Visnye község képviselő-testületének 8/2018(V.24.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2018. (V.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletének feltételeiről

Hatályos: 2018. 05. 24- 2023. 06. 19

Visnye község képviselő-testületének 8/2018(V.24.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2018. (V.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletének feltételeiről

2018.05.24.

Visnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról rendelkező többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a törvény 2. sz. mellékletében meghatározott tartalommal az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed visnye Község Önkormányzat tulajdonában álló lakásokra és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, valamint a hozzájuk tartozó földrészletekre.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

A lakásbérlet létrejötte

2. § (1) A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése határozott időre, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig, hozza létre.

(2) A lakásbérleti jogviszony a lakásra, a lakáshoz tartozó helyiségekre és földrészletre terjed ki. A bérlőt és a vele együttlakó személyeket a közös használatra szolgáló helyiségek és területek használatának joga is megilleti.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó lakások esetében a bérlő kijelölésével és a bérleti szerződés megkötésével kapcsolatos bérbeadói jogokat a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A lakásbérleti szerződést a polgármester írja alá és gyakorolja az egyéb bérbeadóijogokat.

(3) A lakásbérleti szerződést a 3. sz. melléklet tartalmazza.

A bérbeadás jogcímei

4. § A lakás bérbeadására sor kerülhet:

a) pályáztatás útján:

a.a) szociális helyzet alapján,
a.b) piaci viszonyok alapján
b) önkormányzati érdekből történő elhelyezéssel.

II. Pályáztatás szociális helyzet alapján

5. § (1) Az önkormányzat szociálisan rászorulók részére adhatja bérbe pályázati úton.

(2) Szociális helyzet alapján lakásbérleti szerződéskötésre irányuló pályázatot az a nagykorú személy jogosult beadni,

a) aki a pályázat benyújtását megelőzően életvitelszerűen Visnye Község területén

tartózkodik, és
b) akinek és a vele együttköltöző személyeknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme a
nyugdíjminimum összegének másfélszeresét nem haladja meg, egyedülálló esetében a kétszeresét, és ingatlanainak, ingóságainak, továbbá vagyoni értékű jogainak együttes forgalmi értéke a nyugdíjminimum 50-szeresét nem haladja meg, továbbá
c) aki maga és a családja lakhatását önerőből biztosítani nem képes, és
d) aki a pályázati feltételeket elfogadja.
(3) A (2) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén sem adható bérbe a pályáztatott lakás annak a pályázónak, aki az ország területén bárhol rendelkezik:
a) önálló beköltözhető lakástulajdonnal, önálló lakástulajdonnak minősülő beköltözhető
tulajdoni hányaddal,
b) önkormányzati bérlakás bérleti jogával
c) önkormányzati bérlakás bérleti jogáról ellenérték fejében lemondott.
(4) Szociális helyzet alapján legfeljebb a következő szobaszámú lakás adható bérbe:
a) ha a személyek száma: 1–4, akkor a lakószobák száma: 2

6. § (1) Szociális bérlakás megüresedését követő testületi ülésen a pályázat kiírásáról a képviselő-testület dönt.

(2) A pályázati kiírást a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján 30 napig közzé kelltenni.

(3) A beérkezett pályázatokat a – pályázati határidő lejártát követően – a Testület az alábbiszociális helyzet alapján kialakult sürgősségi sorrend figyelembevételével véleményezi:

a) legalább két kiskorú gyermekről való gondoskodás,

b) a kérelmezővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozó ellátása,

c) az 1998. évi XXVI. törvény szerinti súlyosan fogyatékos személlyel egy háztartásban

történő együttélés.

(4) A lakás szociális helyzet alapján történő pályázati eljárással maximum 1 év határozott időtartamra adható bérbe.

III. Pályáztatás piaci viszonyok alapján

7. § (1) Önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadása pályázat alapján történik.

(2) Piaci alapú lakásbérleti szerződéskötésre irányuló pályázatot az a nagykorú személy jogosult beadni:

a) aki közvetlenül a pályázat benyújtását megelőzően a községben bejelentett lakóhellyel

