Hencse Község képviselő-testüle10/2006 (XI.20.)önkormányzati rendelete

Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (XI.20.) sz. rendelete Hencse Község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2016. 10. 06

Hencse Község képviselő-testüle10/2006 (XI.20.)önkormányzati rendelete

Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (XI.20.) sz. rendelete Hencse Község helyi építési szabályzatáról

2016.10.06.

Hencse Község Önkomłányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16.S-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban Étv.) kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében és az Országos "Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) sz. Kormányrendelete a (továbbiakban OTÉK) is figyelemmel az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

1. FEJEZET

Általános előírások
(l ) A rendelet területi hatály a község közigazgatási területére terjed ki és a Stadler Építész Iroda 6/2004 jelőzszámú szabályozási tervével együtt alkalmazható.
(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen telket, területet alakítani, épületet és más építményt ( a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felŔiítani, átalakítani. korszerűsíteni, bővíteni, !ebontani- használni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényú előírások mellett csak és kizárólag e rendelet (és a hozzá tartozó szabályozási terv együttes) alkalmazásával szabad.
(3) A rendelet tertileti és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz.

(4)

(5) A szabályozási tervben kötelezőnek kell tekinteni:
- a település igazgatási határát
- a meglévő és tervezett belterületi határt
- a szabályozási és védelmi vonalakat, területeket,
- az egyes tertilet-•tëlhasználási egységek és övezetek határait, és előírásait,
- a környezetvédelmi- táj- és természetvédelmi, műemléki szabályokat és kikötéseket,
- építési határvonalt.
Irányadó: telekhatár
(7) 3
(8) A kialakult (K) beépítéseknél a meglévő telekméretet, beépítettséget és építmény magasságot adottságokat kell tekinteni, bővítés vagy új épület létesítése esetén, azonban a beépítési előírásokat be kell tartani. Uj telekalakítás esetén szabadon-álló beépítésnél '1 6 m, oldalhatáron álló beépítésnél pedig 14 m a minimális telekszélesség.
(9) A község közigazgatási területén megvalósuló épületek parkoló szükségletét az OTÉK 42. iának előírásai alapján kell meghatározni, és az építési telken belül elhelyezni.
1 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX.21.) önkormányzati rendelet
2 Hatályon kíviil helyezte: 18/2016. (IX.21.) önkormányzati rendelet
3 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
4
(I l) A vízfolyások és tavak, valamint a meredek lejtésú völgyekben az építési helyek kijelölését megelőzóen mérnökgeológiai szempontok alapján kell vizsgálni a terület felszínmozgására való hajlamát. Amennyiben a terület felszínmozgásra hajlamos, veszélyes, úgy az építési helyek kijelölését, az építmények létrehozásának egyedi feltételeit mérnökgeológiai, geotechnikai vizsgálatokra kell alapozni.
(12) A 15 föknál meredekebb dőlésú vagy 2 m-nél magasabb nyitott kőzetfallal (nyitott kőzetfalpartfallal, bevágással, mélyutakkal. terep lépcsőkkel) érintett területeken az építési hely kijelölését, valamint az építmények kialakításának egyedi feltételeit egyedi feltételeit geotechnikai, mérnökgeológiai vizsgálatokra kell alapozni.
(13) A mély fekvésú, magas talajvízállású tavi, vízfolyás-menti területeken építmények létrehozása előtt talajmechanikai vizsgálatokkal kell tisztá'zni az igénybe vett kőzettér állapotát, az építés feltételeit.
5
(15) Feltöltött területek beépítésének feltételeit talajłnechanikai vizsgálatok eredményei alapján kell meghatározni.
(16) A terepszint alatti építmények (pincék) közterületet, idegen telket. nneglévő építmények'e( hatásterületekkel nem veszélyeztethetik. a nneglévő pince területeket a beépítéseknél figyelembe kell venni.
(17) Az építmények engedélyezésénél a tűzrendészeti szabályrendeleteket be kell tartani. A túzivíz ellátást az előírásoknak ITłegfëlelően kell biztosítani. A lakóépületeknél az alkalmazott tetőhéjazati anyag legalább .,mérsékelt tízterjedésĹf' kategóriába soroft lehet. Könnyen éghető anyagú tetőhéjazati anyagok (pl.: nád) csak I. fok'ú túzvédelmi hatóság külön. egyedi esetekre vonatkozó engedélye alapján alkalmazható.
6
7
(20) A növényzet telepítésére vonatkozó előírásokat a 2. számú melléklet tartalmazza.
8
(22) A rendezési terv által meghatározott terület-felhasználás megvalósulásáig a beépítésre szánt területek esetében a jelenlegi terület-felhasználásnak megfëleló előírásokat kell alkalmazni.
(23) A község országos és helyi védett területein és a belterületen adótorony nem létesíthető.
(24) 9
4 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
5 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
6 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
7 Hatályon kívül helyezte.• 18/2016. (IX.21. ) önkormányzati rendelet 8 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21•-) önkormányzati rendelet Hatályon kívül helyezte,• 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
(25) A szabadon-álló beépítéseknél az oldalkert nem lehet kisebb sem a telekre előírt építménymagasság felénél, sełrł pedig 3,0 m-nél.
(26) Az építményekre előírt maximális építménymagasság nem vonatkozik a gazdasági és mezőgazdasági területeken létesüló technológiai építményekre, műtárgyakra és sajátos építményfajtákra. Ezek előírásait a vonatkozó jogszabályok alapján az engedélyezési eljárás során az engedélyező hatóság határozza meg.
(27) E rendeletben és szabályozási tervben nem szabályozott kérdésekben a 1997. évi LXXVIII. törvény és az OTÉK előírásait kell figyelembe venni. Illetve az illeszkedési szabályokat kell alkalmazni.

