Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 30

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.30.
a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Az elmúlt időszakban drasztikusan megnövekedtek az energiaárak. A Kormány által elrendelt veszélyhelyzetben hozott intézkedésekkel módosult az egyetemes szolgáltatásra jogosultak köre, így a villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatásokból az önkormányzatok és intézményeik kikerültek, a jövő évtől csak piaci áron lehet energiát vásárolni. A megállapított végső menedékes ár jelentősen alacsonyabb a piaci energia áraknál, de nagyságrendileg magasabb, mint a korábbi egyetemes ár.
A közvilágítás esetében is a jövő évtől az idei évhez képest közel hatszorosára (155 Ft+Áfa Ft/Kwh) emelkedtek az árak. A közvilágítás várható költségeinek csökkentése érdekében javaslom, hogy a település közterületein található lámpatestek közül (79 db) 28 darab kerüljön kikötésre, de az útkereszteződések és a gyalogátkelőhelyek megvilágítása továbbra is biztosított legyen. A megmaradó lámpatestek (51 db) pedig korszerűsítésre kerülnek, melynek keretében a meglévő fényforrások LED-es megvilágításúra cserélődnek.
A Magyar Közlönyben 2022. november 9-én jelent meg a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet, ami az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi követelményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszély kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt felhatalmazást ad a települési önkormányzat képviselő-testületének a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdések rendeletben való szabályozására.