Hencse Község képviselő-testületének 11/2016(VII.6.)önkormányzati rendelete

Hencse Község Önkormányzat 11/2016. (VII.06.) önkormányzati rendelete az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2022. 11. 21 17:00

Hencse Község képviselő-testületének 11/2016(VII.6.)önkormányzati rendelete

Hencse Község Önkormányzat 11/2016. (VII.06.) önkormányzati rendelete az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról

2022.11.21.

Hencse Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Altalános rendelkezések

1. § (1) Ezt a rendeletet az önkormányzat közigazgatási területén, a természetes és jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek az ingatlanok és a közterületek tisztán tanásával, a köztisztasággal, a köztisztasági szolgáltatással összefüggő tevékenységére kell alkalmazni.

1. A tulajdonosok kötelezettségei

2. A köztisztasági szolgáltatás keretében az önkormányzat gondoskodik:

a) a közterületek, buszmegállók szervezett, rendszeres tisztán tartásáról, általános jellegú takarításáról,

b) a közutak tisztán tartásáról, hó- és síkosság mentesítéséről;

c) a zöldterületek tisztán tartásáról, kaszálásáról, az átereszek tisztán tartásáról, fakivágással és növénytelepítéssel, parkosítással kapcsolatos feladatok ellátásáról,

d) az illegális lerakók feltárásáról, felülvizsgálatáról, felszámolásáról, tiltó táblák kihelyezéséről, a közterületen lévő szemétgyűjtő edényzet ürítéséről, karbantartásáról, pótlásáról,

e) a közterületen elszórt szemét zsákos összegyújtéséről, és elszállításáról,

f) a szelektív hulladékgyújtó szigetek és környékük tisztán tartásáról, karbantartásáról, valamint

g) azokon a közterületeken, ahol az ingatlan és az úttest közötti távolság az 5 métert meghaladja, az ingatlantól számított 5 méteren túli terület tisztán tartásáról és kaszálásáról.

(2) Az önkormányzat gondoskodik a tulajdonában lévő közterületek tisztán tartásáról.

(3) Az ingatlan tisztántartásáról az ingatlan tulqidonosa, használója, haszonélvezője, bérlője, társasházak esetén a társasház tulajdonközössége (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz vagy járda hiányában az ingatlantól számított I méter széles területsáv tisztántartásáról, valamint, ha a járda mellett zöldsáv is van, a zöldsáv kaszálásáról,

b) az ingatlan előtti járdaszakasz hó- és síkosság mentesítéséről,

c) az ingatlanról a gyalogjárdára és az út fölé hajló ágak a közlekedés zavartalanságát és biztonságát biztosító mértékű nyeséséről.

(5) Az (2) bekezdésben felsorolt fëladatokat úgy kell elvégezni, hogy a járda vagy útburkolat ne rongálódjon, továbbá a terepszint ne változzon.

1. A havat az út tulajdonosa illetve az ingatlantulajdonos úgy köteles eltávolítani vagy elhelyezni, hogy a közlekedés zavartalansága és biztonsága biztosított legyen.

2. A beépítetlen ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről.

3. A közterületek és ingatlanok tisztán tartása

2. § (1) A közterületen szemetelni, vagy a közterületet más módon beszennyezni, oda engedély nélkül szemetet, építési és egyéb törmeléket, kerti nyesedéket lerakni, a közterületen lévő berendezési tárgyat, fát vagy egyéb növényt beszennyezni, rongálni tilos.

(2) A rongálásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni, illetve az eredeti állapotot helyreállítani.

(3) A közterület rendeltetéstől eltérő célra történő használata esetén a használattal érintett területet és közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani, a keletkező hulladék gyűjtéséről és ártalmatlanításáról gondoskodni.

(4) Építési és bontási munkálatokat úgy kell elvégezni, hogy szálló por és egyéb szennyeződés a munkaterületen és az engedélyezett közterület-használaton kívül eső területre ne kerüljön.

(5) Mindennemű anyag szállításánál a szállító köteles a szállítást úgy biztosítani, hogy a közterület be ne szennyeződjék, és az érintett szállítási útvonalon a szállítmányokból semmi ki ne hulljon, por, vagy búz ne keletkezzék, illetve csepegés, elfölyás ne fördulhasson elő.

(6) Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásával, valamint szállításával a közterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fël- vagy lerakás elvégzése után azonnal eltakarítani.

(7) Amennyiben a fuvarozó ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, annyiban azt a rakodás helyén az köteles elvégezni, akinek az érdekében a fuvarozás történik.

(8) Tilos az ingatlanok takarításából keletkező szennyeződést, vagy bármely más hulladékot a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerekbe önteni, söpörni.

(9) .Jármúbehajtók átereszeinek építése és annak tisztán tanása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. A csapadékvíz elvezetó árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos. A közterületre csapadékvíz elvezető árokba, csapadékvíz elvezető csatornába, szennyvizet, kiereszteni szigorúan tilos.

(10) Az állatok által a közterületen okozott szennyezés eltakarításáról az állattartó köteles gondoskodni.

(11)1 Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(12)2 A település területén lévő tavakba, holtágakba, élő vízfolyásokba, belvízelvezetöő árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos!

(13)3 Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni.

(14)4 Épületen (kapun, ablakon stb.) egyéb létesítményen lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, legkésőbb a felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

(15)5 Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos!

(16)6 Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége. Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére zárható edényt kell kihelyezni és azt saját költségen elszállítani.

3/A.7 A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

2/A. § (1) Az ingatlantulajdonosokat, használókat terhelő, e rendeletben meghatározottak végrehajtását a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző eljárására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadóak.

4. Záró rendelkezés

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az álláttartásról szóló 17/2005. (XII. I . ) és a 8/2010. (V.27.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

A 2. § (11) bekezdését a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 2. § (12) bekezdését a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 2. § (13) bekezdését a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 2. § (14) bekezdését a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

A 2. § (15) bekezdését a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

6

A 2. § (16) bekezdését a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

7

A 3/A. alcímet (2/A. §-t) a Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.