Segesd Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014.(II.11.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2016. 01. 19- 2016. 12. 31

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


  1. §


(1) A rendelet hatálya Segesd község közigazgatási területén, a közműhálózatra nem csatlakozott helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki.


(2) A közszolgáltatás az ingatlanon a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (a továbbiakban: háztartási szennyvíz) rendszeres elszállítására, a közszolgáltatás keretében összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítását, hasznosítását szolgáló létesítmény működtetésére, valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanításra, hasznosításra szolgáló átadására terjed ki.


(3) A háztartási szennyvíz begyűjtését, a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását – Segesd Község Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) kötött közszolgáltatási szerződés alapján – Kovács Ferenc Segesd, Vörösmarty utca 100. szám alatti lakós (a továbbiakban: Szolgáltató), egyéni vállalkozó végzi.


(4) Az Önkormányzat közigazgatási területén keletkező háztartási szennyvíz lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (a továbbiakban: DRV Zrt.) üzemeltetésében levő, a segesdi 030/1 helyrajzi számon nyilvántartott, vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező átadási pont.


(5) A háztartási szennyvíz szállításába bevont területen az ingatlantulajdonos köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.


2. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában - gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából.
  2. Közszolgáltatás: a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett, egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtése.
  3. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, illetve amelynek az ingatlanán a háztartási szennyvíz keletkezik, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, birtokosa vagy használója az ingatlannak.
  4. Háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés vagy üdülés célját szolgálja, tekintet nélkül a tulajdonviszonyokra.
  5. Ártalmatlanító hely: a háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra épített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.
  6. Begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása.
  7. Közszolgáltató: az Önkormányzat közigazgatási területén a háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatásra az 1. § (3) bekezdésében meghatározott, arra kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.
  8. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott ellenérték.


2. A közszolgáltatási szerződés időtartama, felmondásának szabályai


3. §


Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést 10 éves időtartamra köti meg.


4. §


A közszolgáltatói szerződés Önkormányzat illetve Közszolgáltató általi felmondására a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 44/G. §-ában foglaltak az irányadók.



3. Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség


5. §


(1) A rendelet alapján a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartás vezet az azonosításukhoz szükséges adatok feltüntetésével.


(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és - amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével – a számlázási címet köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.


(3) A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a gazdasági társaság a közszolgáltatást igénybevevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címet köteles a szolgáltató rendelkezésére bocsátani.


(4) A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.


(5) A (4) bekezdés alkalmazása során a Szolgáltató köteles:

  1. megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,
  2. gondoskodni az adatok biztonságáról,
  3. meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat-és titokvédelmi szabályok érvényre jutásához szükségesek.


6. §


(1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához, szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.


(2) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén annak fennállásáig kezelheti.


(3) A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a település jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.


4. A közszolgáltatás ellátásának rendje


7. §


(1) A települési háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített, különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz-és szaghatást kizáró eszközzel a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint végezhető.


(2) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint eljárni.


5. Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei


8. §


A Szolgáltató köteles:

  1. ügyfélszolgálat és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,
  2. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,
  3. a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni


9. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közműhálózatba nem vezetett folyékony hulladékot - külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni.


(2) A tulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot az 1. §. (3) bekezdésében nevesített Szolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.


(3) Az ingatlantulajdonos a háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.


(4) A lakossági háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a Szolgáltatónál megrendelni, melynek 3 napon belül köteles eleget tenni.


(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás ellátásához szükséges feltételeket biztosítani.



6. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés létrejötte, tartalmi elemei


10. §


(1) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön:

  1. természetes személyek esetében a Szolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával és a közszolgáltatás első igénybevételével,
  2. jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződés írásba foglalásával.


(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti szerződés tartalmi elemei:

  1. a felek megnevezése, a közszolgáltatást igénybe vevő 4. § (3) bekezdésében meghatározott azonosító adatai,
  2. a szerződés tárgya,
  3. a szerződés megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,
  4. a közszolgáltatás díja,
  5. a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásának és megfizetésének módja,
  6. a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,
  7. egyéb, a szerződő felek által fontosnak tartott feltételek.


(3) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt legalább 15 nappal – írásban vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.



7. A közszolgáltatás díja


11. §


(1) A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Szolgáltató által utólag megküldött számla alapján díjat kötelesek fizetni.


(2) [1] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kéttényezős közszolgáltatási díj legmagasabb mértéke a (3) bekezdésben foglalt kivétellel 2016. december 31-ig nettó 1.102 Ft/m3, melyből az alapdíj 441 Ft/m3, az ürítési díj 661 Ft/m3.


(3) [2] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kéttényezős közszolgáltatási díj legmagasabb mértéke természetes személy ingatlantulajdonosok estében 2016. december 31-ig nettó 992 Ft/m3, melyből az alapdíj 441 Ft/m3, az ürítési díj 551 Ft/m3.


12. §


(1) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, azonban annak a számla kifizetésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.


(2) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.


(3) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatási díjhátralék kezelésére a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak az irányadók.


13. §


Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Szolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.



8. Záró rendelkezések


14. §


E rendelet 2014. április 1-jén lép hatályba.


15. §


Hatályát veszti


  1. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete,
  2. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 21/2005. (XII.30.) rendelete,
  3. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 16/2006. (XII.1.) rendelete,
  4. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 15/2008. (XII.13.) rendelete,
  5. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 12/2009. (IX.16.) rendelete,
  6. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 26/2009. (XI.27.) rendelete,
  7. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 21/2005. (XII.30.) rendelete,
  8. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 13/2011. (XII.30.) rendelete,
  9. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2004. (XII.29.) rendelete módosításáról szóló 12/2013. (IX.20.) önkormányzati rendelete.


15. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.



                          Péntek László                                                    Veszner József s.k.

                           polgármester                                                      címzetes főjegyző



Kihirdetve: 2014. február 11.



                                                               Veszner József s.k.

                                                                címzetes főjegyző


                         Péntek László                                                        dr. Varga Katalin

                          polgármester                                                                  jegyző

[1]

Módosította az 1/2016. (I.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2016. január 18. napjával.

[2]

Módosította a 1/2016. (I.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a 2016. január 18. napjával.