Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018.(IV.27.) önkormányzati rendelete

a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről szóló 14/2005./X.28./ rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2018. 04. 28- 2018. 04. 28

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Hatályát veszti Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről szóló 14/2005./X.28./ rendelete.


2. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.





                            Péntek László                                                  dr. Varga Katalin

                             polgármester                                                             jegyző



Kihirdetve: 2018. április 27.



                                                       

                                                         dr. Varga Katalin

                                                                 jegyző

INDOKOLÁS


Általános indokolás


Az önkormányzati rendeletek felülvizsgálata folyamatos. Tény, hogy a párhuzamos szabályozás kerülendő. A jogszabályváltozások szükségessé teszik egyes, korábban megalkotott önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezését.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 13. § (1)-(2) bekezdései adnak felhatalmazást az alábbiak szerint:

„13. § (1) A felhatalmazó rendelkezés hatályon kívül helyezése esetén – kivéve, ha egyidejűleg a tárgykör szabályozására azonos tartalommal új felhatalmazó rendelkezést alkottak – a hatályon kívül helyezésről rendelkező jogszabályban intézkedni kell a végrehajtási jogszabály hatályon kívül helyezéséről vagy a végrehajtási jogszabály azon rendelkezéseinek a hatályon kívül helyezéséről, amely a felhatalmazás végrehajtására irányul.

(2) Ha a jogszabály minden rendelkezése végrehajtottá vált, rendelkezni kell annak hatályon kívül helyezéséről.”



Részletes indokolás


1. §-hoz


A rendelet 2005. évi megalkotása óta a közigazgatási ügyintézésben egyre inkább elterjedté, egyes esetekben kötelezővé vált az elektronikus ügyintézés.

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: Eüsztv.) 1. § 17. pont b) pontja alapján a helyi önkormányzat elektronikus ügyintézést biztosító szerv, és mint ilyen, az Eüsztv. 2. §-a alapján köteles biztosítani a feladat- és hatáskörbe tartozó ügy, valamint a jogszabály alapján biztosítandó szolgáltatásai igénybevételéhez, lemondásához vagy módosításához szükséges ügyeknek az ügyfelekkel történő elektronikus intézését. Ezen kötelezettségét az önkormányzat az Eüsztv. 108. § (1) bekezdése értelmében 2018. január 1. napjától köteles biztosítani az Eüsztv. –ben meghatározottak szerint.

Az adott paragrafus hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.


2. §-hoz


Az önkormányzati rendelet időbeli hatályáról rendelkezik.