Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről szóló 14/2016. (XII. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 08
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről szóló 14/2016. (XII. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. évben alkotott önálló rendeletet a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről.
A Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya (továbbiakban: Kormányhivatal) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 133. §. (3) bekezdés alapján szakmai segítségnyújtást fogalmazott meg a rendeletre. A szakmai segítségnyújtás alapja az, hogy a Társaság a Szabadságokért jogvédő szervezet (TASZ) a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvényre hivatkozva közérdekű bejelentéssel élt a Somogy Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: kormányhivatal) felé, melyben kérte Somogy megye településeinek közösségi együttélési rendeletei egyes rendelkezéseinek törvényességi vizsgálatát.
Ezek a rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételekre, a szeszesital árusítására, vagy a közterületen történő fogyasztásának szabályozására, a hulladékgazdálkodásra, környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozásra, állattartásra vonatkozó szabályozásra irányultak. Rinyabesenyő községnek a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről szóló 14/2016. (XII. 6.) önkormányzati rendelete (továbbiakban önkormányzati rendelet) fentiek közül az alábbi két tárgykörben érintett: az egyik a rendezett lakókörnyezetre vonatkozó szabályozás a másik pedig a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás.
1. Rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételek meghatározása
Az ingatlan tulajdonosok lakásának belseje, az ingatlanok tisztán tartása, higiéniája nincsen összefüggésben semmilyen közérdekkel, sőt, azok a magánszféra és a védett otthon elemei és mint ilyenek az Alaptörvény és törvények által egyértelműen védettek a beavatkozással szemben. Sérti az Alaptörvény II. cikkében foglalt emberi méltósághoz való jogot, valamint a VI. cikk (1)-(2) bekezdésében foglalt magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot. Ellentétesek az önkormányzati rendeletalkotásra felhatalmazó Mötv. rendelkezések céljával is, ugyanis az ilyen tartalmú rendeletek esetében fel sem merülhet olyan közösségi érdek, amely okot adhatna a tulajdonosok magánélethez való jogának jogszerű korlátozására.
Fentiek alapján tehát Alaptörvény és törvényellenes, ezért hatályon kívül helyezendő például a „gondoskodni köteles az ingatlana tisztán tartásáról, rendszeres takarításáról, stb.” tartalmú rendelkezések.
A Kúria vonatkozó határozatai alapján ezekben az esetekben csak akkor indokolt az önkormányzati rendelet alkotás, amikor nincs magasabb szintű jogszabály, amely szabályozná a helyi közösség által sérelmezett normaszegést. Az indítvány szerint az önkormányzati rendeletek számos esetben tartalmaznak olyan rendelkezéseket, amelyeket magasabb szintű jogszabályok már tartalmaznak és közigazgatási hatósági eljárások keretében lehetőséget nyújtanak a jogsértő magatartások szankcionálásra (Pl.: birtokvédelem (17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet), szabálysértés (2012. évi II. törvény 170 § garázdaság), parlagfű elleni védekezés (2008. évi XLVI. törvény 17. §), illetve a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM. rendelet földhasználókra vonatkozó károsítók elleni védekezési kötelezettségek).
A közegészségügyi, illetve a szomszédos lakók nyugalmát zavaró tevékenységekkel kapcsolatos rendeletek nem helyi sajátosságok, nem helyi közügyek, hanem törvény és magasabb szintű jogszabályok által már szabályozott tárgykörök.
Fentiek okán szükséges az önkormányzati rendelet alábbi 5. § a) pontjának hatályon kívül helyezése:
„közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a község területén lévő ingatlanának tisztántartásáról nem gondoskodik, ingatlanát nem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg.”
2. Hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás
Visszatérő jogszabálysértő rendelkezés a közterületen lévő hulladékelhelyezés közösségi együttélés szabályait megszegő cselekménynek minősítése és szankcionálása. A hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet alapján az ezen a téren történő normaszegések szankcionálhatók.
Fentiek okán továbbá szükséges az önkormányzati rendelet alábbi 8. § b) és c) pontjának hatályon kívül helyezése:
„közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki
b) nem a háztartási hulladék, háztartási hulladékhoz hasonló hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására rendszeresített hulladékedényzetet használja, azok tisztántartásáról nem gondoskodik, a hulladék kiszóródását nem akadályozza meg;
c) a gyűjtőedényt nem az ingatlanán belül tartja;”