11. FEJEZET

Tcleplcsszerkczet, tcrülct-felhasználás
A település igazgatási területe tagozódik:
(l ) Beépítésre szánt területekre, amelyeken belül az építési telkek nnegengedett beépítettsége legalább 10%.
(2) Beépítésre nem szánt területekre, ałnelyeken belül a telkek megengedett beépítettsége legfeljebb 5% lehet.
(3) A község területén, a beépítésre szánt területek szintterület mutató — a területi egységeknél kell figyelembe venni — a következő: l
Lakóterületek:

I ./ Falusias lakóterület:

0,5

2./ Kertvárosias lakóterület: Vegyes területek:

0,6

I ./ Településközpont vegyes terület:
2./ Központi vegyes terület: Gazdasági területek:

1,4

I ] Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület: Különleges területek:

1.5

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK
lakóterületek
(l) A lakóterület elsősorban lakóépületek elhelyezésére szolgál.
(2) A község területén az alábbi lakóterületek szabályozására kerül sor:
- Falusias lakóterület (Lf)
- Kertvárosias lakóterület (LKe)
(3) A beépítési mód meghatározását, az építmény magasságot, a beépítettség mértékét, és a mininłális teleknagyságot és mértéket a szabályozási terv és a lakóterületek részletes szabályozása taftalmazza.
(4) A kialakult, 14,0 m-nél keskenyebb oldalhatárosan beépített területeken az oldalkert felé a tűztávolság 4.0 m-ig csökkenthető a túzvédelmi szakhatóság hozzáárulásával. Oldalhatáron álló beépítési mód esetén a jogszabályokban előírt oldalkerti és építmények közötti legkisebb távolsági méretek — maximum 4,5 méter építménymagasság mellett — minimum 4,0-ig csökkentése csak akkor lehetséges, ha a telek szélessége a 14 m-t nem éri el. Ilyen esetben az épületek külső térelhatároló szerkezetét, tetőhéjazatát és párkányzatát 1-11 1 túzállósági fokozatú, nem éghető anyagból kell készíttetni, valamint a szemben álló homlokzatok egyikén lehet legfeljebb 0,36 m2 felületú szellőző ablakokat kialakítani. Nem kell túzíávolságot tartani olyan két épület között. amelyek közül a magasabb átfëdő homlokzat nyílás nélküli tűzfalként került kialakításra.
(5) Az oldalhatáros 20 m, vagy annál szélesebb telkek esetén szabadon-álló beépítési mód is engedélyezhető azzal, hogy az oldalhatáros beépítés fëlé minimum a területre clőírt építnnénymagassággal megegyezó oldalkertet kell kialakítani.
(6) A kialakult lakóterületeken az utcai homlokzat magasságot az illeszkedési szabályok alapján kel] łneghatározni.
Falusias lakóterület
4.}
(1) A szabályozási terven jele: ..LF. A szabály'ozási tervcn Lfl -Lf6 jelü övezetek jelöltek. A beépítési nnódot. A legnagyobb épületmagasságot. a beépítettséget és a legkisebb telekinéret előírást szabályozási terv is tartalmazza az alábbiak szerint:
EpítményLegkisebb
Beépítési Beépítettség Telekszéless Telekmélysé
Ovezet j ele magasság telekméret łnód nnax. o ég łnin. g min. nn
max. m
Lfl OK 4,5 30 900
o 5,0 30 700 60 o 30 1 000 Lf4O5,0 30 90016 60. Lf5OK30 70050
Lf6OK5,0 30 600
(3) A területen elhelyezhető lakóépület, mező- és gazdasági (üzemi) építmény, a lakosságot nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely, szolgálató épület,
Hatályon kívül helyezte: 5/2009. (IV.02.) önkormányzati rendelet
kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális épület, sportépítmény.
(4) Melléképítmények az OTÉK l . számú melléklete 54. pontjában fäsoroltak és lakóépület mellett kisüzemi, környezetbarát ipari és szolgálató létesítmények építhetők.
(5) A terület burkolt úttal és részleges művel kell ellátni.
Kertvárosias lakóterület
(1) A szabályozási terven jele: „Lke”. A szabályozási terven Lke] -Lke2 jelú övezetek jelöltek. A beépítési módot. A legnagyobb épületmagasságot, a beépítettséget és a legkisebb telekméret előírást a szabályozási terv is tartalmazza az alábbiak szerint:
Epítm ény Legkisebb
Beépítési Beépítettség telekméret Telekszéless Telekmélysé
Ovezet jele mód magasság max. 00 ég łnłn. nn g mm. m max. m
N em
Lkelsz30
osztható
Lke2 o 5,0 30 600 16 30
(2) A területen legfeljebb négylakásos lakóépület, a helyi lakosság ellátását szolgáló, közbiztonsági. kereskedelmi, szolgálató, vendéglátó épület, egyházi, oktatási. egészségügyi- szociális épület, a terület rendeltetésszerú használatát nenn zavaró hatású kézműipari és egyéb gazdasági épület. kivételesen clhelyezhelő sportépítmény. kereskedelmi szálláshely épület, közbiztonsági építmény az OTÉK 31 .ss (2) bekezdés előírásának a figyelennbe vételével. A területen nem helyezhető el üzemanyagtöltő. egyéb közösségi szórakoztató. kulturális épület- és a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek garázsa és önálló parkoló területe.
(3) Melléképítmények az OTÉK l . sz. melléklete 54. pontjában tčlsoroltak építhetők, az i.) háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem, j.) állatkifutó, k.) trágyatároló. komposztáló, l.) siló, ömlesztett anyag-, fölyadék- és gáztároló kivételével.
(4) A legkisebb zöldfelület mértéke a telekerület 50 00-a.

