Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2019. 06. 01

Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja Nagyszakácsi község területén a köztisztaság fenntartása, az ezzel kapcsolatos feladatok és kötelezettségek szabályozása a tiszta, rendezett és esztétikus településkép megjelenítése érdekében.

(2) A rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területére terjed ki. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden magánszemélyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra, valamint ingatlan tulajdonosra, használóra, kezelőre (továbbiakban együtt: használó).

(3) A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.  

(4) A települési hulladékokkal és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos feladatokat külön rendelet szabályozza.

II. FEJEZET


Ingatlanokkal kapcsolatos köztisztasági feladatok


2. §


(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról és karbantartásáról az ingatlantulajdonosa vagy használója, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság esetében annak vezetője köteles gondoskodni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartásáról, síkosság mentesítéséről, továbbá a járda és az út közötti terület gondozásáról, gyommentesítéséről.

(3) Az ingatlan tulajdonosának a közterület tisztántartási kötelezettsége magában foglalja az ingatlan előtt az úttestig (járda, zöldsáv, árok) terjedő területen:

a) a szennyeződés, a hulladék, továbbá a lehullott falevél, virág, termés összegyűjtését és eltávolítását, fák gallyainak metszését továbbá sövények folyamatos karbantartását, hogy a közlekedést és a láthatóságot ne akadályozza.

b) a nyílt csapadékvíz elvezető árokból a víz zavartalan lefolyását akadályozó hulladék és más anyagok eltávolítását;

c) a zöldterület és a növényzet rendszeres nyírását, a gyomnövények eltávolítását,

d)  az összefüggő hótakaró eltakarítását és a síkosság elleni védekezést.

(4) Több közterülettel érintkező ingatlan esetén az ingatlan tulajdonosának az (3) bekezdés szerinti köztisztasági kötelezettségei mindegyik közterület vonatkozásában fennáll. Két szomszédos ingatlan közötti közforgalmú területsáv vagy átjáró esetében a tisztán tartási kötelezettség a használók között fele-fele arányban oszlik meg.

(5) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát naponta többször fel kell hinteni. A felhintésre homok, fűrészpor, kőporliszt, valamint az erre a célra használható közforgalomban kapható anyag használható. Tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot erre a célra használni tilos.

(4) Tilos a havat a csapadék víznyelőkre gyűjteni, deponálni, a hulladékot a csapadékvízelvezető rendszerbe és annak műtárgyaiba, valamint az úttestre helyezni.

(5) Az ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat tisztán és rendben tartani, a beépítetlen terület gyommentesítését elvégezni, a károsítók ellen szükségszerűen védekezni.

(6) Intézmények, közösségi létesítmények, vendéglátó egységek, üzlethelyiségek előtti járdaszakasz tisztántartása, hó és síkosság mentesítése az üzemeltető kötelezettsége.

(7) A gondozatlan ingatlan, járdaszakasz, csapadékvíz elvezető árok tisztítását, gyommentesítését, kaszálását a Nagyszakácsi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a tulajdonos, használó terhére elvégeztetheti.


Közterületek tisztántartása


3. §


(1) A közterületek gondozása és tisztántartása, a közparkok ápolása és gyommentesítése, a burkolt területek és járdák síkosság mentesítése, hó eltakarítása, valamint a zárt csapadékvíz-elvezető csatornák karbantartása – a 2. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével Nagyszakácsi Község Önkormányzatának feladata.

(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek rendszeres tisztántartásáról, a szilárd burkolatú utak takarításáról, a köztéri hulladékgyűjtő edényzet kihelyezéséről és ürítéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(3) Közterületen hulladék kizárólag a köztéri hulladékgyűjtő edényzetbe helyezhető el.

(4) Tilos az Önkormányzat tulajdonában lévő közparkokban

a) kerékpározni,

b) mindennemű állatot sétáltatni,

c) hulladékot elhelyezni.


