Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális bérlakásokról

Hatályos: 2022. 08. 01

Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális bérlakásokról

2022.08.01.

Szenyér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében és 34. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya, hatásköri rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Szenyér Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő bérlakásokra, a bérlakások bérlőire, valamint a bérbeadás feltételeire terjed ki.

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonosi és bérbeadói jogait a (2)–(3) bekezdésekben részletezett feladat- és hatásköröket Szenyér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), valamint a Polgármester gyakorolja.

(2) A Képviselő-testület

a) dönt az önkormányzati bérlakások hasznosításának formáiról és eszközeiről,

b) szociális bérleti jogviszonyt létesít és szüntet meg

c) dönt szociális lakásbérleti szerződés módosításáról,

d) dönt a határozott idő meghosszabbításáról

e) dönt szociális bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről

f) dönt szociális jelleggel bérbe adott lakás helyett másik lakás bérbeadásáról

g) gyakorolja a szociális bérleti szerződések vonatkozásában az Önkormányzatot megillető felmondási jogot

h) dönt a szociális alapú jogosultság megállapításáról,

i) meghatározza az önkormányzati lakások lakbérét, használati díját,

j) dönt részletfizetési kedvezmény biztosításáról,

k) dönt az önkormányzati bérlakások és helyiségek felújításáról,

l) dönt önkormányzati bérlakás vagy helyiség értékesítéséről, cseréjéről és vissza-vásárlásáról, valamint e szerződések módosításáról és megszüntetéséről,

m) dönt költségek megtérítésére vonatkozó igényről, bérbeszámítási megállapodás megkötéséről.

(3) A Polgármester

a) a Képviselő-testület határozatában foglalt feltételekkel az Önkormányzat nevében megköti a bérleti és adásvételi szerződéseket, bérbeszámítási megállapodásokat és az ezeket módosító, megszüntető szerződéseket,

b) ellenőrzi a lakáshasználatot,

c) felszólítja a bérlőt, lakáshasználót a bérleti szerződésben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény), a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.törvény ( a továbbiakban: Ptk.) és e rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítésére,

d) a Képviselő-testület döntésének megfelelően a jogcím nélküli lakáshasználat megszüntetése érdekében pert vagy közigazgatási eljárást indít és végrehajtási eljárást kezdeményez,

e) nyilvántartja az önkormányzati bérlakásokat és helyiségeket, a lakásokról, helyiségekről és bérlőkről adatkezelést végez,

f) gyakorolja a Képviselő-testület hatáskörébe nem tartozó tulajdonosi és bérbeadói jogokat ideértve

g) valamint döntést hoz krízishelyzet megoldását célzó szociális bérleti jogviszony létesítéséről.

(4) A Polgármester a (3) bekezdésben foglalt feladat- és hatásköreit a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) közreműködésével gyakorolja.

3. § Az Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások üzemeltetésével és a bérleti díjak beszedésével kapcsolatos feladatait a Hivatal bevonásával látja el.

4. § Az Önkormányzat és a Hivatal a lakásigénylők, bérlők és lakáshasználók személyes adatai kezelése során a személyes adatok védelméről az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései szerint kötelesek eljárni.

2. A szociális bérlakás használati jogának elnyerésére irányuló pályázati eljárás

5. § (1) A szociális bérlakás birtokba vétele és használata kizárólag bérleti jogviszony keretében történhet.

(2) A bérleti szerződés megkötését megelőzően a Képviselő-testület pályázatot ír ki a jogosultak kiválasztása érdekében.

(3) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázók személyi körét és a jogosultsági feltételeket,

b) a jogosultsági feltételek igazolásának módját,

c) a szociális bérlakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát és fűtési módját,

d) a helyszíni megtekintés időpontját,

e) a megállapított lakbér havi összegét és a lakbéren felüli egyéb, a bérlőt terhelő kötelezettségeket,

f) a bérleti jogviszony időtartamát,

g) a pályázatok elbírálásánál az előnyben részesítés feltételeit, valamint

h) a pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét.

6. § Az e rendelet alapján kiírt pályázatot a helyi az önkormányzat hivatalának hirdetőtábláján közzé kell tenni.

7. § (1) A bérleti jog elnyerésére irányuló pályázatok elbírálására képviselő-testületi ülésen kerül sor.

