásban, lakásfenntartási támogatásban részesülőket, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat.



4. §


Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben (pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset, stb.) hivatalból vagy kérelemre a támogatás évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben a támogatás mértéke egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény értékelését követően.



5. §


(1) A szociális célú tűzifa támogatásról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről a Pénzügyi és Szociális Bizottság jogosult dönteni.

(2) A 4. §-ban meghatározott méltányossági jogkör gyakorlása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(3) A támogatás iránti kérelmet az átmeneti segély iránti kérelem formanyomtatványán lehet benyújtani.


4. Záró rendelkezések


6. §



(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2014. február 15.-én hatályát veszti.



                Veszner József                                                                       Péntek László

             címzetes főjegyző                                                                      polgármester



Kihirdetve: 2013. november 12.



                Veszner József                                                                                  

              címzetes főjegyző