Somogyszob Község Képviselő-testülete 7/2002. (VII. 9.) rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2002. 07. 09- 2009. 09. 08


SOMOGYSZOB KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLET


7/2002.(VII.9.) számú


r e n d e l e t e


a közművelődésről.



Somogyszob Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában (továbbiakban: Tv.) foglalt felhatalmazás alapján a közművelődésről az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §.


  1. Somogyszob Község Önkormányzata kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények, szervezetek támogatását.


  1. Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében a megfelelő szintű működést. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.



A rendelet célja


2. §.


A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket. Célja, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a község hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.



A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái


3. §.


  1. A község minden polgárának és közösségének joga, hogy


  1. megismerje a kulturális örökség javait és ezek lehetőségét, valamint a rendelkezésre álló eszközök útján ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,


  1. igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,


  1. gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.


  1. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közművelődési intézményeket hozhat létre és közművelődési megállapodásokat köthet.


  1. Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.


  1. Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására más megfelelő feltétel nem áll rendelkezésre.


  1. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat, a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.


  1. Az önkormányzat a polgármester közreműködésével gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.


  1. Az önkormányzat közművelődési szervezetei útján is tájékoztathatja a községlakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy az önkormányzat közművelődési programjai plakátokon, hirdető táblákon, kábeltévén és szórólapokon is közzétételre kerüljenek.



Az önkormányzat kötelező és önként vállalt közművelődési feladatai


4. §.


  1. Az önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a polgárokkal egyeztetve határozza meg.


  1. Az önkormányzat a község közművelődési hagyományaira, a képviselő-testület elképzeléseire, valamint a civil szervezetek és polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés saját eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.


  1. Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:


  1. az iskolarendszeren kívül öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási felnőtt oktatási lehetőségek megteremtése,
  2. a település környezeti, szellemi és művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi közművelődési szokások gondozása, gazdagítása,
  3. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,
  4. az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek támogatása,
  5. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösség életének, érdekérvényesítésének segítése,
  6. a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,
  7. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
  8. egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.


  1. Az önkormányzat segíti, támogatja továbbá


  1. a civil szervezetek kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a település polgárai életminőségének javítását,
  2. a község tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét,
  3. az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,
  4. a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit,
  5. a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,
  6. a lokálpatriotizmust, a helyi kulturális értékek védelmét,
  7. a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat.



A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei


5. §.


  1. Az önkormányzat közművelődési intézményt működtethet, közművelődési megállapodásokat köthet, közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat.


  1. Az önkormányzat a 4. §. (3) bekezdésében meghatározott feladatait művelődési ház és községi könyvtár működtetésével, valamint szükség szerint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.


  1. A (2) bekezdésben meghatározottak szerinti feladatokat az 1. sz. melléklet tartalmazza.


  1. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:


  1. a helyi székhelyű kulturális tevékenységet is végző társadalmi szervezetekkel,
  2. a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
  3. az egyházakkal,
  4. a kisebbségi önkormányzatokkal,
  5. közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
  6. hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményeket fenntartó társönkormányzatokkal,


  1. A (2) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő-testület dönt. A közművelődési megállapodás kötelező tartamát e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.



A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


6. §.


  1. A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.


  1. Az önkormányzat által létrehozandó közművelődési intézmény, illetve a közművelődési feladatokat végző személy szakmailag önállóan látja el tevékenységét az alapító okiratban, illetve a munkaköri leírásban foglaltak szerint.

Éves munkatervben rögzíti konkrét feladatait, annak költségtervezetét, melyeket a megelőző év október hónapig kell elkészíteni és a polgármesternek benyújtani.


  1. Közművelődési tevékenységükről, illetve a közművelődési megállapodásban résztvevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente beszámolnak a képviselő-testületnek.



A közművelődési feladatok finanszírozása


7. §.


  1. Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványoktól pályázati úton elnyerhető támogatás.


  1. Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázathoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.


  1. Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:


  1. a művelődési ház és a könyvtár üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtéséhez, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit,
  2. a kötelező feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,
  3. az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.


  1. Az önkormányzati támogatás összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.



A közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával

kapcsolatos szabályok


8. §.


  1. Az önkormányzati közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával kapcsolatosan a Tv-ben foglaltak és a mindenkori hatályos jogszabályok az irányadók.


  1. Az önkormányzat által közművelődési feladatokat ellátó személyek foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony, illetőleg megbízási szerződés keretei között történik.



Záró rendelkezések


9. §.


  1. E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


  1. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon, hirdetőtáblán való közzététellel a körjegyző gondoskodik.


  1. A rendelet egy-egy példányát a körjegyzőség hivatalában, valamint a községi könyvtárban hozzáférhető helyen kell elhelyezni.