Vegyes terület

(l) A vegyes terület lakó-, kereskedelmi-igazgatási és szolgálató gazdasági épületek, vegyesen történő elhelyezésre szolgál.
(2) A község területén az alábbi vegyes területek szabályozására kerül sor:
- Településközpont vegyes terület (Vt)
- Központi vegyes (Vk)
(3) A területeket burkolt úttal és részleges közművel kell ellátni.
Településközpont vegyes terület
(l) A településközpont vegyes terület az igazgatási, oktatási, kereskedelmi, szolgálató és lakó épületek elhelyezésére szolgál.
(2) A szabályozási terven a terület jele: ,.Vt. A szabályozási terven Vtl-Vt3 jelú övezetek jelöltek, a beépítési mód meghatározását, az építmény magasságot, beépítettség mértékét, és a minimális teleknagyságot a szabályozási terv tartalmazza az alábbiak szerint:
Építmény Legkisebb
Beépítési Beépítettség telekméret Telekszéless Telekmélysé
Ovezet jele magasság min. m g min. m
módég
max. m
Vtl sz 35 1200 18 50 Vt2 97,5 35 1 500 20 40
Vt3 SZK 65,0 35 2000
(3) A legkisebb zöldfelület mértéke a telekterület 20%-a.
(4) A településközpont vegyes területen (Vt) lakóépület, igazgatási épület, kereskedelmi, szolgálató. vendéglátó, szálláshely szolgálató épület, egyéb közösségi szórakoztató épület, egyházi, oktatási. egészségügyi szociális épület, sportépítmény, kivételesen nełn zavaró hatású egyéb gazdasági építmény. termelő kertészeti építłnény azon területeken. ahol a gazdasági célú használat elsődlegesaz OTÉK 31 .sS (2) bekezdés előírásaira is figyelemmel.
A 3.5 t önsúlynál nehezebb tehergépjármúvek számára a területen nem helyezhető el önálló parkoló terület és garázs.
Központi vegyes terület
(1) A központi vegyes terület több önálló rendeltetési egységet nnagába foglaló. elsősorban központi igazgatási, oktatási, kereskedelmi és szolgálató gazdasági épületek elhelyezésére szolgál.
(2) A szabályozási terven a terület jele: ,.VF'. A szabályozási terveken Vk I -Vk4 jelü övezetek jelöltek. A beépítési mód meghatározását, az építmény magasságot, a beépítettség mértékét, és a minimális teleknagyságot a szabályozási terv is taflalmazza az alábbiak szerint:
ÉpítményLegkisebbTelekszéless Telekmélysé
Beépítési Beépítettség telekm éret
Övezet jelemódmagasságég min. m g min. m max. mm2
Vk 1 SZK 35 1 500
Vk2 SZK 30 Nem
Vk3 sz 7,5
Vk4 OK5,O 5
(3) A legkisebb zöldfelület mértéke a be nem épített terület 50%-a.
(4) A központi vegyes területeken (Vk) igazgatási épület, kereskedelmi, szolgálató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, egyéb közösségi szórakoztató épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény, kivételesen nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény, a gazdasági célú épületen belül a használó és a személyzet részére szolgálatói lakások építhetóek az OTÉK 31.} (2) bekezdés előírására is figyelemmel.
A tertileten nem helyezhető el önálló parkoló terület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb tehergépjármúvek szánnára, üzemanyagtöltő és önálló lakóépület.
Gazdasági terület
9.}
(l ) A gazdasági terület elsődlegesen gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál.
(2) A község igazgatási területén:
- Mezőgazdasági ipari gazdasági területek (Gipm) kialakítására került sor.
(3) A területeken a teljes telekméret nłinden 200 m 2-e után I db. 1Din. 16/1 8 cm törzs körmértékú lombos fa ültethető. A fák használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni:
használatbavételi engedély csak az ültetés után adható ki.
Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület
10.S
(1) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület a község területén Gksz-el jelölt. A terülctre vonatkozó előírások a következők:
Beépítési Epítmény Beépítettség telekméretLegkisebb Telekszéless Telekmélysé
Övezet jele mód magasság max. ég min. m g min. m max. mm2
