Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 02. 12

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi átmeneti gazdálkodásáról



Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 25. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed a polgármesterre.



2. Az átmeneti gazdálkodásra vonatkozó szabályok


2. §


(1)Felhatalmazást kap a polgármester, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában – az Áht. és az önkormányzati gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásával – intézkedéseket tegyen az önkormányzatot megillető bevételek folyamatos beszedésére és további szabályozási keretek között a felmerülő, indokolt kiadások teljesítésére.


(2)Az önkormányzati intézmények finanszírozásánál, az egyes szakfeladatoknál a működési – fenntartási kiadások teljesítése a költségvetési évet közvetlenül megelőző év költségvetése azonos szakfeladata módosított előirányzata 1/12-ed részéig terjedhet havonta, havi időszakban.

Az 1/12-ed rész összegének meghatározásánál figyelemmel kell lenni az adott előirányzat csoport várható feladat elmaradásaira, szerkezeti változásokra, az áthúzódó és a rendszeres jellegű kötelezettség vállalások körére is. Ettől eltérni csak a képviselő-testület eseti döntései alapján lehet.


(3)Az önkormányzattal közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonyban álló alkalmazottak részére az átmeneti gazdálkodás időszakában illetményemelésre, kizárólag az ún. esedékes (kötelező) illetménymódosítási igényre való tekintettel kerülhet sor (besorolási osztályban, besorolási fokozatban, fizetési fokozatban való időközbeni előrelépés). Ezen kívül illetményemelésre – a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) emelkedése, a közalkalmazotti bértábla változás, illetve a köztisztviselői illetményalap változás miatti illetményemelést kivéve – a költségvetés megállapításának időpontjáig nem kerülhet sor.


(4)Az önkormányzattal alkalmazásban álló közalkalmazottak és köztisztviselők részére az átmeneti gazdálkodás időszakában a rendszeres illetményjuttatáson és a rendszeres jellegű illetményen felüli juttatáson (béren kívüli juttatás, cafetéria) kívül más jellegű juttatás nem adható.


A munkáltatói jogkört gyakorló a foglalkoztatottak részére ezen időszakban csak kivételesen indokolt esetben – a polgármester előzetes jóváhagyásával – engedélyezheti illetményelőleg felvételét.


(5)Önkormányzati beruházás, nagyobb beszerzés, felújítás az átmeneti gazdálkodás időszakában kizárólag a képviselő-testület eseti döntése alapján indítható, végezhető, ha a beszerzés, beruházás, felújítás indításához szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre áll.


(6)Folyamatban lévő beruházás, beszerzés, felújítás esetén kötelezettség-vállalásra és pénzügyi teljesítésre kizárólag a képviselő-testület korábbi eseti döntésének megfelelően kerülhet sor, a testület által engedélyezett összegnek megfelelő határig.


(7)Az átmeneti gazdálkodás időszakában a 2. § (1)-(6) bekezdésében foglalt rendelkezésektől jelentős többletbevétel jelentkezése esetén sem lehet eltérni, ezen esetben is eltérést csak a képviselő-testület eseti döntéssel engedélyezhet.


(8)Az átmeneti gazdálkodás időtartama alatt beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a költségvetési rendeletbe be kell illeszteni.



3. Vegyes és hatályba léptető rendelkezések



3. §


(1)E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


(2)E rendelet hatálya a 2014. évi költségvetési rendelet hatályba lépésének napján szűnik meg.




                        Eller János                                                      Nagy Zoltán Sándorné

                      polgármester                                                                  jegyző




Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetve: 2013. december 30.


Nagy Zoltán Sándorné

jegyző