Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017.(I.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek kialakításáról

Hatályos: 2017. 01. 26

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017.(I.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2017.01.26.
az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek kialakításáról
Általános indokolás
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdése alapján Segesd Község Önkormányzatának kell az egészségügyi alapellátás körében gondoskodni a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyelet ellátásáról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontja értelmében az egészségügyi alapellátás biztosítása Segesd Község Önkormányzatának kötelező alapfeladata.
A háziorvosi ellátást biztosító települési önkormányzatra a háziorvosi körzetek kialakításán túl számos más kötelezettség is hárul, többek között megkötni a háziorvosi szolgálatokkal a 2000. évi II. törvény szerint a feladatellátásra vonatkozó szerződést és gondoskodni a megfelelően felszerelt háziorvosi rendelőről, biztosítani Segesd község lakosai részére a megfelelő egészségügyi alapellátást.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete – a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve – rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (2) bekezdése alapján az (1) bekezdés szerinti körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet véleményét is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját fogalmazza meg, mely cél a magasabb szintű jogszabályok által meghatározott feladatellátás önkormányzati szintű ellátásának tartalmi követelményét biztosítja. A területi ellátási kötelezettség körében meghatározza azoknak a feladatellátóknak a körét, akik a működtetési jog alapján önálló orvosi tevékenységet az önkormányzat jelen rendeletében meghatározott háziorvosi körzetben végeznek.
A 2. §-hoz
A háziorvosi körzetre, valamint a háziorvosi ügyeleti ellátásra vonatkozó adatokat tartalmazza.
A 3. §-hoz
A védőnői körzetre vonatkozó szabályokat határozza meg, illetve utal az I. és II. számú védőnői körzetek melléklet szerinti részletezésére.
A 4. §-hoz
A fogorvosi alapellátásra, valamint a fogorvosi ügyeletre vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
Az 5. §-hoz
Az iskola-egészségügyi ellátásra vonatkozó rendelkezéseket taglalja a rendelet, meghatározva a vonatkozó nevelési és oktatási intézményt.
A 6. §-hoz
A fogorvosi feladatok ellátására vonatkozó együttműködési megállapodás megkötésére utal.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A hatályba léptető és a hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.