Nem
GkszlSZK7,5 35 osztható
(2) A területen elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenység célú épületek helyezhetők el az OTÉK 19.Š (2) bek 1-3 pontja és (3) bekezdésben felsoroltak, a 31.} (2) bekezdésére is figyelemmel.
(3) A legkisebb zöldfelület a telek 25%-a.
(4) A területeket burkolt úttal és részleges közművel kell ellátni.
Különleges területek
11.}
(l) A különleges területek közé a község területén a temetők (Kt), kegyeleti parkok (Ktk), a sportterület,(Ks), turisztikai területek (Ktu) soroltak, a beépítési előírásokat a szabályozási terv tartalmazza.
(2) A temető (Kt) és kegyeleti parkok (Ktk) területein csak a tełnető üzemeltetésével kapcsolatos létesítmények. és egyházi építnnények helyezhetők el. A védőtávolságot a temetőn belül kell kialakítani. A kegyeleti parkok (Ktk) területén csak rátemetés engedélyezhető.
Epítłnény Legkisebb
Övezet jele Beépítési magasság Beépítettség telekméret Telekszéless Teleknłélysé mód max. %ég min. m g łnin. ID
max. m
Nem
Ktsz 5,0 15
osztható
Az építménynłagasság kápolna, torony és harangláb építésére ncm vonatkozik.
(3) A turisztikai és społ•tterületen (Ks) a turisztikával, idegenforgalommal és sportolással kapcsolatos építmények, sportpályák, kereskedelmi és vendéglátó. szolgáltató építmények, kereskedelmi szállásfërőhelyek. a tulajdonos. a használó és személyzet számára szolgáló lakások és üdülő épületek helyezhetők el. A zöldfëlü]et legkisebb mértéke a Ks2 terület sportterület övezetében
Epítmény Legkisebb Tel ekszéless Teleknłélysé
BcépítésiBeépítettség
Ovezet jele magasság teleknnéret min. g min. In
mód max. % ég
max. m
sz 8,0 15 3.000 30
Ks2 sz 10,5 10 5.000
A Ks I építési övezetben az építmény magasságtól sportépítmény esetén el lehet térni (csarnok, tribün, tornyok stb.)
A Ks2 építési övezeten belül a sportpályához közvetlenül kapcsolódó, annak üzemeltetéséhez szükséges építmények telepítésének kivételével, a sportterületen elhelyezhetó más építmények telepítésére vonatkozó sajátos előírások a következők:
a.) 1 2
b.) 1 3
12 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .2.1.) önkormányzati rendelet
13 (IX .21.)
c.) A Ks2 építési övezet tömbjein belül kijelölt építési telek a teljes terület 35%-át nenn haladhatják meg egy-egy építési telek 3.000 m2-nél nem lehet kisebb.
d.) A kialakított telkek maximális beépítettsége 25%, minimális zöldfelület 40%, de az építési övezetre megállapított határértékek a tömb egészére vetve nem lephetők túl. Ennek igazolásra az építési engedélyezési tervekhez területi mérleg készíthető. Az építménymagasság maximuma 7,5 m, amelytől sportépítmény esetén (sportcsarnok, uszoda, tribün, torony stb.) az építési hatóság megengedőbb értéket is megállapíthat.
e.) A telkeket részleges közmúvel kell ellátni.
f.) 14
1 5
(4) A szennyvíztelepen (Ksz) a szennyvíz gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos építmények. sz szociális, igazgatási építmények és a technológiával kapcsolatos műtárgyak helyezhető el. A legkisebb zöldfëlület mértéke 40%.
Epítmény Legkisebb Telekszéless Telekmélysé Beépítési Beépítettség
Ovezet jelemód magasság nnax. otel ekm éretég łnin. In g min.
łnax.
N en-ł
Ksz sz 6,0 25 osztható
BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK
Közlekedési és közmíi területek

(1 ) A közlekedési. köz.nnú és hírközlési létesítményeket és azok területeit a szabályozás terv tünteti fel. (Köu — közutak, (út-magánút) KÖ -közmű)

(2) A közutak (Köu) és magánutak (Út) elhelyezésére szükséges területeket a kialakult állapot figyelembe vétele mellett as szabályozási terv és az OTÉK 26.}-ban előírtak alapján kell biztosítani.
(3) A közutak és magán útak, valamint közművek védőtávolságát a vonatkozó szabvány előírások és a szabályozási terven jelöltek alapján kell figyelembe venni.

