Hollád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 28

Hollád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.28.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A költségvetés tervezését az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény – a továbbiakban: Áht. – és a törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szerint végeztük el.
A bevételek közül a költségvetési törvény alapján biztosított normatív hozzájárulások összegeinek tervezése a Magyar Államkincstár által megküldött 2023. évi támogatási adatlapok adatai alapján történt. Az Önkormányzat 2023. évben is részesül általános működési támogatásban, amely ebben az évben magában foglalja a polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatást és továbbra is került megállapításra a falugondnoki szolgálat fenntartásához, valamint a kulturális kiadások fedezéséhez állami támogatás.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján a helyi önkormányzat a költségvetését rendeletben állapítja meg. A költségvetés megalkotásának kötelezettsége nem csak az államháztartási törvényben, hanem az Alaptörvényben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben is szabályozott. A költségvetés megalkotásának kötelezettsége tehát magasabb szintű jogszabályi rendelkezésekben szabályozott; továbbá a gazdálkodás rendszerét, a tervezett bevételeket, a teljesíthető kiadások mértékét határozza meg, így a tárgyévi gazdálkodás alapja. Az államháztartási törvény, valamint annak végrehajtási rendelete a költségvetés tartalmi elemeit szabályozza, így ezek a rendelet tervezet összeállításának alapjai.