Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (VII. 21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 07. 22

Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Nagyszakácsi Községi Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötést, gyermekköszöntést, jubileumi házasságkötést, házasságkötést megerősítő szertartást, állampolgársági esküt, polgári gyászszertartást (a továbbiakban: családi esemény) igénybe vevők körére.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályai


2. §


(1) Nagyszakácsiban családi eseményt – kivéve polgári gyászszertartás - hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívüli időpontban Nagyszakácsi Községi Önkormányzat 8739 Nagyszakács, Kossuth utca 99. szám alatti Királyi Vigadó nagytermében lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali helyiségen kívüli családi eseménynek minősül minden olyan társadalmi megemlékezés és családi ünnepség - ideértve a polgári gyászszertartást is - amelynek helyszíne az (1) bekezdésben megjelölt helyszíntől eltér.

(3) Házasságkötést lebonyolítani az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével lehet.

(4) Hivatali helyiségen kívüli családi eseményt munkaidőben, valamint az (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően, hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani. Az erre irányuló kérelmet a szándék bejelentésekor e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni.

(5) Hivatali munkaidőn kívüli családi eseményeket pénteken 13.30 óra és 17.00 óra, szombaton 10.00 óra és 17.00 óra között lehet lebonyolítani. Az erre irányuló kérelmet a szándék bejelentésekor e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni.

(6) A kérelem elbírálása előtt a jegyző az eljáró anyakönyvvezetővel egyeztet.


3. §


(1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen családi esemény tartását a jegyző engedélyezi. Házasságkötés tekintetében akkor engedélyezheti, ha a családi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá, ha az Atv. 18. § (3) foglaltak teljesülnek.

(2) Hivatali helyiségen kívüli családi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett eseményekre, amelyek lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli családi esemény nem veszélyeztetheti.

Családi események díja


4. §


(1) A Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal munkaidőben térítésmentesen biztosítja a családi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott díj befizetését.

(3) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

(4) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a feleknek ellentételezéseként az 1. melléklet 3. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

(5) A hivatali helyiségen és/vagy hivatali munkaidőn kívüli jubileumi házasságkötés, házasságkötést megerősítő szertartás, gyermekköszöntés esetén az érintetteknek a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 1 - 3. pontjaiban meghatározott díjtételek 50 %-át kell megfizetniük.

(6) A (2) - (4) bekezdésekben meghatározott díjak befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg, a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(7) Egyes családi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásokat, így az asztaldíszt, pezsgőt, gyertyát az érintetteknek kell biztosítaniuk.

(8) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, a külső helyszínen lebonyolított házasságkötés díjmentes.

(9) Állampolgársági eskü esetén az (1) bekezdésben meghatározottakon túl térítésmentes alapszolgáltatás a pezsgő és a virágcsokor.

(10) Polgári gyászszertartás esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 4. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

(11) Hivatali munkaidőn túli polgári gyászszertartás esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 5. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

(12) A (10)-(11) bekezdésekben meghatározott többletszolgáltatásért fizetendő díjakat az eseményt megelőző 5 munkanapon belül a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába kell megfizetni. A megfizetést legkésőbb az eseményt megelőző munkanapon a hivatali munkaidő végéig kell az anyakönyvvezetőnél igazolni.

Anyakönyvvezető részére fizetendő díj


5. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli családi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő, vagy az önkormányzat rendeletében meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli családi eseményeken közreműködő anyakönyvvezetőt e rendelet 2. mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.


Záró rendelkezések


6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatálybalépésével egy időben hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi és családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 4/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.





                           Kövér István s.k.                                                      Ács Attila s.k.

                              polgármester                                                               jegyző