A közterület rendeltetéstől eltérő használatával összefüggő tisztántartási szabályok


4. §


(1) Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartásáról az építtető gondoskodik, kivéve, ha az építtető és az ingatlantulajdonos személye eltér és másként állapodnak meg.

(2) Építési, bontási, felújítási munkáknál, valamint az úttest, járdaszakasz felbontásánál keletkezett por- és más szennyeződés elterjedését meg kell akadályozni. A munkálatok során, illetve a közterület rendeltetéstől eltérő használata esetén a növényzetet, létesítményeket védőburkolattal vagy más alkalmas eszközzel a szennyeződéstől, rongálódástól meg kell védeni.

(3) Az építési vagy bontási anyagot úgy kell elhelyezni, hogy az ne szennyezze a közterületet.

(4) Az építési területekről a közterületre történő sárfelhordás, illetve egyéb szennyeződés letakarításáról, a szükséges jelzések kihelyezéséről a kivitelező gondoskodik.

(5) Amennyiben a munkálatok elvégzése során építési törmelék vagy más hulladék keletkezik, azt a közterületről folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 24 órán belül el kell szállítani, a közterületet eredeti állapotának megfelelően meg kell tisztítani.

(6) A keletkezett építési hulladék gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az építtető az építési-bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 45/2004. (VII.26.) BM-KvVM együttes rendeletben foglaltaknak megfelelően gondoskodik.

(7) Közművekben bekövetkezett hibák elhárítását, javítását követően a közterület feltakarításáról és az eredeti állapot helyreállításáról a hiba elhárítója köteles gondoskodni a munka befejezését követő 3 napon belül.


A közterületek szennyeződésének megelőzése


5. §


(1) Tüzelő-, építő-, és egyéb ömlesztett anyagot (továbbiakban: anyag) közterületen ideiglenesen tárolni a járda és az úttest közötti területen, szükség esetén a járdán, a gyalogos közlekedés folyamatos biztosításával szabad. Az anyag szétszóródását, környezetének szennyeződését védőburkolattal vagy más arra alkalmas eszközzel akadályozza meg az anyag tulajdonosa.

(2) Saját tartású állat által a közterületen, a közös használatú helyiségekben vagy udvaron okozott szennyeződést az állat tulajdonosa a szennyeződés feltakarításával és az eredeti állapot helyreállításával köteles megszüntetni.

(3) Közterületen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő edényből hulladékot válogatni, vagy onnan hulladékot birtokba venni tilos.


6. §


(1) Közterületi tárgyak, úttest, járda, falak engedély nélküli feliratozása, firkálása, festékkel vagy más anyaggal történő szennyezése tilos. Az épület használói az épület homlokzatát és a kerítést kötelesek az illegális falfirkától, festéstől mentesíteni, amennyiben ezekért más személy felelőssége nem állapítható meg.

(2) Eldugulás okozására alkalmas, valamint környezetre veszélyes anyagokat a szennyvíz és csapadékcsatornába dobni, önteni, vagy bevezetni tilos.

(3) Közterületen a hulladék elhelyezésére gyűjtőedények és kiépített gyűjtőpontok szolgálnak. Hulladékot tilos azok mellé elhelyezni.

(4) A közterületen elhelyezett berendezési és felszerelési tárgyakat (utcabútor) beszennyezni és megrongálni tilos.

(5) A közterületen lévő fák, díszcserjék, növények megsértése, leszakítása, kiirtása tilos.

(6) Állati hullát, undort keltő anyagot, valamint olyan szerves, vagy szervetlen anyagot, mely a környezetet szennyezheti, a szomszédos terület használóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen felhalmozni tilos.