(4)

(5) A közlekedési. és közmú területeken a közlekedési és közmü létesítményeken kívül közlekedési építmények, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, igazgatási épületek, a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó, és a személyzet számára
14 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX.21.) önkormányzati rendelet
15 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX.21.) önkormányzati rendelet
16 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
szolgáltató lakás, helyezhetők el.
(6) Az újonnan nyitott utcákban közvilágítás kiépítése és utcai fásítás telepítése kötelező.
(7) A 20 személygépkocsi befogadóképességúnél nagyobb gépkocsi parkolók fëlületéről az összegyújtött csapadékvizeket olajfogon átvezetve lehet a csapadékvíz csatornába bekötni és a parkolókba összefölyó csapadékvíz zöldfelületre nem vezethető.
Zöldterületek
1.3.}
(l ) A község igazgatási területén a zöldterületek közé a közparkok (Z) soroltak.
(2) A közparkok (Z) a község állandóan növényzettel fedett közterületei, amelyeknek közútról. közté1Tól közvetlen megközelíthetőnek kell lennie.
(3) A közparkokban az OTÉK 27.sS (4) bekezdésében fölsorolt építmények helyezhetők el legfeljebb 2% beépítettségig.
(4) A közpark területén (Z) a zölddel való fedettség minimum 70% kell legyen, melyet többszintesen kell kialakítani, úgy hogy a lombbal való fedettség minimum 60% legyen.
Erdóterületek
(1) A község igazgatási területén meglévő és tervezett védőerdők (Ev) gazdasági erdők (FA) és turisztikai erdők (Ee) kerültek kijelölésre.
(2) A gazdasági erdők területei (Eg) legfeljebb 0.5 00-ig. a turisztikai erdők (Ee) legfclicbb 5% építhető be 10 HA nagyságrendü területnagyságot meghaladóan az erdő rendeltetésének nnegfelelö épületekkel, szolgálati lakással és vadászházzal.
(3) 1 7
(4) Az erdőterületeken kerítést létesíteni csak természetvédelmi. vadgazdálkodási erdőgazdasági célból szabad.

Mezőgazdasági területek

15.}
(l ) A mezőgazdasági területek a növénytermelés, állattenyésztés, a kerí és s•zőlőgazdálkodás területi és ezzel kapcsolatos építmények elhelyezésére szolgálnak, a terven a területek jelöltek.
(2) A község igazgatási területén az alábbi mezőgazdasági területek kialakítására került sor:
- Mezőgazdasági általános területek (Má)
- Kertes szőlő és gyümölcs területek (Mk)
17 (IX.21.)
(3) A kialakítható terület legkisebb mértéke az általános mezőgazdasági területeken (Má) 3.000 m2, a kertterületeken I .500 m2.
(4) A területen építményeket elhelyezni az OTÉK 29S előírása alapján lehet.
(5) Lakókonténer, lakókocsi a területeken nem helyezhető el.
Be nem építhető mezőgazdasági övezetek
16.}
(1) A be nem építhető mezőgazdasági területek a természetvédelem és vízvédelem érdekeit szolgálják. A tertiletek a szabályozási terven jelöltek az általános mezőgazdasági területeken (Má0) és kertterületen (MkO).
(2) A területen csak köztárgyak, közutak, közterületek, nyomvonal jellegü vezetékek, közmű és közmúpótló berendezések (a szennyvíztisztító és komposztáló telepek, adótorony, távközlési łnagas-építmény, magasftszültségú villamos távvezeték kivételével). a vízgazdálkodási létesítményei. geodéziai jelek, vadász lesek és a természetvédelem kutató, bemutató építményei helyezhetők el. A területen terepszint alatti építmény (pince) sełn építhető.

Vízgazdálkodási területeke

17.S
( l ) A vízgazdálkodási területek (V) a szabályzási terv jelöli.
(2) A vízgazdálkodási területeken (V) a közforgahni vízi közlekedési építmények, a vízkár elhárítási. a vízi sport. a sporthorgászat, a strandolás és természeti megfigyelés közösségi építményei, a halastavak mentén a halászattal, annak éliékesítésével, feldolgozásával, tárolásával kapcsolatos építmények helyezhetők el. a ktilön jogszabályokban föglaltak alapján.

(3) A vízfolyások partszélei mentén mindkét oldalon a karbantartás részére 6-6 m-es sávot a tavaknál 3 m-es sávot szabadon kell hagyni, és figyelembe kell venni a jelenleg hatályos korm. rendelet előírásait (Lásd: 3. számú melléklet)

(4) A vízfolyások. vízelvezető árkok rendszeres karbantartásáról gondoskodni kell a jelenleg hatályos korm. rendelet alapján. (Lásd: 3. számú nłelléklet)

(5) A vízfolyások területén fenntartási, fejlesztési munkák abban az esetben engedélyezhetők, amennyiben a terület természet-közeli állapotának, vissza állítását elősegítik.