rendelkezik, vagy életvitelszerűen a községben tartózkodik, vagy
b) aki a községben közvetlenül a pályázat benyújtását megelőzően folyamatosmunkaviszonnyal rendelkezik, illetőleg egyéb kereső tevékenységet folytat,
(3) A pályázat kiírásáról a képviselő-testület dönt a piaci alapon bérbe adható lakásmegüresedését követő testületi ülésen.
(4) A pályázati kiírást a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján 30 napig közzé kelltenni. A beérkezett pályázatokat a Testület véleményezi.
(5) A pályázat elbírálásánál előnyben részesül az a pályázó aki:
a) helyreállításra, korszerűsítésre szoruló lakás esetében vállalja a bérbeadó általmeghatározott helyreállítási, korszerűsítési munkák elvégzését, vagy
b) helyreállítást, korszerűsítést nem igénylő lakás esetében vállalja az önkormányzat által
meghatározott bérleti díjnál magasabb összeg megfizetését.
(6) Több azonos tartalmú pályázat esetében a bérlő személyét sorsolással kell eldönteni.
(7) Helyreállításra, korszerűsítésre szoruló lakás pályáztatása esetén, ha a bérlő egy év alatta bérbeadó által meghatározott munkálatokat nem végzi el, úgy elhelyezésre nem tarthat igényt és a lakást kiürített állapotban az átadáskori leltárral egyezően köteles a bérbeadó részére visszaadni.
(8) Amennyiben a helyreállításra, korszerűsítésre szoruló lakásra kötött szerződés ahatározott idő lejárta előtt megszűnik, úgy a bérlő részére a bérbeadó által meghatározott és a bérlő által elvégzett, számlákkal igazolt költségeket – melyek a bérlő részére lakbér szüneteltetés címén nem térültek meg – az önkormányzat egy összegben, 60 napon belül megtéríti.
(9) A képviselő-testület önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadására maximum 1 évre köthet szerződést.

IV. Önkormányzati érdekből történő bérlőkijelölés

8. § (1) Önkormányzati érdekből történő bérlőkijelölés célja, hogy biztosítsa a községben megfelelően képzett szakemberek letelepedését.

(2) Önkormányzati érdekből történő elhelyezést a polgármester, a képviselő-testület bizottságai, önkormányzati képviselők, valamint intézményvezetők kezdeményezhetik, önkormányzati feladat ellátásához, vagy az önkormányzat által támogatott tevékenységhez szükséges elhelyezések esetében, melyről a bérbeadó dönt. (3) A lakásbérleti szerződés

a) határozott időre,

b) a megbízásos, szerződéses jogviszony, vagy munkaviszony tartamára köthető.

(4) Az (1) bekezdés szerint elhelyezett bérlő köteles a feltétel megszűnése, vagy a határozottidőtartam leteltét követő 30 napon belül a lakást a bérbeadónak helyreállított állapotban elhelyezési igény nélkül visszaadni.

(5) Ha a bérlő elhelyezésre jogosító munkaviszonya rokkantsági vagy baleseti ellátás miattszűnik meg, a bérlő kérelmére az elhelyezés egy alkalommal, 1 év határozott időtartammal meghosszabbítható.

V. Felek jogai és kötelezettségei

9. § (1) A bérbeadó a lakást [az Ltv. 7. § (1) bekezdése alapján] a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.

(2) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központiberendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek.

(3) A helyszínen készült leltárban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg lakásberendezésektényleges állapotát, az esetleges hibákat, hiányosságokat. A bérlő az átvételt – észrevételeinek írásbeli rögzítésével – a leltár aláírásával ismeri el.

(4) A lakás átadáskor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó kötelesgondoskodni. A szerződéskötéskor a felek megállapodhatnak, hogy a bérlő a szükséges munkát a bérbeadó helyett elvégzi. Ebben az esetben a bérlő ráfordításait – megegyezés alapján – lakbér szüneteltetéssel kapja vissza.

(5) A bérlő kérelmére a bérleti szerződést az esetben is meg kell kötni, ha a beköltözés egykésőbbi időpontban – a lakás rendbehozatala után – történik.

(6) Lakbérfizetési kötelezettség a lakás tényleges átadásától áll fenn.

10. § Helyreállításra, korszerűsítésre szoruló lakások pályáztatása esetén bérbeadó bérlőnek a lakást jegyzőkönyvbe foglalt és leltárívben rögzített állapotban adja át, megjelölve a helyreállítással, korszerűsítéssel érintett munkálatokat, a munkálatok elvégzésének maximális összegét és azok elvégzési határidejét.

11. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

a) az épület karbantartásáról;

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben

keletkezett hibák megszüntetéséről.

(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő – az (1) bekezdésben nem említett – egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása irányadó [Ltv. 10. § (1)–(2) bekezdés].