Közterületen tartott vásárok, kulturális, sport és egyéb rendezvények


7. §


(1) Közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata önkormányzati hatósági engedély alapján lehetséges. Ilyen esetben a használattal érintett terület közvetlen környezetét a közterületet használó köteles tisztántartani. Ebben az esetben tisztántartás alatt csak azokat a kötelezettségeket kell érteni, melyek értelemszerűen teljesíthetők. Így különösen a használt közterület tisztítása, folyamatos pormentesítése, hó- és síkosság-mentesítése, a tevékenység során keletkező hulladék összegyűjtése.

(2) Vásárok, kulturális, sport- és egyéb közterületen tartott rendezvények tartása idején és azt követően a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a rendezvény területének és közvetlen környezetének tisztántartásáról.

(3) A rendezvény szervezője gondoskodik a közegészségügyi és az építésügyi hatósági előírásoknak való megfelelésről, továbbá a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, folyamatos tisztántartásáról, és rendszeres fertőtlenítésről.


Anyagok szállítása, közlekedés során keletkező szennyeződések eltávolítása


8. §


Mindennemű anyag szállítását úgy kell végezni, hogy a közterület ne szennyeződjön, és a szállítási útvonalon a szállítmányból semmi ne hulljon ki. Könnyen kihulló anyag csak olyan járművön szállítható, amelynél a lehullás megakadályozása biztosított. Ha bármely szállítmány fel vagy lerakásánál a közútra történő felhajtás, szállítás során a közterület beszennyeződik, annak feltakarításáról a szennyeződés előidézője, a jármű üzemben tartója, üzemeltetője haladéktalanul gondoskodik.


Zöldterületek fenntartása és kezelése


9. §


(1) A község területén lévő zöldterületek ápolását, az idényszerű növényvédelmi munkálatokat az érintett ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek elvégezni.

(2) A közhasználatú parkok fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az Önkormányzat gondoskodik.


10. §


(1) Tilos a zöldterületen:

a) a növényzetet, annak ágait, virágját, termését rongálni, levágni, kivéve az arra jogosítottak által végzett kertészeti tevékenységet, fagallyazást, fa kivágást, továbbá az ingatlantulajdonos által ültetett, illetve ápolt virágok, cserjék virágjának szokásos vágását és termésének begyűjtését,

b) bármely tárgyat, anyagot (például sós homokot, vagy azzal leszórt havat, árut, építőanyagot, lakásberendezést, kereskedelmi, szolgáltatási tevékenység berendezését, stb.) lerakni, vagy olyan mennyiségben tárolni, amely a zöldterület, vagy annak tartozéka sérelmét, megrongálódását idézheti elő,

c), az ott lévő épületek (pl. templomok, középületek, stb.) közforgalomnak átadott teraszán, lépcsőzetén, párkányán, mellvédjén, a zöldterületi építmények, berendezések lépcsőzetén, mellvédjén, párkányán roncsoló, károsító hatással járó eszközt (különösen gördeszkát, görkorcsolyát, rollert, kerékpárt, stb.) használni, a zöldterületek tartozékait összekarcolni, vésni, firkálni, azokra matricát, hirdetést ragasztani, vagy más módon rongálni.

d) a játszóterek berendezéseit és a közterületi bútorzatot rendeltetésellenesen használni (pl. azokra lefeküdni, oda felállni, illetőleg ezeket bármilyen módon beszennyezni, stb.),

e) a zöldterületen természetes körülmények között élő állatok élőhelyét bármely eszközzel zavarni, rongálni,

f) a fák törzsét hirdetésre, ágait kötél, vagy kábel rögzítésére használni.  

g) A zöldterületen gépjárművel várakozni, a zöldterületre ráhajtani tilos.

h) Hat éven aluli gyermekek kizárólag kísérő felügyeletében használhatják a játszóteret.

(2) Tilos az ebet:

a) a zöldterületen az erre vonatkozó tiltó tábla, felirat ellenére sétáltatni,

b) az erre szolgáló, táblával megjelölt hely kivételével szabadon engedni,

c) játszótérre bevinni.