(2) A pályázatok elbírálásáról a Képviselő-testület az alábbi szempontokat veszi figyelembe

a) a pályázó bármilyen jogviszony keretében történő munkavégzése, a munka végzésére irányuló jogviszony milyen hosszú ideje áll fenn

b) a pályázó jelenlegi lakókörnyezetének rendezettsége, tisztasága

c) a pályázónak vannak-e gyerekei

d) a pályázó a gyerekeit rendszeresen járnak-e óvodába, iskolába, gondozza-e megfelelő módon a pályázó a gyerekeit

e) konyhakertje volt-e a pályázónak az elmúlt 1 évben

f) pályázó rendelkezik-e Szenyérben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel legalább 1 éve

(3) A Képviselő-testület – indokolt esetben – egy alkalommal határidő tűzése mellett hiánypótlást rendelhet el.

8. § A Képviselő-testület érvénytelenség miatt elutasítja a pályázatot amennyiben

a) a pályázó részére hiánypótlás került elrendelésre és azt a pályázó a megjelölt határidőben nem teljesítette,

b) a pályázóval szemben kizárási ok áll fenn,vagy

c) a pályázó nem felel meg az e rendeletben megjelölt jogosultsági feltételeknek.

9. § A Képviselő-testület döntésében a rendelkezésre álló lakások közül a kérelmezővel együtt költözők számának és a lakás alapterületének és szobaszámának mérlegelésével választja ki a bérletre felajánlandó, a költözők elhelyezésére leginkább alkalmas szociális bérlakást.

10. § (1) A pályázat eredményéről a pályázókat a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatal a döntéstől számított 8 napon belül értesíti.

(2) A pályázat nyertese a döntés közlésétől számított 10 napon belül köteles a bérleti szerződést megkötni. Amennyiben ezen határidőn belül a pályázó részéről nem kerül sor a bérleti szerződés aláírására, elveszíti a bérleti jogot.

(3) A Képviselő-testület által kijelölt bérlők vonatkozásában a bérleti szerződést az önkormányzat nevében a Polgármester köti meg és írja alá.

(4) A pályázó a pályázati eredmény közlésétől számított 30 napon belül köteles beköltözni a bérlakásba, ennek elmulasztása esetén elveszíti a bérleti jogot és a közléstől számított 2 évig önkormányzati bérlakásra újabb pályázatot nem nyújthat be.

3. Jogosultsági feltételek

11. § Szociális bérlakás használata iránt csak az nyújthat be érvényesen pályázatot:

a) aki vagy akinek élettársa vagy házastársa munkaviszonnyal rendelkezik,

b) akinek köztartozása vagy közműdíjak megfizetéséből eredő lejárt esedékességű tartozása nincs vagy a tartozás vonatkozásában fizetési kedvezményben, különösen részletfizetési lehetőségben részesült

4. Szerződéskötéssel kapcsolatos rendelkezések

12. § (1) A Képviselő-testület által kiválasztott sikeres pályázók az önkormányzattal bérleti szerződést kötnek. A bérleti szerződést az önkormányzat nevében a Polgármester köti meg és írja alá.

(2) A bérleti szerződés időtartama a szociális bérlakások 1 év, amely a bérlő kérelmére évenként meghosszabbítható maximum 5 éves időtartamig.

(3) A szociális bérlakások igénybe vevőinek bérleti díjat kell fizetniük, amelynek mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

13. § A szerződés a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben és a Lakástörvényben meghatározott indokokon túl az önkormányzat részéről a Képviselő-testület előzetes véleményező határozata alapján azonnali hatállyal felmondható, amennyiben

a) a bérlő a jogosultsági feltételeknek a továbbiakban nem felel meg,

b) a bérlő a közüzemi számlák megfizetésével 40 napon túli késedelembe esik.

14. § A Lakástörvényben foglaltakon túlmenően a bérlő köteles az épületben megrongált felületek, eszközök javításáról, pótlásáról, cseréjéről a kár keletkezésétől számítva 30 napon belül gondoskodni.

15. § A szerződésben foglaltak betartását a Képviselő-testület - illetve az testület által megbízott személy - bármikor ellenőrizheti, a bérlővel előre egyeztetett időpontban.