12. § (1) A bérbeadó a 17. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségét [az Ltv. 11. §-a alapján]:

a) életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, illetőleg a szomszédos lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát ténylegesen akadályozó (a továbbiakban együtt: azonnali beavatkozást igénylő) hibák esetében haladéktalanul;

b) azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében pedig általában az épület karbantartásával vagy felújításával összefüggésben köteles teljesíteni.

(2) A bérlő az igazolt költségének egy összegben való megtérítését igényelheti abérbeadótól, ha helyette azonnali beavatkozást igénylő munkát végzett, feltéve, hogy az a másik félnek méltánytalan megterhelést nem okoz.

(3) Önkormányzati lakás esetén a bérbeadónak a bérlő igazolt költségeit – haladéktalanul –egy összegben kell megtéríteni.

(4) Ha a bérbeadó az (1) bekezdés b) pontjában foglalt kötelezettségét – az ott megjelölt időpontban – a bérlő felszólítása ellenére sem teljesíti, akkor a bérlő

a) a bíróságtól kérheti a bérbeadó kötelezését a hiba kijavítására;

b) a bérbeadó helyett és költségére a munkát elvégezheti.

13. § A bérbeadó szükség szerint, de legalább évenként ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítését. Az ellenőrzés a bérlő előzetes értesítésével munkanapokon 8–20 óra között végezhető.

14. § (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással, és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik (Ltv. 13. § (1) bekezdés).

(2) A bérlő a szerződésben vállalt és e rendeletben felsorolt kötelezettségeit olyanidőpontban és módon köteles teljesíteni, ahogy azt a lakás, illetőleg a lakásberendezések állapota szükségessé teszi.

(3) Az épület felújítása, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belülszükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(4) Ha a lakásban, a lakásberendezésekben, továbbá az épületben, az épület központiberendezéseiben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti.

15. § A 17. § rendelkezéseit a lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a jogcím nélküli lakáshasználókra is megfelelően alkalmazni kell.

16. § Épület felújítása, korszerűsítése, átalakítása, bontása miatti bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő a bérbeadónak a lakást helyreállítatlanul, berendezési tárgyait a leltárnak megfelelően adja vissza.

16/A. § (1) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

(2) A bérlő a lakásba más személyt az Ltv. 21. §-ában szabályozott eseteken kívül csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

16/B. § (1) Bérlőtárssá válhat az a bérlővel együttköltöző vagy befogadott nagykorú személy, akit a bérlő az Ltv. 21. § alapján a bérbeadó hozzájárulása nélkül a lakásba befogadhat és önálló keresettel, jövedelemmel rendelkezik, továbbá a lakásban az együttköltözéstől vagy befogadástól számított egy év óta életvitelszerűen a bérlővel együtt lakik.

(2) Bérlőtársi jogviszony létesítéséhez a bérbeadó a bérlő és a leendő bérlőtárs közöskérelme alapján járulhat hozzá.

(3) Bérlőtársi jogviszony nem létesíthető, ha a bérlőnek lakbér, illetve közüzemi tartozásavan.

(4) Közös kérelemre a házastársak bérlőtárssá válhatnak, a bérleti szerződés módosításával.

(5) Bérlőtársak közös kérelmére a bérbeadó a bérlőtársi jogviszonyt megszünteti.

VII. A lakásbérlet megszűnése

17. § (1) A felek az önkormányzati lakásra a 4. § aa), 4. § ab) és a 4. § b) pont alapján kötött szerződést közös megegyezéssel úgy is megszüntethetik, hogy a bérbeadó a bérlőnek másik lakást ad bérbe, vagy pénzbeni térítést fizet. Ha a bérbeadó alacsonyabb komfortfokozatú, vagy kisebb lakást biztosít a bérlőnek, akkor a két lakás havi bérleti díja közötti különbség éves összegét a bérlő – a képviselő-testület döntése alapján – megkaphatja.

(2) Amennyiben a lakásbérleti jogról cserelakás biztosítása nélkül mond le a bérlő,lemondási díjra jogosult, a lakást elhagyását követő 15 napon belül, ha a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bocsátja a bérbeadó rendelkezésére. A lemondási díj összege a jogosult éves lakbérének kétszerese.

(3) A lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másiklakásban történő elhelyezésére – a lakásbérleti jog folytatására jogosult kivételével – a bérbeadó nem vállal kötelezettséget.

VIII. Lakásbérleti jog folytatása

18. § A lakásbérleti jog folytatására a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. vonatkozó rendelkezései az irányadók

IX. Albérlet

19. § (1) A bérlő a lakást albérletbe és haszonkölcsönbe (szívességi lakáshasználatra) nem adhatja.

