Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.03.01.

Nagyszakácsi Község Önkormánytat Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

1. §2

2. §

Az önkormányzat közművelődési intézményei, közösségi színterei

3. § (1) Az önkormányzat a község tradícióit is figyelembe véve fenntartóként az alábbi közösségi színteret működteti. Közművelődési intézmény:

Királyi Vigadó (8739 Nagyszakácsi, Kossuth L. utca 99.)
Községi és intézményi könyvtár (8739 Nagyszakácsi, Kossuth L. utca 93.)
Szakácsmúzeum (8739 Nagyszakácsi, Kossuth L. utca 153.)
(2) Az önkormányzat a közösségi színterek működtetését saját hatáskörben, vagy közművelődési megállapodás révén biztosítja.

Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátásába kiemelten bevonandó intézmények és szervezetek

4. § (1) Kiemelten fontos közművelődési feladatot ellátó intézmények: Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Óvoda, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (továbbiakban: Nagyszakácsi Gyermekotthon) 8739 Nagyszakácsi, Kossuth L. utca 93.

(2) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az 3. §-ban megjelölteken kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) a község területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményeket;

b) a helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezetet;

c) a községben bejegyzett közművelődési fő tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

5. § (1a) Az önkormányzat a 4. § (2) bekezdés a) - c) pontjában szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

6. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését;

b) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését;

c) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését;

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

e) a környezetkultúra javítását, a városesztétikai kultúra fejlesztését;

f) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára;

g) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását;

h) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére;

i) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését;

j) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését;

k) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

l) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(2) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatát elsősorban az általa fenntartott és működtetett, Királyi Vigadó és a Nagyszakácsi Gyermekotthonnal közös fenntartású nyilvános Könyvtárának működési keretei között látja el.

a) Királyi Vigadó alapfeladatai: Művelődési központok, házak tevékenységéhez igazodva közösségi színteret biztosít a gyermek- és ifjúsági korosztály és a felnőtt lakosság számára. Legfontosabb feladatai:

aa) a gyermekek és fiatalok művészeti nevelésének segítése,

ab) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése,

ac) a környezetkultúra javítása, a városesztétikai kultúra fejlesztése,

ad) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotók, alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

ae) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi épületének gazdagítása,

af) különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.

b.) Nyilvános községi könyvtár alapfeladatai:
ba) gyűjteményének folyamatos fejlesztése,
bb) feltárja, megőrzi, gondozza, és rendelkezésre bocsátja gyűjteményét, tájékoztat a könyvtár dokumentumairól és szolgáltatásairól,
bc) részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében,
bd) biztosítja más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését,
be) részt vesz a település kulturális rendezvényeinek szervezésében, koordinálásában, bonyolításában,
bf) ismeretterjesztő előadások, tanfolyamok, képzések szervezése,
bg) helyet biztosít a település polgárai számára a nyilvános internet használathoz

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

7. § (1) Az önkormányzat a törvény 78. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet 6. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében művelődési intézményeket, közösségi színtereket biztosít és közművelődési közfeladatokat ellátó közalapítványokat működtethet.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények és közösségi színterek fenntartásához, illetve a 6. § szerinti alapfeladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

(2) Az önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására a községi forrás-kiegészítéssel növelt állami támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

(3) A 6. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

A közművelődési megállapodás

9. § (1) Közművelődési megállapodás megkötését a jelen rendelet 3. és 4. §-ában meghatározott intézmény és szervezet kezdeményezhet.

(2) Közművelődési megállapodásra vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(3) A községi székhelyű társadalmi szervezetek az intézményekben díjmentesen jogosultak évi két alkalommal fórumot tartani.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ezen önkormányzati rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A bevezető a Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §, 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az „Általános rendelkezések ” alcímet (1-2. §-t) a Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.