11. §


(1) Tilos közterületen és belterületen a fákat a fa pusztulását eredményező módon megcsonkítani, azokat kivágni.

(2) Fakivágást kiöregedett fák, továbbá állományfenntartás esetében, valamint a személy- és vagyonbiztonság érdekében engedélyezhet az önkormányzat jegyzője.

(3) Fakivágást követően a fapótlás valamennyi esetben kötelező.


12. §


(1) Az ingatlan határánál kizárólag olyan növényzet telepíthető, mely a szomszéd építményeinek és kerítésének karbantartását nem akadályozza, állagát nem rontja.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója a közlekedést akadályozó – járda és úttest felé nyúló – faágak, cserjék gondozását, metszését köteles elvégezni.

(3) A legkisebb telepítési távolság belterületen az ingatlan határától számított

a) 3 méternél magasabbra nem növő fás szárú növények (kivétel: fa) esetén 1,5 méter,

b) 3 méternél magasabbra nem növő fa esetében 2,0 méter,

c) 3 méternél magasabbra növő cserje, fa esetében 3,5 méter.


13. §


(1) A belterületi ingatlanokon kizárólag olyan növényzet telepíthető, amely a szomszédos udvarok, kertek használati értékét nem befolyásolja.

(2) Az egyes belterületi ingatlanokon az árnyékhatás elkerülése érdekében nem telepíthető erdősítésnek tekinthető összefüggő faállomány. A rendelkezés alól a jegyző felmentést adhat abban az esetben, ha a szomszédos ingatlanok tulajdonosai írásban hozzájárulásukat adták a fatelepítéshez. A telepítés esetében is be kell tartani a 12. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott védőtávolságot.

III. FEJEZET


A levegő védelme és az égetés szabályai


14. §


(1) A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű használatáról, azok jogszabályban előírt időszakosan esedékes ellenőrzési-, valamint szükséges karbantartási munkáinak elvégeztetéséről a berendezés tulajdonosa vagy jogszerű használója köteles gondoskodni, a légszennyező anyagok káros mértékű kibocsátásának csökkentése, továbbá a biztonságos működés, működtetés érdekében.

(2) Hulladékok – így különösen kommunális, ipari eredetű, veszélyes és egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék – nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

(3) Belterületen, zártkertben avart, zöldhulladékot égetni kizárólag megfelelően kialakított helyen, a vagyoni- és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, a tűzvédelmi előírások betartása mellett szabad.

(4)  Az égetés szélcsendes időben október 31. - és április 30. közötti időszakban cselekvőképes nagykorú személy állandó felügyelete mellett történhet 10.00-18.00 óra között időszakban, szerdán és szombaton, amennyiben ezen napok nem esnek ünnepnapra.

(5) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos, kivéve, ha azt a jegyző engedélyezi.

(6) A (3)-(4) bekezdésekben szabályozott égetés nem végezhető tűzgyújtási tilalom elrendelésének időtartama alatt.

(7) Az égetés a telekhatáron belül végezhető oly módon, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, az égetés hőhatása kárt ne okozzon. Az égetés helyszínének kiválasztásánál megfelelő védőtávolságot kell tartani, amely biztosítja, hogy a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(8) Egyszerre nagyobb mennyiségű zöldhulladék elégetésének szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról.

(9) Az égetés egy alkalommal maximum 2 órán keresztül tarthat.

(10) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést felügyelet nélkül hagyni tilos, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

11) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket szükséges készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

(12) Az égetést követően a parázslást földtakarással, vízzel, egyéb arra alkalmas módon meg kell szüntetni. A tűz eloltásának ellenőrzését annak kell végeznie, aki az égetést folytatta.


15. §


(1) Lábon álló növényzet és tarló égetése tilos.

(2) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű, nagyfeszültségű, illetve távközlési vezeték alatt.


