Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 01

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének


12/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete


a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes

településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól




Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében, a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában, és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 16. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. §


(1) Somogyszob Községi Önkormányzat a településfejlesztési koncepciójának (TF), az integrált településfejlesztési stratégiájának (ITS), a településrendezési eszközeinek: Településszerkezeti Terv az  Építési Szabályzat (HÉSZ) valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények a településképi rendelet (TR), a településképi arculati kézikönyv (TAK) készítése vagy azok módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TFR.) és az e rendelet alapján alkotott partnerségi egyeztetési szabályai szerint történik.


(2) E rendelet alkalmazásában:

  1. Állandó partnerek: a lakosság, az érdekképviseleti szervek, érintett helyi önkormányzati szervek
  2. Eseti partnerek: érintettség esetén a TFR. előírásainak megfelelően a területi önkormányzat, a szomszédos települési önkormányzatok, továbbá a véleményezési eljárásba esetenként meghívott civil- és gazdálkodó szervezetek; vallási közösségek, intézmények és magánszemélyek.




2. Állandó partnerekkel történő egyeztetés szabályai


2. §


(1) Adott véleményezési eljárás során az állandó partnerek minimális tájékoztatási formáját a TFR. alapján az 1. függelék táblázata tartalmazza.

(2) Az előzetes tájékoztatás során a TFR. 29/A. § (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás módjáról és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.


(3) A véleményezési eljárás során a TFR. 29/A.§ (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezési módjáról és annak határ idejéről.


(4) Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.


(5) Amennyiben nincs lakossági fórum, a lakosság az észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül teheti meg, a Polgármesterhez címzett és a főépítészi irodához írásban benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.


(6) Érdekképviseleti szervek, a helyi önkormányzati szervek a lakossági fórumon, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül, ha nincs lakossági fórum, a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül, a Somogyszobi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) címezve, papíralapon vagy elektronikus úton tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat.



3. Eseti partnerekkel történő egyeztetés szabályai


3. §


(1) Az eseti partnerek köréről az egyeztetési eljárást megelőzően Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete határozattal dönt.


(2) Az eseti partnerek a TFR. szerinti az előzetes tájékoztatási, illetve a véleményezési szakasz tervezetének (dokumentációjának) megküldésével értesülnek.


(3) Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásba a Polgármesterhez címzett és a Hivatalba benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott, a megadott határidőn belül benyújtott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyen véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét meg kell jelölni.



4. Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, településfejlesztési és településrendezési dokumentumok valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények közzététele


4. §


(1) A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása, valamint az el nem fogadott javaslatok indokolása, azok dokumentálása és nyilvántartása az államigazgatási véleményekre vonatkozó, a TRF.-ben rögzített szabályok szerint történik.


(2) A beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló és az annak elfogadásáról szóló határozat a honlapon kerül kihirdetésre.


(3) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően a honlapon közzé kell tenni.




5. Záró rendelkezés


5. §



Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

           




                            Eller János                                          Nagy Zoltán Sándorné

                            polgármester                                                      jegyző




Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetve: 2017. augusztus 31.


Nagy Zoltán Sándorné

jegyző




1. Függelék


Az állandó partnerek minimális tájékoztatási formája

(314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. § és 29/A. § alapján)







eljárás típusa


előzetes tájékoztatás

módja


elfogadás előtti véleményezés módja

 (munkaközi tájékoztatás)



Településfejlesztési Koncepció


Integrált Településfejlesztési Stratégia

teljes körű


  • közterületi  hirdetőfelület;
  • önkormányzati honlap;
  • lakossági fórum;
  • helyi újság


  • közterületi  hirdetőfelület;
  • önkormányzati honlap;
  • lakossági fórum;
  • helyi újság


teljes körű

-

  • önkormányzati honlap;


Településarculati Kézikönyv

készítése módosítása

  • közterületi  hirdetőfelület;
  • önkormányzati honlap;

lakossági fórum;

helyi újság

  • közterületi  hirdetőfelület;
  • önkormányzati honlap;
  • lakossági fórum;
  • helyi újság

Településképi Rendelet

készítése módosítása


Településrendezési eszközök:


-Településszerkezeti Terv;

- Szabályozási Tervek;

-Helyi Építési Szabályzat

teljes eljárás

  • közterületi  hirdetőfelület;
  • önkormányzati honlap;
  • lakossági fórum;
  • közterületi  hirdetőfelület;
  • önkormányzati honlap;
  • lakossági fórum;
  • helyi újság

egyszerűsített eljárás

-

-

-

tárgyalásos eljárás

Nemzetgazdasági  szempontból kiemelt jelentőségű,

vagy Kgy. döntésével kiemelt fejlesztési területté nyilvánított területen megvalósítandó beruházás érdekében

Tárgyalásos eljárás kihirdetett vészhelyzet esetén

  • önkormányzati honlap;
  • önkormányzati honlap;

állami főépítészi eljárás