111. FEJEZET

Környezet-, táj-, természet, kulturális örökség védelem
18.}
(l) A környezet-, taj természet-, műemlék és helyi védelemmel kapcsolatos szabályozást, lehatárolást a védőtávolságokat a szabályozási terv tünteti fël.
Környezetvédelem
19.}
(l ) A környezetvédelmi előírások a település igazgatási területére érvényesek.
(2) A környezetvédelem külön szabályozási rendeletében e rendezési terv előírásait is figyelembe kell venni.
(3) Az igazgatási területén környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:
a./ a legkisebb mértékú környezetterhelést és igénybevételt idézzen elő.
b./ megelőzze a környezetszennyezést,
c./ kizárja a környezetkárosítást.
(4) Levegőtisztaság-védelmi szempontból a területen csak olyan tevékenység folytatható és csak olyan létesítmény alakítható ki. amelynek levegőszennyezőanyag-kibocsátása a területre vonatkozó határértékeket nem lépi túl. A területre a vonatkozó korm. rend. Alapján (Lásd.: 3. számú melléklet) az általános és ökológiai sérülékeny területre vonatkozó határértékek az érvényesek.
(5) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredmén)'ező tevékenység csak úgy tölytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék kizáró elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.
(6) Védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés. valamint az élővizek szennyezésének megakadályozásáról.
(7) 1 8
(8) A szippantott szennyvizek csak a hatóságilag engedélyezett szennyvíztisztító telepre szállíthatók.
(9) A település szennyeződés érzékenységi besorolása a vonatkozó korm. rend. (Lásd.: 3. szánnú melléklet) alapján .,B' érzékeny területnek minősül.
(10) A településen a zqjvédelem az országos előírásoknak megfelelően biztosítandó. A zajt keltő és a zajtól védendő létesítményeket egymáshoz képest úgy kell elhelyezni, hogy a területre vonatk'ozó zajterhelési határértékek betartásra kerüljenek.
(1 1) Víztölyások, csatornák, vízelvezető árkok, földutak rendszeres karbantartásáról, tisztításáról az üzemeltető köteles gondoskodni.
(12) A közcsatornával még ellátatlan belterületen, illetve külterületen keletkező szennyvizek csak zárt gyűjtőben helyezhetők el. A külön pontban meghatározott feltételek szerint. A zárt gyújtót a csatornahálózat kiépítésével a rákötések után fel kell számolni.
(13) Országos közutak beépítésére nem szánt területen lévő szakasza mentén a tengelytől számított 50 méter távolságon belül lakóépület nem létesíthető.
18
(14) [1] Vízfolyások medrétől 50 méter távolságon belül mezőgazdasági területen állattartó építmény nem létesíthető.
19
(16) A területen a 20 fh-et eléró parkolókat csak szilárd burkolattal lehet kiépíteni. A 20 lh-et eléró parkolók felszíni csapadékvízének elvezetéséhez hordalék-, olaj- és iszapfogó beépítése szükséges.
(17) A településen üzemanyagtöltő állomás közlekedési, gazdasági és vegyes területen helyezhető e], amennyiben a vonatkozó korm. rendelet értelmében (Lásd.: 3. számú mellékelt) az üzennanyagtöltő állomás 50 m sugarú védelmi övezetében nem helyezkedik el állandó emberi tartózkodásra szolgáló épület. valamint időszakos, vagy átmeneti emberi tartózkodásra szolgáló létesítmény (így különösen oktatási, egészségügyi, üdülési célt szolgáló létesítmény). Illetve levegőterhelésre érzékeny, élelmezési célt szolgáló növény kultúra.
(18) A településen a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtésére és elszállítására — a kommunális hulladéklerakó telepre — megoldotl. Hulladékgyújtésre csak szabványosított zárt edény. konténer használható. A gyújtőedények közterületen nem tárolhatók> elhelyezésüket telken vagy épületen belül kell biztosítani.
(19) A gazdasági területeken csak a környezetének terijlet-felhasználást nem zavaró létesítmények helyezhetők el.
Természetvédelem
20.S
(l ) [2]
(2) Védett természeti terület állapotát és jellegét tełmészetvédelnłi célokkal ellentétesen megváltoztatni tilos.
(3) Védett természeti területen, új adótorony. távközlési magas építmény. łnagasfesztiltségú villamos távvezeték nełn létesíthető.
(4) Védett természeti területen a gazdálkodás környezet- és természetkímélő módszerek alkalmazásával történhet.
(5) Védett természeti területen az erdő elsődleges funk'ciója védelmi. szálaló vágás és lennészetes felújítás megengedelt. Új erdő telepítése csak honos fafajokból történhet.
(6) [3]
(7) Természeti területen a területet szennyező vagy veszélyeztető létesítłnény nełn helyezhető el.
(8) A védettségre tényét az ingatlan nyilvántartásban fel kell tüntetni.
Tájvédelem
21.s
(l) Táj- és településkép-védelmi okokból útsorfásítást kell végezni az utak mentén.
(2) Nem létesíthető közmű- és energia, táv- és hírközlési vezeték a meglévő fasorok nyomvonalában.
(3) Új közutak, utcák kialakításánál legalább egyoldali fasor telepítéséhez területet kell biztosítani allergiát nem okozó fafajtákkal.
(4) Az általános téivédclem érdekében a külterületi utak menti fasorok, mezsgyék, vízfolyások, csatornák menti galérianövényzet védelméről gondoskodni kell.
(5) A termőföldről szóló vonatkozó törvény alapján (Lásd.: 3 számú melléklet) az ingatlan nyilvántaflásba bejegyzett, mezőgazdasági termelés számára kedvezőtlen termőhelyi adottságú területeken lévő természetes növényállományt (mocsár, lát. rét. legelő) meg kell őrizni.

