Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 15
a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése értelmében feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontja alapján a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között meghatározza szervezeti és működési rendjét.
Somogyszob Községi Önkormányzat 99.994.657 Ft támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1 Élehető települések tárgyú felhíváson, „Belterületi vízrendezés Somogyszobon” címmel.
A kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 68/2013. (XII. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) 1. §-a értelmében a helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, társulás, térségi fejlesztési tanács (a továbbiakban: az államháztartás szervezetei) közfeladataikat és egyéb tevékenységeiket, azok bevételeit és kiadásait, költségeit és eredményszemléletű bevételeit e rendeletben foglaltak szerint nyilvántartják és elszámolják.
Az NGM rendelet 3. § (1) bekezdése alapján a költségvetési számvitelben a bevételeket és kiadásokat azokon a kormányzati funkciókon kell elszámolni, amelyek érdekében azok felmerültek.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolását egészíti ki.
A 2. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.