Visnye község képviselő-testületének 6/2017(III.9.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (III.09.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 03. 10

Visnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (III.09.) önkormányzati rendelete


Az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről


Visnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés f) pontjában foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya az önkormányzatra terjed ki.


2. § A költségvetés bevételei és kiadásai


(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését:


71.600.000 Ft bevétellel és 71.600.000 Ft kiadással, ezen belül:


68.132.897 Ft és költségvetési bevétellel 71.600.000 Ft költségvetési kiadással, 3.467.103 Ft költségvetési hiánnyal állapítja meg.

A képviselő-testület a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt 3.467.103 Ft-ban hagyja jóvá.


(2) A 2016. évi pénzmaradvány összege 3.467.103,- Ft, a 2017. évre tervezett működési tartalék összege 0 Ft.


3. §.


(1) Az 2.§ (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten az 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatokat a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A működési bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet részletezi.

(4) Az előirányzat felhasználási ütemtervet a 4. melléklet, az állami támogatásokat az 5. melléklet mutatja be.

(5) A képviselő testület a kiadásokat és bevételeket a 6. melléklet szerinti rovatokra bontva állapítja meg.

4.§


(1) Az önkormányzat 2017. évi létszámkerete 34 fő, ebből a közfoglalkoztatottak létszáma 28 fő.


5.§


(1) Az önkormányzat nem tervez olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Gst.) 3.§ (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé.

(2) Az önkormányzat a Gst.3.§ (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettséggel nem rendelkezik.

(3) Az önkormányzat többéves kihatással járó döntést nem tervez.

(4) Az önkormányzat közvetett támogatásokat nem tervez.

(5) Az önkormányzat beruházást a közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódóan, felújítást pedig az adósságkonszolidációban részt nem vett Önkormányzatok részére nyújtott pályázaton elnyert támogatás erejéig tervez.


6. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) A polgármester 500 ezer forint értékhatárig jogosult dönteni az előre nem látható, ezért a költségvetésben nem szereplő, év közben keletkezett forrás felhasználásról. A polgármester a forrás felhasználásra vonatkozó döntéséről a következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.


7. § Az előirányzatok módosítása


(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 2.000.000 Ft összeghatárig - mely esetenként a 800.000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2017. december 31-ig gyakorolható.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


8. § Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2017. március 10. napján lép hatályba.


Visnye, 2017. március 09.


                                            Füszfás Balázs s.k.                                             Dr. Barka Tamás s.k.

                                               polgármester                                                              jegyző


Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Visnye, 2017. március 09.


                                                                                                                         Dr. Barka Tamás s.k.

                                                                                                                                  jegyző