(2) Az albérletbe adás olyan súlyos szerződésszegés, amely esetén rendkívüli felmondásnak van helye.

X. A lakbér mértéke

20. § (1) Az önkormányzati lakások lakbérének mértékét 2. sz. melléklet tartalmazza.

a) A lakbér mértékének megállapításánál figyelemmel kell lenni a lakás komfortfokozatára,alapterületére, minőségére, állapotára, fekvésére, illetve a lakásbérleti szerződésben szabályozott szolgáltatásokra.

b) A képviselő-testület a lakbér mértékét minden év december 1–31. között felülvizsgálja.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított lakbér nagyságát az értékállóság biztosítása érdekében a képviselő-testület évente felülvizsgálja.

XI. Jogcím nélküli lakáshasználat

21. § (1) A jogcím nélküli lakáshasználó a jogviszonya rendezéséig, illetve a lakás bérbeadónak történő visszaadásáig a bérbeadó részére használati díjat köteles fizetni.

(2) A használati díj a jogcím nélküli használat kezdetét követő hónap első napjától számítotthat hónapig a lakásra megállapított havi bérleti díjjal azonos összeg.

(3) A hatodik hónap elteltével – kivéve, ha a jogcím nélküli használó másik lakásra tarthatigényt – a használati díj a lakásra megállapított bérleti díj 120%-a, mely minden további hónappal a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetén megállapított használati díj 10%-ával emelkedik.

(4) A használati díjat a lakbér megfizetésére vonatkozó szabályok szerint kell megfizetni.

(5) A jogcímnélküli lakáshasználó lakáshasználata során, illetve annak megszűnésétkövetően is felel mindazon kárért, amelyet a jogcímnélküli lakáshasználatával okozott.

XII. Záró rendelkezések

22. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet 2018. május 24. napján lép hatályba.

Visnye, 2018. május 24.

Füszfás Balázs s.k.

Dr. Barka Tamás s.k.

polgármester
Kihirdetve: Visnyén, 2018. május 24. napján.

jegyző

Dr. Barka Tamás s.k.
jegyző
1. sz. melléklet Visnye Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2018. (V.24.) önkormányzati rendelethez
Visnye Község Önkormányzati tulajdonában lévő lakás Önkormányzati érdekből bérbe adható lakások:
1. 7534 Visnye, Fő u. 42.
3. sz. melléklet Visnye Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2018. (V.24.)
önkormányzati rendelethez