(6) Beruházás. építés előtt a termőföld letermeléséről és felhasználásáról gondoskodni kell a vonatkozó törvények alapján (Lásd.: 3. sz. łnelléklet)

Kulturális örökség védelme
22.s
(l ) A település műemlék és helyi védelenł álló építłnényeit, területeit. valamint régészeti területeit a szabályozási terv tünteti fel. Az építnlényekkel kapcsolatos eljárások során a vonatkozó hatályos törvényeket és rendeleteket be keli tał•tani.
(2) A műemlék és helyi védelem alatt álló építmények. területek listáját az I . számú melléklet tartalmazza. amelyek védelemben részesülnek.
(5) 24
(6) A helyi védelmen belül Hl — a védelem a tejes épületre, építményre, valałnint a hozzá tartozó földrészletre terjed ki.
(7) A helyi építészeti értékekkel rendelkező építmények felújítás, korszerűsítésre, átalakítására. bővítésre az általános szabályokon túl az alábbiak vonatkoznak:
a./ A „HI” jelzésú épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva a homlokzati nyílásrendet és nyílások osztását, megőrizve a homlokzati tagozódását.
- A védett épületek belső korszerúsítését, átalakítását, esetleges bővítését a védettség nem
22 Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet
23 (IX.21.)
24
akadályozza, sót védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfëleló használatát.
- A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek elvárható tiszteletbe tartásával kell megoldani.
- A védett épületeket úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje. A tervezett bővítés a . régi épület förmálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.
(8) Helyileg védett rontott homlokzata esetén az utcakép javítása érdekében az engedélyezési eljárás az engedélyezendő építési tevékenység jellege, nagyságrendje függvényében szorgalmazni kell a vizsgálati lapok korrekciós javaslataiban foglaltakat, különös tekintettel:
A megfelelő fäületképzést és színezést.
- A tagozatok részben vagy egészben történő visszaállítását.
- Az eredeti arányú nyílászárók részben vagy egészben történő visszaállítását.
- A homlokzatok, tetők rosszul megépített részeinek a visszaállítását.
A főtömeghez szervetlenül kapcsolódó toldalékok elbontását vagy építészeti egységet eredményező átépítését.
- A kerítések, kapuk visszaállítását, illetve az utcaképhez illeszkedő átépítését.
- Az épület és hozz.á tartozó építnłények mai elveknek megfelelő és környezethez illeszkedő építészeti egységeinek megterełntését.
(9) 05
(10) Helyi védelem alatt álló épület bontására csak a védelem megszüntetése után adható engedély a felmérési és lötó dokumentáció elkészítését követően a települési — ennek hiányában a nłegyei főépítész egyetértő nyilatkozatával.
IV. Fejezet

Egyes sajátos jogintézmények követelmény rendszere Építés.iogi követelmények

23.}
26

(l )

(2) A település beépítésre nem szánt területen új építłnényt építeni. meglévőt átalakítani és bővíteni, rendeltetést vagy használatát megváltoztatni, az e rendeletben szabályozott keretek között csak akkor szabad ha:
- a terület rendeltetésszerú használatát szolgálja,
- közérdeket nem sért,
- az építmény csak a hozzájuk tartozó terület jelentéktelen hányadát veszi igénybe és biztosított, hogy a telekterülete nélkül nem idegeníthetők el.
25 (IX .21.)
26
Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés

(l ) A szabályozási terv által javasolt a település egyes területrészeit érintő kiszolgáló és lakóút ( a továbbiakban kiszolgáló út) helyi közút létesítése, bővítése vagy szabályozása a vonatkozó jogszabályok alapján történhet. (Lásd: 3. sz. melléklet)

Útépítési és közmúvesítési hozzájárulás
25.}
(1) A helyi közutakat és közműveket legkésőbb az általuk kiszolgált építmények has'ználatba vételéig meg kell valósítani a telkeket kialakítónak.
(2) 28
Településrendezési kötelezések
26.S29
V. Fejezet

Záró rendelkezések

27.S-ban
(1 ) IE rendelet a jóváhagyást követő 30-ik napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejúleg hatályát veszti a Hencse Község Önkormányzat képviselő-testületének Hencse Község Önkormányzat Összevont Rendezési tevéről szóló 6/1994. (XII.2.) számú rendelet. a Márfy kúria üdülőpark rendezési tervéről szóló 7/1994. (XII.2.) számú rendelet, valamint ezek módosításáról szóló 0/1999. (XI.30.). 10/2000. (IX.22.) és 9/2001 . (IX.22.) számú rendelet.

