Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 9.) önkormányzati rendelete

Hencse Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2023. (I.09.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 09

Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 9.) önkormányzati rendelete

Hencse Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2023. (I.09.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.09.

Hencse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában álló alábbi köztemetőre és lezárt temetőre (továbbiakban: temető) terjed ki:

a) 076 hrsz-ú községi köztemető

b) ……. hrsz-ú lezárt temető.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésében felsorolt temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét saját maga teljesíti, temetőgondnok útján.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére Tv. és a Vhr. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) Temetni csak a 076 hrsz. alatti köztemetőben szabad. A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A köztemetőben az alábbi típusú temetési helyek állnak rendelkezésre: egyes és kettős sírhely, a legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító, építési engedéllyel építhető sírbolt (kripta) a koporsós, illetve urnafülke a hamvasztásos temetésre. Az urna, koporsós temetési helyre rátemethető.

(3) A sírhelyek méreteit e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(4) A temetési helyen elhelyezkedő sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága 1,5 m e magassági méreten belül – a Tv. és Vhr. rendelkezéseire figyelemmel – sírjel az önkormányzat részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

4. § Az elhunytat – az elhalálozás ideje szerint a sorrendben következő temetési helyre kell temetni. A képviselő-testület nem engedélyezhet sorrendiségtől eltérést.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) A 3. § (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama: sírhely és urnafülke esetén a temetéstől számított 25 év, kripta esetén 60 év.

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

A temető infrastrukturális létesítményei

6. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja: hullaház, ravatalozó, illemhely, közkifolyós ivóvíz, út, parkoló.

7. § (1) A 6. §-ban felsorolt létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják;

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(2) Díjat kell fizetni a temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik. Ennek mértéke esetenként kerül megállapításra, a hulladék elszállíttatásáról kiállított számla értékének megfelelő összegben, melyet a vállalkozó köteles az önkormányzatnak megtéríteni a kiértesítéstől számított 15 napon belül.

A temető üzemeltetése, a sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása

8. § (1) A temetőben a sírok virágokkal való beültetését és gondozását, díszítését az érintettek szabad belátásuk szerint végezhetik, ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni az önkormányzatnak, mint a temető üzemeltetőjének. A temető sírhelyein, közterületein padokat elhelyezni, fákat ültetni, növényzetet telepíteni csak az üzemeltetőnek szabad.

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató) tevékenysége során a rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

A temető rendje

9. § (1) A temető látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál jól látható helyen elhelyezett tájékoztató tábla szolgálja, amelyen fel van tüntetve a temető nyitvatartási ideje, a tulajdonos (üzemeltető) önkormányzat megnevezése, a temetőgondnok neve és pontos címe, telefonszáma. Ezen tájékoztatási kötelezettség az önkormányzatot terheli.

(2) A temető nyitvatartási ideje a helyben kialakult gyakorlat szerint nyári időszakban 8 - 20 óráig, téli időszakban 8 – 17 óráig.

10. § (1) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. A 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

11. § Tilos

a) a temetőbe kutyát bevinni, vakvezető kutya kivételével;

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) a hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni,

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

Záró rendelkezések

12. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Hencse Községi Önkormányzat 17/2003 (XII.16.) önkormányzati rendelete.

13. § Ez a rendelet 2023. január 9-én lép hatályba.

2. melléklet az 1/2023. (I. 9.) önkormányzati rendelethez

Fizetndő díjak

1. Temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért.

Megnevezés

Díj (Ft)

Újraváltásáért

Új sírhely megváltása (25 évre) /felnőtt/ férőhelyenként

1.000.-

2.000.-

Gyermeksírhely (25 évre) férőhelyenként

1.000.-

2.000.-

Kriptahely (60 évre) férőhelyenként

5.000.-

5.000.-

Urnasírhely (25 évre) férőhelyenként

1.000.-

2.000.-

Urnafal (25 évre) férőhelyenként

3.000.-

3.000.-

3. melléklet az 1/2023. (I. 9.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek méreteiről

1. Leírás

1.1. A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően, 200 cm. Koporsóban történő rátemetés esetében a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

1.2. A felnőtt sírhelyek általában 210 cm hosszúnak és 90 cm szélesnek kell lennie. Kettős sírhely hossza és szélessége 210 x 190 cm. Sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 60–100 cm-nek kell lennie. A sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell hagyni.

1.3. Gyermeksírhely 10 éven aluli halott részére általában 1,3 m hosszú, 0,60 m széles. E sírokat egymástól 0,30 m távolságra kell elhelyezni.

1.4. Urna földbetemetése esetén a sírhelyméret általában 60x80 cm, mélysége legalább 1 m.

1.5. A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, magassága max. 50 cm lehet.

1.6. Egymás mellett elhelyezett koporsós temetés esetén a sírbolt mélysége általában 190 cm, belső hossza 220–250 cm, szélessége két holttestre számítva 150 cm.

1.7. Egymás alatt elhelyezett koporsós temetés estén a sírbolt mélysége legalább 200 cm, belső hossza 210 cm, szélessége 90 cm.