LAKÁSBÉRLETI SZERZŐDÉS

mely létrejött egyrészről a Visnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete
(.............................................., képviselője: ................... polgármester), mint bérbeadó – a továbbiakban bérbeadó, és .....................(név) ...................... szám alatti lakos bérlő, .....................(név) ...................... szám alatti lakos – bérlőtárs, mint bérbevevők (a továbbiakban: bérlők) között az alábbi feltételek szerint.
1. ................., .................................. szám alatti lakás a ................................ Községi Önkormányzat tulajdonában áll. A lakás komfortfokozata ..............., helyiségei: .............. m2, alapterülete összesen: .................... m2.
A lakáshoz tartozik .................. m2 ................................. elnevezésű melléképület.
A lakás leltár szerinti berendezéseit és tartozékait a szerződés melléklete tartalmazza.
2. A bérbeadó bérbe adja, a bérlő bérbe veszi az 1. pontban megjelölt lakást .......... napjától
– határozott időre, 200.................. ............ napjáig, vagy– ................................................ feltétel bekövetkezéséig.
3. A bérbeadó .................. napján adja át a lakást a bérlőnek rendeltetésszerű használatraalkalmas állapotban.
4. A bérlő a lakás használatáért és a szerződés keretében a bérbe adó által nyújtottszolgáltatásért lakbért köteles fizetni. A lakás használatáért a bérlő minden hó 15. napjáig ............... Ft-ot egy összegben fizet a bérbeadónak, a bérbeadó által kiállított számla alapján.
A bérbeadó a lakbér mértékét a hatályos önkormányzati rendeletnek megfelelően emelheti.
5. A bérlő és a vele együtt lakó személyek a lakást rendeltetésszerűen a szerződésnekmegfelelően használhatják.
6. A bérlő karbantartási kötelezettsége a lakáson belül: a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, az elektromos vezetéknek a lakáshoz tartozó fogyasztásmérőtől kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, a kapcsolók és csatlakozóaljak cseréjéről,
a bérlőnek, vagy a vele együtt lakó személynek magatartása folytán keletkezett károk
megszüntetéséről, illetőleg a kár megtérítéséről, a lakás tisztántartásáról.
7. A bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a lakás azon helyiségébe, melyben a gázkazántalálható nem szerel fel olyan szellőztető, illetve páraelszívó berendezést, amely ventillátoros technológiával működik. /konyhai szagelszívó, klíma stb./
8. A bérlő a lakás átalakítására, korszerűsítésére a felek megállapodása alapján jogosult.
9. A bérlő a lakásba házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének gyermekét a bérbeadóhozzájárulása nélkül is befogadhatja. Más személyt a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.
10. A lakásbérleti szerződés megszűnése után a bérlő a lakást és a leltárban feltüntetettlakásberendezéseket tisztán, és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérbeadónak visszaadni. A bérlő a megállapított hiányosságokért és a karbantartási kötelezettségének elmulasztásából keletkezett hibákért felel.
11. A bérlő tudomásul veszi és vállalja, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor sempénzbeli, sem természetbeni térítésre nem tart igényt.
Bérlő vállalja, hogy a szerződés megszűnése után lakhatási feltételeiről gondoskodik.
12. A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.
13. A bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondhatja, ha
– a bérlő a lakbért a megállapított időpontig nem fizeti meg, vagy a lakás karbantartásáravonatkozó kötelezettségét nem teljesíti,
– a bérlő vagy vele együttlakó személyek a bérbeadóval, lakókkal szemben az együttéléskövetelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,
– a bérlő vagy vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiségeketés területet, az épület állagát rongálják, illetőleg rendeltetésükkel ellentétesen használják. Rendeltetésellenes használat az is, ha a bérlő a lakást nem lakás céljára, hanem albérlet, ágybérlet, fizető vendéglátás céljára hasznosítja.
– a bérlő vagy vele együttlakó személyek az épület karbantartásával, stb. kapcsolatosmunkák elvégzését akadályozzák.
Kutyát vagy egyéb más állatot tart.
14. A szerződés megszűnik a 2. pontban meghatározott időpontban.
15. A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére,valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, a Ptk. valamint az önkormányzat e tárgykörben megalkotott mindenkor hatályos rendelete az irányadó.
16. A szerződés mellékletét képezi:
lakás leltár, külön megállapodás a lakbér egyösszegű előre megfizetéséről.
Dátum:
........................................... ...................................... bérbe adó bérlő
......................................
bérlőtárs
2. sz. melléklet Visnye Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2018. (V.24.) önkormányzati rendelethez

Lakbérek és bérleti díjak

Szociális helyzet alapján: 15.000Ft/ hónap, továbbá a közüzemi számlák összege
Piaci viszonyok alapján: 20.000 Ft/hónap, továbbá a közüzemi számlák összege
Önkormányzati érdekből történő elhelyezéssel: 40.000 Ft/hónap, továbbá a közüzemi számlák összege
4. sz. melléklet Visnye Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2018. (V.24.)
önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

önkormányzati lakás bérbevételére

Kérelmező neve:………………………………………………………………………………................
......
személyi ig. száma: ……………………………………………………………………………
.
Anyja neve:…………………………………………..…………………………………………
Születési hely:………………………………….idő ı: ….………………………………………
Családi állapota: ……………………………………….……………… ………………………
Állandó bejelentett lakcíme: ………………………………………………………… …………
Tartózkodási helye, ha ez nem azonos az előző címmel. ……………………………………… ………………………………………………………………......………………………………
…………………… ……………………………………………………………………………
A lakásba vele együtt költöző személyek (a születési év és a rokonsági fok megjelölésével):
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………… …………
Munkahely neve, címe: …………………………………………………………………………
Foglalkozása, beosztása: ……………………………………………………………………
Jelen munkáltatónál a munkaviszony kezdete: ………………… ……………………………..
Nettó havi átlagjövedelme: ……………………………………………………………… ……
A vele közös háztartásban élők nettó havi átlagjövedelme. ......................................................
………………………………………………………………………………………………… Dátum……………………………………..
………………………..
kérelmező
kérelemhez csatolni kell:
A havi átlagjövedelemre, illetve egyéb, rendszeres jövedelemre vonatkozó igazolást.
Jelenlegi lakáskörülményeinek leírását (milyen lakásban, milyen minőségben, hányadmagával lakik stb.)
A lakás szolgálati jelleggel történ bérbeadása esetén:
Kinevezésre, alkalmazásra vonatkozó okirat másolatát. A munkáltató javaslatát, véleményét
A lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadása esetén:
1. A rendelet 5. § (2) bekezdés pontjaira vonatkozó nyilatkozatot