16. §


A por képződésének megakadályozása érdekében az ingatlan tulajdonosa, használója az ingatlana előtti közterületet füvesítheti, parkosíthatja. A meglévő szilárd burkolatú út szélétől egy méteren túl egynyári növényekkel telepíthetők.


17. §


Az ingatlanok és közterületek gyom és allergiát okozó parlagfű mentes gondozása kötelező. A parlagfű irtásáról folyamatosan kell gondoskodni.

IV. FEJEZET


Környezetvédelmi ellenőrzés


18. §


(1) Az állampolgárok, civil szervezetek joga és kötelezettsége, hogy környezetszennyezés, környezetveszélyeztetés, környezetkárosítás észlelése esetén, az önkormányzat jegyzője, továbbá a területi környezetvédelmi hatóság felé jelzéssel éljen.

(2) E rendeletben foglalt rendelkezések érvényesülését a képviselő-testület értékeli.

V. FEJEZET


A közterület használatának rendje


19. §


(1) Közterületen bárminemű anyag elhelyezésére, tárolására, közterület elfoglalására, rendeltetéstől eltérő módon történő használatára kizárólag a közterület tulajdonosa által kiadott engedély alapján kerülhet sor.

(2) A közterület-használatra vonatkozó engedély tartalmazza:


            a) az igénybe vevő adatait (nevét, lakó-, tartózkodási helyét),

b) az igénybe vett közterület nagyságát, az igénybevétel időpontját, a fizetendő használati díjat,

c) az igénybe vevő tájékoztatását az engedély alapját képező jogszabályi rendelkezésekről,

d) az igénybe vevő esetleges helyreállítási kötelezettségét,

e) az engedélytől eltérő módon történő igénybevétel jogkövetkezményeit.


(3) A közterület foglalás díjainak mértékét jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

VI. FEJEZET


Vegyes rendelkezések


20. §


(1) Közterületen, szeszesitalt fogyasztani tilos.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a települési rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel engedélyezhető a szeszesital fogyasztása.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tevékenység után a közterület megtisztításáról – 12 órán belül – a közterülethasználat engedélyese köteles gondoskodni.


21. §


(1) A rendeletben megfogalmazott magatartási szabályok (a továbbiakban: magatartási szabályok) be nem tartása esetén a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt kell alkalmazni.

(2) A közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(3) A magatartási szabályok és a rendeletben foglaltak be nem tartása miatt indított eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha az eljárást természetes- vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezi.


22. §


(1) Hirdetmény, plakát az önkormányzat által rendszeresített hirdetőtáblákon elhelyezhető. Tilos építményeket, kerítéseket oszlopokat, élő fákat bármilyen felirattal rongálni.

(2) Választások idején közterületen megengedett mobil hirdetőtáblák elhelyezése, melyek rögzítése oldható módon, károkozás nélkül kell, hogy megvalósuljon.

(3) Az önkormányzati hirdető táblákon elhelyezett hirdetményeket a kifüggesztésétől számított 60 napon belül el kell távolítani az elhelyezőnek, oly módon, hogy az eltávolítással a közterületet ne szennyezze. Amennyiben ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, az önkormányzat eltávolíttatja a hirdetményeket.

(4) A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények tekintetében Nagyszakácsi község településképének védelméről szóló 6/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.


Jogkövetkezmények


23. §


(1) Az e rendeletben meghatározott kötelezettségek megszegőjével, elmulasztójával szemben ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásokban átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

(3) Amennyiben a kötelezettségszegés folyamatos mulasztásban, illetve ismétlődő jelleggel valósul meg, a bírság ugyanazon kötelezettségszegés miatt többször is kiszabható.

VII. FEJEZET


Záró rendelkezések


24. §


(1) E rendelet 2019. június 1. napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 4/1996. (XII. 12.) számú rendelete.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően kell alkalmazni.







                                  Kövér István s.k.                                                      Ács Attila s.k.

                                     polgármester                                                                jegyző

Mellékletek