5. A bérlő jogai és kötelezettségei

16. § (1) A bérlő a bérleti szerződésben szereplő időpontban jogosult a bérlakást, a komfortfokozatának megfelelő lakberendezésekkel együtt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban átvenni és azt használni.

(2) A lakásnak a lakásbérlő részére történő átadásakor lakás-átadási jegyzőkönyvet és leltárt kell készíteni, amelyben fel kell tüntetni a lakásban előforduló esetleges hibákat, hiányosságokat és az átadott berendezési tárgyakat. A bérlő a lakás átvételét észrevételeinek írásbeli rögzítésével a lakás-átadási jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.

17. § A bérlő köteles a bérleményben életvitel szerűen tartózkodni, a 2 hónapot meghaladó távollétet és annak időtartamát írásban köteles bejelenteni. Ezen rendelkezés a bérleti szerződés kötelező tartalmi eleme. A bérlő bejelentett - elsősorban egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő - távolléte alatt erre hivatkozással a szerződést a bérbeadó részéről felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót annak felhívására írásban tájékoztatja.

18. § (1) A bérlő köteles a lakbért és a külön szolgáltatások díját (vízfogyasztás, áramfogyasztás, csatornahasználat, hulladékkezelési közszolgáltatási díj) a szerződésben meghatározott összegben és időpontban az önkormányzatnak, a közüzemi szolgáltatások díját a szolgáltatónak megfizetni. A bérlő köteles a lakás lakbérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak át nem adja. A lakbért havonta előre egy összegben, a tárgyhó 15. napjáig kell az Önkormányzat részére megfizetni.

(2) A bérlő a bérleti szerződés megkötését követő 15 napon belül köteles a közszolgáltatási szerződéseket megkötni.

(3) A bérlő köteles a befizetett rezsi számlákat igazoló dokumentumokat, bérbeadónak minden hónapban bemutatni.

19. § (1) A bérlő és a bérlőtársak a határozott idő lejártát megelőző 30 napon belül kérelmezhetik a bérleti szerződés meghosszabbítását. A kérelemhez csatolni kell a jövedelmi, vagyoni helyzet igazolására szolgáló dokumentumokat, és igazolni kell, hogy nincs lakbér és közüzemi díj tartozásuk.

(2) Ha a bérlő lakást vásárol, illetve új lakást épít, az adásvételi szerződés megkötésétől, vagy a használatbavételi engedély kiadásától számított 30 napon belül köteles ennek tényét bejelenteni a bérbeadó felé és 90 napon belül köteles kiköltözni az önkormányzati bérlakásból.

20. § (1) A bérlő a lakást nem alakíthatja át, azonban a lakáshoz tartozó területen a bérbeadó engedélyével az építésügyi előírások betartásával melléképületet létesíthet.

(2) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, valamint a lakberendezések karbantartásáról.

(3) Az épülethez tartozó telek karbantartása (fűnyírás, növényzet ápolása), továbbá az ingatlanhoz tartozó közterület karbantartása (járda tisztán tartása, hó- és síkosság mentesítése, zöldterület kaszálása stb.) a bérlő kötelezettsége.

(4) A lakásban a rovar- és rágcsálóírtásról a bérlő saját költségére, a kártevők megjelenéséről számított 1 napon belül köteles gondoskodni. Amennyiben a bérlő az ezzel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét elmulasztja, viszont a bérbeadó tudomására jut, a bérbeadó elvégezteti a rovar- és rágcsálóírtást, melynek költsége a bérlőt terheli.

6. A bérbeadó jogai és kötelezettségei

21. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni a bérleti díj ellenében az épület központi berendezésének állandó üzemképes állapotáról és a keletkezett hibák megszüntetéséről, amelyek nem a bérlő rendeltetésellenes használatából keletkeztek.

(2) Bérbeadó nem járul hozzá a lakás átalakításához.

22. § (1) A bérbeadó a lakás visszaadásakor lakás-átvételi jegyzőkönyvet készít, amelyben rögzíti az esetleges hibákat, hiányosságokat. A bérlőnek a jegyzőkönyvben nyilatkoznia kell az őt terhelő hibák, hiányosságok megszüntetésének a módjáról és határidejéről.

(2) Amennyiben a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetéséről, vagy az ellenérték megtérítéséről nem nyilatkozik, illetőleg a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadja el, a bérbeadó a kötelezettség behajtása érdekében eljár.