            E l l e r  János                                                                      P i n t é r  Rezső

             polgármester                                                                              körjegyző




1. számú melléklet




Művelődési ház és könyvtár



Az önkormányzat a könyvtári és közművelődési feladatainak ellátásáról a részben önálló intézmény keretein belül gondoskodik.

Feladata a község közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata. A közművelődési feladatok ellátásához szükség van a művelődési házi feltételek megfelelő kialakítására, megteremtésére is.

A községi művelődési ház és a községi könyvtár külön épületben működik.

Az önkormányzat a községi művelődési ház és a községi könyvtár fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.



Községi szintű közösségi közéleti funkciói:


  • a művelődési ház befogadó, kezdeményező, működtető, szolgáltató szerepénél fogva ösztönzi, kezdeményezi a lakosság szerveződéseit (körök, klubok, korosztályi rétegek), lehetőséget biztosít értékeik bemutatására (ifjúsági rendezvények, idősek klubja, színjátszó kör, zenei klubok stb.),


  • társas kapcsolatokhoz, szabad művelődési formákhoz közös szórakozási lehetőségek biztosítás (játszóház, koncertek, szakkörök, szabadtéri rendezvények, zenés-táncos rendezvények stb.),


  • a közösségi művelődési tevékenységen kívül amatőr művészeti alkotóműhelyek működtetése, az önmegvalósítás, az alkotókedve felkeltése és fejlesztése,


  • klubok, szakkörök létrehozása és fenntartása az életkori sajátosságok és eltérő érdeklődési körök figyelembe vételével,


  • teret, lehetőséget ad művelődési, közérdekű, közhasznú közösségek, csoportok alakulására, működésére.



A lakosság mindennapi életét segítő, életminőséget javító funkciói:


  • mindennapi életben való eligazodás segítése, az egyén probléma megoldó készségének javítása (pályaválasztási tanácsadás, információs bázis működtetése),


  • egyének, családok, lakossági csoportok életesély javító képességének erősítése (információ közvetítése, ismeretátadás, tehetséggondozás),


  • az egyes ember testi, szellemi kondícióinak megerősítése, fejlesztése, személyiségfejlődést elősegítő művészeti tevékenységek, rendezvények működtetése, kikapcsolódási, felüdülési igények kielégítése, mozgásos, személyiségfejlesztő formák, művészeti alkalmak, szórakoztató rendezvények szervezése,


  • új ismereteket adó, képességeket feltáró, a lakosság esztétikai érzékét fejlesztő formák működtetése (kiállítások, ismeretterjesztő előadások).



Társadalmi – közéleti funkciói:


  • a helyi társadalmi életben meghatározó szerepet betöltő civil szervezetek támogatása, a kommunikációs csatornák kiépítésének segítése,


  • a község társadalmi eseményeit biztosító kulturális rendezvények megvalósítása, illetve együttműködés az aktuális program szervezőivel (nemzeti ünnepek, helyi ünnepségek, falunap),


  • együttműködés a társult önkormányzatokkal, a közös fenntartású intézményekkel (iskolák, óvodák, más önkormányzati intézmények), társadalmi, polgári szerveződésekkel.



Egyéb, egyedi művelődési formákat szervezőfunkciók:


  • kulturális értékközvetítőként a hagyományok, a művészeti alkotások bemutatása és befogadásának elősegítése érdekében különböző művészeti kiállítások, előadások, pódium műsorok rendezése,


  • nemzeti, nemzetiségi és kisebbségi kultúrák megismertetése, népszerűsítése,


  • szórakoztató, kikapcsolódást biztosító színvonalas programok kínálata,


  • gondoskodik a helyi szellemi tőke ápolásáról, gyarapításáról, közkinccsé tételéről, a községben élő, vagy valamilyen formában a községhez kötődő jeles alkotók munkásságának bemutatásáról.




2. számú melléklet



A közművelődési megállapodás kötelező tartalma



  1. A megállapodó felek adatai.


  1. Az ellátandó közművelődési szolgáltatás pontos rögzítése.


  1. A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése (épület, helyiség, eszközök, gépek, berendezések leletár szerinti felsorolása, esetleg érték szerinti megállapítása).


  1. A tevékenység, illetve a szolgáltatás helyszínének, időtartamának, illetve időpontjának, a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok, közöttük az önkormányzat rendeleteinek betartására történő figyelemfelhívás.


  1. A szolgáltatást igénye vevő lakossági kör rögzítése (a létszám meghatározásával vagy más módon).


  1. Annak rögzítése, hogy mely szolgáltatás igénybevétele ingyenes, s melyekért kell díjat fizetni.


  1. A feladatellátásért a feladat ellátójának járó díj és a magfizetés módjának rögzítése.


  1. A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének ellenőrzése.


  1. A megbízás időtartamának határozatlan idejű, vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése. A szolgáltatás megkezdésének pontos megállapítása.


  1. A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.


  1. A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.


  1. A kapcsolattartó személyek kijelölése.


  1. A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezése.