Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2021. 03. 05- 2022. 06. 02

Somogyszob Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény a 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:



1. §


A rendelet területi hatálya Somogyszob község belterületére terjed ki.



2. §


E rendelet alkalmazásában:

a) avar: az ingatlanokon (ide értve az ingatlan előtti közterületet is) a növények életciklusa során elhullatott, keletkezett száraz növényi részek (ágak, levelek, stb.).

b) ingatlantulajdonos: az a természetes, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

c) kerti hulladék: a kerti művelés során az ingatlanokon (ide értve az ingatlan előtti közterületet is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett éghető növényi hulladék (fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék és egyéb növénymaradvány, stb.).

d) munkaszüneti nap: a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdésében meghatározott munkaszüneti nap.



3. §


(1) A község területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.


(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avar és kerti hulladékot a község területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően avar és kerti hulladék kizárólag kivételesen indokolt esetben a rendeletben foglaltak szerinti égetéssel semmisíthető meg, a tűzvédelmi előírások megtartása mellett.



4. §


(1) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetését évente két időszakban lehet végezni:

     a) március 1. és május 31. között,

     b) szeptember 1. és november 30. között.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt időszakokon belül kizárólag szerda, péntek és szombat napokon 09.00 - 16.00 óráig megengedett az égetés, kivéve ha a kijelölt napok munkaszünettel járó ünnepnapra esnek.



5. §


(1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 4. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben.


(2) Az avart és kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.


(4) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.


(5) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.


(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a tűz feléledésének veszélye, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.


(7) Az égetést telken belül kell végezni. Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.



6. §


A hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás alól a rendelet nem ad felmentést.



7. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a veszélyhelyzet megszűnését követő napon hatályát veszti.




                             Hodorics Katalin                                      Nagy Zoltán Sándorné

                               polgármester                                                        jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve: 2021. március 4.



Nagy Zoltán Sándorné

             jegyző