(3) Amennyiben a bérlő a saját költségén létesített lakberendezéseket, felszereléseket a lakás visszaadásakor leszereli, a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására vagy a visszaállítás költségeinek megtérítésére.

23. § (1) Bérbeadó képviselője a lakások rendeltetésszerű használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül, előzetes írásbeli értesítés alapján, a lakásban munkanapokon 8-16 óra közötti időben negyedévente köteles ellenőrizni. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles.

(2) Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő kitűzésével fel kell hívni és a végrehajtást ellenőrizni.

(3) A képviselő-testület tudomására jutott olyan körülmények esetén, amelyek fennállása a lakás állagmegóvását veszélyezteti, vagy a bérlők magatartása indokolja, előzetes bejelentés nélkül soron kívüli ellenőrzést tart.

(4) Amennyiben a bérbeadó képviselője az ellenőrzés során vagy más módon tudomást szerez arról, hogy a bérlő a lakást előzetes bérbeadói hozzájárulás nélkül más célra használja, bérleti jogát másnak átengedte, a lakást elcserélte vagy albérletbe adta, illetve a lakást nem lakja, köteles erről a körülményről a Képviselő-testületet tájékoztatni. A bérlővel szemben alkalmazandó eljárásról a Képviselő-testület dönt.

7. A lakbér mértéke

24. § (1) A lakásbérleti jogviszony fennállása esetén a bérlő lakbért köteles fizetni, melynek mértéke a szociális helyzet alapján bérbe adható lakás esetén havi 10.000.- Ft . (1. melléklet)

(2) A bérlő a havi lakbéren felül fizeti a lakás rezsiköltségeit is.

8. A befogadás szabályai

25. § (1) A bérlő a lakásba más személyt az Lakástörvény rendelkezéseiben foglaltakon kívül csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz való hozzájárulást a beköltözés előtt a bérlő és a befogadandó együttes írásbeli kérelemmel kezdeményezheti a Képviselő-testülettől.

(3) A kérelemben meg kell jelölni a befogadás okát, a befogadandó és a befogadó esetleges rokoni kapcsolatát, a befogadandó eddigi lakásának címét, az ott lakás jogcímét, a lakás komfortfokozatát, méretét, szobaszámát és az ott lakók számát.

(4) A Képviselő-testület a hozzájárulást megtagadhatja, ha a befogadó a befogadást indokolni nem tudja, a befogadás indoka nem valós, vagy a lakás nagysága miatt a zavartalan együttélés nem biztosított.

9. A lakásbérleti jogviszony megszűnése és megszüntetése

26. § (1) A Képviselő-testület a szociális lakásokat 1 évre adja bérbe. A bérlet időtartama kérelemre évenként meghosszabbítható, de összességében a bérlet időtartama nem haladhatja meg az 5 évet.

(2) A bérbeadó a bérleti szerződést a határozott időn belül is azonnali hatállyal felmondhatja, ha:

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg;

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;

c) a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;

d) a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek a lakást rongálják, a lakást vagy a hozzá tartozó kertet rendeltetésükkel ellentétesen használják.

(3) Kettő havi lakbértartozás esetén a szerződés bérbeadó részéről történő felmondása előtt, a Képviselő-testület a lakásbérleti-díjtartozás közlésével tájékoztatja a bérlőt a tartozás részletekben történő megfizetésének lehetőségéről.

(4) Amennyiben a bérlő a Képviselő-testület tájékoztatásának kézhezvételétől számított 30 napon belül a fennálló lakbértartozása részletekben történő megfizetését nem kérelmezi vagy a megállapodásban szereplő kötelezettségét a megállapodás aláírása után nem teljesíti, akkor a bérlő a szerződést jogosult felmondani.

(5) Amennyiben a bérlő a szerződés megszűnését követően a bérleményt nem adja át, a az önkormányzat a szerződés megszűnésétől számított 3 hónapon belül köteles a lakás kiürítése iránt a peres eljárást megindítani.

27. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A szociális bérlakás bérleti díja

Bérlakás címe

Bérleti díj összege

1

Szenyér, Simon utca 23.

10.000. Ft/hó

2

Szenyér,Petőfi utca 59

10.000. Ft/hó