Gelencsér János s.k.

Takács János

s.k.

polgármester

jegyző

Záradék:
Jelen rendelet 2016. szeptember 21 . napján került egységes szerkezetbe foglalásra. Az egységes 10/2006. (X 1.20.) önkormán zaci rendelet kihirdetve: 2016. szeptember 21 . napján.
rmányzati rendelet
28
29

Műemlék és helyi védett épületek és régészeti területék listája.

Hencse

Műemlékek:

Megnevezés:

Cím:

HRSZ:

Műemléki törzsszám:

1./ Volt Márffy-kúria

Kossuth u. 3.

1

M 111 9137

Műemlék környezet:

1./ Volt Márffy-kúlfa: HRSZ: 05/2, /3, 07 út, 012 árok, 3/2, 3/1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 12, 13, 17, 19. 22, 23, 37-42, 43/1 , 43/2, 44, 182 út, 202/1, 202/2, 203
Helyi védett épületek: Hl = teljes körú védelem

Megnevezés:

Cím:

HRSZ:

Védettség:

1./

Ref. templom

Kossuth u. 14.

43/1

Kiskastély

Kossuth u. 5.

38

Hl

3./

Kastély étterem

Dózsa Gy. u. 1.

2

4]

Lakóház

Dózsa Gy. u. 14,

16

Hl

5./

Lakóház

Dózsa Gy. u. 11.

38

Hl

Lakóház

Kossuth u. 24

48

Hl

Lakóház

Kossuth u. 22

47

Hl

Lakóház

Kossuth u. 81

104

Hl

Lakóház

Kossuth u. 71

109

Hl

Kereszt

Kossuth u. 43

123/1

Kereszt

Kossuth u.

Hl

Helyi természetvédelmi fák, fasorok:
I ./Kiskastály kertje HRSZ: 34
Régészeti területek:
./ Kőkúti úttól északra HRSZ: 01 I O
A növényzet telepítésére vonatkozó előírások
./ A legkisebb ültetési (telepítés) távolság az ingatlan határtól:
a.) belterületen és külterületeknek a kertterülete (MK) és beépítésre szánt területnek minősített területek belső részén:
- szőlő, valamint 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élő sövény) esetén 0,50
- 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetén 1,0 m,
- 3 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és egyéb bokor (élő sövény) 2,0 m,
b.) külterületen a kertterületen, és beépítésre szánt területen kívül eső részen:
- gyümölcsfh iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte. ribizke és łnálnabokor esetén 0,80
- minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró) stb.) esetében 2,0 m,
- birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetén 2,5 m,
- törpealanyra oltott almafa, tovább meggy-, szilva- és mandulafa esetén 3,5 m,
- vadalanyra oltott alma- és körtefa. továbbá kajszi fa esetén 4,0 m,
- cseresznyefa esetén 5,0 In ,
- dió- és gesztenyefa, továbbá 3ninden fel nem sorolt gyümölcsfa esetén 8,0 m.
c.) külterületnek keł-tterületen és beépítésre szánt területen kívüli részén, amennyiben a szomszédos földtertilet szőlő. gvümölcsös vagy kertterület. szőlő és oyünłölcsfät a b.) pontban löglalt ültetési távolságok megtartásával, egyéb bokrot vagy fát az alábbi ültetési távolságok łnegtartásával lehet ültetni:
- I m-nél magasabbra nem növő bokor (élő sövény) esetén 0.80 In , - 2 m-nél łnagasabbra nełn növő bokor (élő sövény) esetében 1,2 m.
- 2 m-nél magasabbra növő bokor (élő sövény) esetében 2,0 m. - fa esetében 8,0 In.
2./ Kőkút és vasút területén — szőlőtől. gyümölcsöstől, kertterüleltől, és beépítésre szánt területtől és egyéb fát- valamint bokrot. legalább 1 , 5 In. 3m-nél magasabbra növó gyüłnölcsfát legalább 2.5 nn távolságra szabad ültetni (telepíteni).
[4] 0
[1] Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX 21.) önkormányzati rendelet
[2] • (IX.21_.)
[3] (IX.21. )
[4] () Hatályon kívül helyezte: 18/2016. (IX .21.) önkormányzati rendelet

1. melléklet

Térkép

2. melléklet

Térkép