Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása keretében nyújtott szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 12

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.12.
a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása keretében nyújtott szociális célú tűzifa juttatásról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. tv. 3. melléklet 1.2.2.1 pont szerinti a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására jogcím alapján az önkormányzatok elektronikus úton pályázatot nyújthattak be az Ebr42 önkormányzati információs rendszerben.
A pályázati kiírás szerint az idei évre az igényelhető mennyiség az önkormányzat 2021. évi átlagos közfoglalkoztatási létszám adatának, a 2022. január 1-ei lakosságszámból a 80 év felettiek korcsoportos adatának (osztva 2-vel), az önkormányzat 2020. évi OSAP statisztikája alapján az aktív korúak ellátásában részesülők száma, illetve az önkormányzat 2020. évi OSAP statisztikája alapján a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak száma (osztva 3-al) együttes száma alapján került meghatározásra. Ezek együtt adták meg az igénylés szempontjából az „ellátotti” létszámot.
Az előzetes igénylés alapján, az önkormányzat 120 m3 tűzifára lett volna jogosult.
A költségvetési források szűkös volta miatt Rinyabesenyő község 90 m3 keménylombos szociális célú tűzifára lett jogosult, 22.225 Forint/ erdei m3 + Áfa egységáron (összesen 2.000.250 Ft). Ehhez az önkormányzatnak nem kell önerőt vállalnia, de a szállításból adódó költségeket az idei évben is meg kell térítenie.
A SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetétől kapott árajánlat szerint a tűzifát a pályázatban elnyert egységáron tudnák biztosítani. Ehhez jön még hozzá a szállítási költség.
A támogatást kizárólag az erdőgazdálkodók által biztosított tűzifa vásárlására kell fordítani, a megvásárolt tűzifa mennyiségének legfeljebb 5%-a lehet a nem keménylombos fajokból származó fafajta. Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor. Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kérhet. A kapott tűzifát 2023. február 15. napjáig kell kiosztani a rászorulók részére, a támogatási összeg felhasználásáról 2023. április 15-ig a Magyar Államkincstár felé kell elszámolni.