Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (V.27.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2015. 06. 01

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2015. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről



Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésének a) pontjában és 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet célja

                                                                      

1. §


A rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek biztosítják és érvényre juttatják Somogyszob község lakóinak és a településen ideiglenes jelleggel tartózkodóknak az egészséges életkörülményekhez, a magánszférához és a pihenéshez való jogát, az üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával.


2. A rendelet hatálya

                                                                      

2. §


A rendelet hatálya Somogyszob község közigazgatási területén a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) alapján vendéglátást folytató üzletekre és azok üzemeltetőire terjed ki.


3. Értelmező rendelkezések


3. §


(1) E rendelet alkalmazásában vendéglátás a Kertv. 2. § 30. pontjában meghatározott tevékenység.


(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Kertv.-ben és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009 (IX.29.) Korm. rendeletben foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.


4. A nyitva tartás szabályai


4. §


(1) A vendéglátó üzletek 22.00 óra és az azt követő nap 06.00 óra között – a (2) bekezdésben szabályozottak kivételével – nem tarthatnak nyitva.


(2) Tárgyév december 31-én 22.00 órától a tárgyévet követő év január 1-jén 06.00 óráig külön engedély nélkül – a vendéglátó üzlet által meghatározott nyitvatartási időben – nyitva tarthatnak a vendéglátó üzletek.

                                              

5. Záró rendelkezések


5. §


(1) A rendelet 2015. június 1-én  lép hatályba.


(2) A rendeletet a folyamatban lévő ügyekben és a hatálybalépéskor érvényes működési engedéllyel, illetve a bejelentési kötelezettséggel rendelkező vendéglátó üzletekre is alkalmazni kell.


(3) A már működő vendéglátást folytató üzletek üzemeltetőinek az üzlet nyitva tartását a rendelettel összhangban, a hatályba lépéstől számított 8 napon belül újra meg kell határozni és azt a nyilvántartásba vétel céljából a Somogyszobi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjénél be kell jelenteni.

                                         



                        Eller János                                                     Nagy Zoltán Sándorné

                      polgármester                                                                jegyző




Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetve: 2015. május 27.


Nagy Zoltán Sándorné

jegyző