Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2014. 10. 02- 2015. 03. 31

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2014. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról



Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatályára vonatkozóan az Szt. 3. §-a az irányadó.



2. Eljárási rendelkezések


2. §


A rendeletben szabályozott szociális célú tűzifa támogatás megállapítására a szociális ellátásokról szóló 11/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Szr.) 3. § - 9. §-aiban foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.



3. Szociális célú tűzifa támogatás


3. §


(1) Legfeljebb 2 m3 szociális célú tűzifa támogatás (a továbbiakban: támogatás) természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200%-át és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3)A támogatás megállapítása során előnyben részesül a BM rendelet 2. § (2) bekezdés aa) és ab) pontjában meghatározott igénylő.

(4)A támogatás iránti igényeket 2014. november 14. napjáig lehet benyújtani.


4. §


A képviselő-testület a támogatás megállapításával kapcsolatos hatásköre gyakorlását

a) érdemi döntés, valamint a tényállás tisztázása során felmerült új adatra tekintettel szükséges hiánypótlási felhívás vonatkozásában a Szociális Bizottságra;

b) eljárási döntések vonatkozásában a polgármesterre

ruházza át.



4. Záró rendelkezések


5. §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2015. március 31-én hatályát veszti.





 Eller János                                       Nagy Zoltán Sándorné

polgármester                                                   jegyző





Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetve: 2014. október 1.


Nagy Zoltán Sándorné

   jegyző