Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016 (IX.23.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2016. 09. 24

Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 92.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.



A rendelet célja, hatálya



1.§ A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között a település lakói számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve közszolgálatokhoz való hozzájutást elősegítse, a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja, továbbá, hogy a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.


2.§ A rendelet hatálya a község közigazgatási területére terjed ki.


A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok



3. § A falugondnoki szolgálat alapfeladatai:

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben oly módon, hogy a szociális étkezéseket a lakosokhoz kiszállítja;

ab) a házi segítségnyújtásban, mely során a családgondozót a lakosokhoz eljuttatja, a rászorulóknak bevásárlást intéz;

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában, mely során eljuttatja a lakosokhoz az önkormányzati hirdetményeket, szórólapokat, sürgős hivatali postát;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) szükség esetén a Böhönye-Szenyér-Nemeskisfalud körzet háziorvosi, és fogorvosi rendelésére szállít;

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe, kórházba szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása a kapacitás függvényében, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás;

cb) az egyéb gyermekszállítás rendezvényekre, gyermekprogramokra.


4. § (1) A szolgáltatás során a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(2) A szolgáltatás során a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.



A falugondnoki szolgálat ellátása



5. § A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi kötelező feladatot úgy kell ellátnia, hogy az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön. Az egyéb – nem kötelező – szolgáltatási feladatokat csak akkor láthatja el, ha az kötelező feladatok ellátását nem veszélyezteti.


6. § (1)A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján biztosított, más szolgáltatások esetében alanyi jogon jár.

(2) Ahol e rendelet az alanyi jogon való igénybevételéről nem rendelkezik, ott a szolgáltatás igénybevételét kérelmezni kell. A kérelem történhet szóban és írásban. Lehetőség van arra, hogy az önkormányzat hivatalból is megállapítsa az adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét.

(3) Az alanyi jogon igénybe vehető ellátások esetében határozatot nem kell hozni. A szolgáltatás igénybevételének jogosságát, a falugondnoki szolgálatot ellátó személy ítéli meg. Az igénybevétel jogtalansága gyanúja esetén haladéktalanul megkeresi az önkormányzati hivatalt, amely intézkedik a jogosultság megvizsgálása tárgyában.


7.§ (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok – a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével – látja el. A falugondnoknak a feladatait a munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításainak megfelelően kell ellátnia.

(2) A feladatokat a meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni. A munkarendjét a feladatellátáshoz igazodó rend szerint kell megállapítani.

(3) A falugondnoki szolgálatot a falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetében helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.


Záró rendelkezések


8.§ (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2)Hatályát veszti a falugondnoki szolgálatról szóló Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2003. (X.30.) önkormányzati rendelete.


                                                                                    kmf.


                dr. Molnár Zoltán sk.                                                        Vezér Ákos sk.

                     polgármester                                                                    jegyző