Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 01
a szociális célú tűzifa támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
A belügyminiszter pályázatot hirdetett Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására.
A pályázati kiírás értelmében az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó település települési önkormányzata szociális célú tűzifavásárláshoz vagy szénvásárláshoz kapcsolódó támogatásra pályázhat. A lakosság fűtési szokásait figyelembe véve a rendelet-tervezet a pályázati kiírásnak megfelelően keménylombos tűzifa vásárlásához nyújt támogatást.
A pályázati kiírás szerint a támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2021. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben szabályozza.
A szociális tűzifára való jogosultság határozattal történő megállapítása során előnyben kell részesíteni
1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultakat,
2. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat.