Segesd Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.11.) önkormányzati rendelete

a közös önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető illetménykiegészítésről, szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2014. 02. 12

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 142. §-ában, a 234. § (3)-(4) bekezdésében és a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


(1) E rendelet hatálya Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Segesdi Közös Önkormányzati Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és ügykezelőkre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.


(2) E rendelet 6. §-ának előírásait kell alkalmazni a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre is.


  1. §


A Képviselő-testület a Hivatal valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselője, valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselője, valamint ügykezelője részére az éves költségvetési rendeletében meghatározott mértékű illetménykiegészítést biztosít.


  1. §


(1) A szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokra, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokra (a továbbiakban: juttatások és támogatások) adott évben kifizethető keretösszeget a Képviselő-testület a Hivatal költségvetésében egy összegben állapítja meg.


(2) A juttatások és támogatások formáit, mértékét, feltételeit a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (2) bekezdésére figyelemmel a jegyző szabályzatban határozza meg.


  1. §


(1) A Hivatal költségvetésében a juttatások és támogatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.


(2) Ha az adott költségvetési évre a juttatásokra és támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul, a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A Képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelet módosításával tehet eleget.


  1. §


(1) A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni.


(2) Ha év közben a keret kimerülése esetén a Képviselő-testület a juttatások és támogatások fedezetéül pótelőirányzatot állapít meg, akkor a felhasználás során előnyben kell részesíteni a már benyújtott igényeket.


(3) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.



  1. §


(1) A köztisztviselő részére a Képviselő-testület a következő juttatásokat és támogatásokat biztosítja:

  1. családalapítási támogatás,
  2. illetményelőleg, legfeljebb a mindenkori adómentes mértékig,
  3. sport-és szabadidős tevékenységek támogatása,
  4. képzés, továbbképzés támogatása,
  5. cafetéria juttatás,
  6. béren kívüli természetbeni juttatás,
  7. szemüveg vagy kontaktlencse készítésének díjához hozzájárulás,
  8. eseti szociális segély,
  9. temetési segély,
  10. illetmény-átutalási támogatás.


  1. §


(1) A nyugállományú köztisztviselő a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet 10. § (5) bekezdésében nevesített támogatásokban részesülhet, a mindenkori költségvetési rendeletben biztosított szociális keret terhére.


(2) A szociális támogatás csak azokat a nyugállományú köztisztviselőket illeti meg, akik a Hivataltól, illetve jogelőd szervezetétől kerültek nyugállományba.


  1. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


9. §


Hatályát veszti


  1. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) Kt. rendelete,
  2. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) Kt. rendelete módosításáról szóló 11/2001. (XII.27.) számú rendelete,
  3. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) Kt. rendelete módosításáról szóló 10/2004. (IV.29.) rendelete,
  4. Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) Kt. rendelete módosításáról szóló 1/2010. (II.10.) rendelete.



                           Péntek László                                                     Veszner József

                            polgármester                                                   címzetes főjegyző



Kihirdetve: 2014. február 11.


                                                                Veszner József

                                                             címzetes főjegyző




Indokolás a közös önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető illetménykiegészítésről, szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról szóló rendelethez



Általános indokolás


A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 2012. március 1-jén hatályát vesztette. A köztisztviselők közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos szabályokat ezen időponttól a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) és végrehajtási rendeletei határozzák meg. A Kttv. rendelkezései alapján szükségessé vált a Ktv. szabályai szerint hozott helyi rendeletek felülvizsgálata.



Részletes indokolás


1. §-hoz


A Kttv. az ügykezelők részére ugyanazokat a juttatásokat biztosítja, mint a köztisztviselők részére.

A Kttv.-ben megjelölt juttatások a köztisztviselők és ügykezelők mellett a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre és az alpolgármesterre is vonatkoznak, mert a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény (továbbiakban: Ptv.) lehetőséget ad arra, hogy a Képviselő-testület a polgármester és az alpolgármester részére is biztosítsa a köztisztviselőket megillető juttatásokat.


2. §-hoz


A 2. § valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő, valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselő, valamint az ügykezelő részére az éves költségvetési rendeletben megállapítható illetménykiegészítésről rendelkezik. Az illetménykiegészítést az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni a tárgyévre vonatkozóan, önálló rendelet alkotása e tárgykörben nem célszerű. A képviselőtestületek által korábban megállapított általános 10 %-os illetménykiegészítés nem vonható el, mérlegelés tárgyát az ezen felüli – további 10 %-ig terjedő – illetménykiegészítés képezheti.


3. §-hoz


Az adott évben kifizethető keretösszeget a Képviselő-testület a Hivatal költségvetésében egy összegben állapítja meg. A juttatások és támogatások formáit, mértékét, feltételeit a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (2) bekezdésére figyelemmel a jegyző szabályzatban határozza meg.


4. §-hoz


E § arról rendelkezik, hogy a juttatások és támogatások céljára szociális keretet kell biztosítani, mely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át. A keret kiegészítésére a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet.

5. §-hoz


A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretet felhasználásának szabályait rögzíti, amikor kimondja, hogy a keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. Rendelkezik a felhasználás nyilvántartásáról is.



6. §-hoz


A juttatásokat és támogatások formáit részletezi.


7. §-hoz


A nyugállományú köztisztviselők részére adható juttatások felsorolását tartalmazza.


8 - 9. §-okhoz


A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.