Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

Hencse Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2023. (I.09.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 09

Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.09.
Hencse Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2023. (I.09.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A Képviselő-testület 2003. decemberi ülésén alkotta meg a temetőkről és a temetkezésről szóló 17/2003. (XII.16.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet). A Rendelet módosításra került a 8/2015.(VI.25.) számú rendelet módosítással, a 16/2016. (VII.06.) számú rendelet módosítással. A jogszabályváltozások okán a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása szükséges. A jelenlegi rendelet módosítás indoka az, hogy a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény (továbbiakban: Szankció tv.) 2021. január 1-i hatályba lépésével egyidejűleg hatályát vesztette a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény, mely korábban meghatározta a közigazgatási szankciórendszert. Ennek megfelelően a temetőkről és a temetkezésről szóló 17/2003. (XII.16.) önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezése a magasabb szintű jogszabállyal való összhang megteremtése érdekében, valamint új rendelet megalkotása.
A rendelet megalkotása óta eltelt 20 év és a Rendelet alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok nyomán is időszerűvé vált a rendelet szabályainak felülvizsgálata is.
A felülvizsgálat során figyelemmel kellett lenni arra, hogy az adott magatartásra nem vonatkozik-e központi jogszabály (szankció), mert ebben az esetben az a magatartás helyi rendeletben nem szabályozható.
A korábbi Rendelet módosítása helyett Hencse Község Képviselő- testülete új rendelet megalkotásáról gondoskodik.
Részletes indokolás
1. §
A rendelet alkalmazásában használt értelmező rendelkezések.
2-7. §
A temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vétele, a temetési helyek sírjelek, a temetési helyek feletti rendelkezési jog, a temető infrastrukturális létesítményei, a temető üzemeltetése, a sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása, a temető rendjéről szóló rendelkezéseket tartalmaz.
8. §
Záró rendelkezések
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.