Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 9.) önkormányzati rendelete

a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása keretében nyújtott szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 12- 2023. 07. 06

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 9.) önkormányzati rendelete

a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása keretében nyújtott szociális célú tűzifa juttatásról1

2022.10.12.

Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének a helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §. (1) bekezdésében, valamint Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. tv. 3. melléklet 1.2.2.1 pont szerinti a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy segítsen azokon a helyi háztartásokon, amelyek jövedelmi vagy egyéb okok miatt lakásuk fűtését nem, vagy csak nehézségekkel tudják biztosítani.

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Rinyabesenyő Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező azon személyekre, akiket az Szt. 3. §. (1) – (3) bekezdései határoznak meg.

(2) A rendelet tárgyi hatálya azon háztartásokra terjed ki, ahol fával fűtenek.

(3) A háztartás fogalmát az Szt. 4. §. (1) bekezdés f) pontja rögzíti.

3. § (1) A fűtési támogatást a képviselő-testület természetbeni átmeneti segélyként biztosítja azon háztartások részére, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj 350 %-át forintot.

(2) A támogatás megállapítása során – a jogosultsági feltételek megléte esetén – előnyben kell részesíteni az aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, illetve települési támogatásban részesülőket, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelő családokat. A települési támogatásban részesülők közül előnyt élvez a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesülő kérelmező.

(3) A támogatás formája keménylombos tűzifa, mennyisége háztartásonként legfeljebb 2 m3.

(4) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az abban lévő háztartások számától.

4. § (1) A tűzifa támogatási kérelmet a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatalba lehet benyújtani az e célra rendszeresített formanyomtatványon (1. melléklet).

(2) A támogatás iránti igény 2022. október 17. napjától 2022. november 4. napjáig nyújtható be. A határidő jogvesztő.

5. § Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

6. § Ez a rendelet 2022. október 12-én lép hatályba, és 2023. április 30-án hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 7. napjával.