Magyaratád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott óvodákban nevelésben részesülő, szociálisan rászoruló gyermekek családjainak eseti támogatásáról

Hatályos: 2022. 08. 25- 2022. 11. 30

Magyaratád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott óvodákban nevelésben részesülő, szociálisan rászoruló gyermekek családjainak eseti támogatásáról

2022.08.25.

Magyaratád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Magyaratád Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, ott életvitelszerűen lakó, az önkormányzat által fenntartott óvodákban óvodai nevelésben részesülő gyermeket nevelő, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)–(3) bekezdése szerinti természetes személyekre terjed ki.

(2) Életvitelszerű ottlakás: a természetes személy a hatóság felé bejelentett lakóingatlanát használja otthonául, ebből az ingatlanból szervezi az életét, rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, ide ér haza, az életviteléhez szükséges tevékenységeket (pl. étkezés, főzés, mosás, stb.) itt folytatja, e lakóingatlan vonatkozásában éven át folyamatosan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe. A lakóingatlan életvitelszerű használatának igazolása történhet: lakcímkártyával, közjegyzői okirattal, az adóévet megelőző év 12 havi közüzemi számlájával.

2. A támogatásra jogosultak, a támogatás igénylése, feltételei és mértéke

2. § Az önkormányzat vissza nem térítendő egyszeri pénzbeli támogatást (a továbbiakban: támogatás) biztosít azon személyek számára, akik az 1. § (1) bekezdése szerinti intézményben 2022. szeptember 15. napján beiratkozottként szereplő, vagy ezt követő időponttól legkésőbb 2022. október 31. napjáig beíratott, óvodai nevelésben részesülő gyermeket nevelnek, valamint e rendeletben meghatározott egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelnek.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti igénylőlapon 2022. szeptember 15. és 2022. október 31. napja között lehet benyújtani. A határidő jogvesztő.

(2) Az igénylőlaphoz csatolni kell az óvodai beiratkozást, óvodai nevelési jogviszonyt igazoló, az intézmény vezetője, vagy az általa megbízott személy által kiállított igazolást.

(3) A kérelemben foglaltakat megalapozó iratokat a jogosult köteles a támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válásától számított két évig megőrizni.

(4) A rendelet alapján lefolytatott eljárások esetében a szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendeletben foglalt eljárási szabályokat kell alkalmazni.

4. § (1) Támogatásban részesíthető az a kérelmező, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegének tízszeresét.

(2) A támogatás elbírálásánál nem minősül jövedelemnek az Szt. 4. § (1a) bekezdés szerinti jövedelem.

(3) A családban élő személyek meghatározásánál az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

(4) A támogatás iránti kérelemről, az igénylőlapon szereplő adatok alapján a polgármester dönt.

(5) A támogatásra való jogosultság esetén a támogatás kifizetésére a (4) bekezdés szerinti döntés véglegessé válását követően legkésőbb 15 napon belül kerül sor.

5. § A támogatás mértéke húszezer forint/gyermek.

3. A támogatás igénybevételének ellenőrzése

6. § (1) A támogatás igénybevételének ellenőrzésével összefüggő feladatokat az önkormányzat hivatala (a továbbiakban: Hivatal) látja el.

(2) A Hivatal a támogatás igénybevételét a támogatásra való jogosultságot megállapító döntés véglegessé válásától számított két éven belül ellenőrizheti.

(3) Ha megállapításra kerül, hogy a kérelmező a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, a polgármester a támogatottat kötelezi a támogatás megtérítésére.

4. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2022. december 1-jén hatályát veszti.

1. melléklet

Igénylőlap az önkormányzat által fenntartott óvodákban nevelésben részesülő, szociálisan rászoruló gyermekek családjainak eseti támogatásához

1. Az igénylő személyes adatai:

1.1. Családi és utóneve: ...................................................................................................................

1.2. Születési neve: ..........................................................................................................................

1.3. Anyja neve: ...............................................................................................................................

1.4. Születési hely, év, hó, nap: .......................................................................................................

1.5. Lakcíme: ....................................település .................................. utca/út/tér ............... házszám

1.6. TAJ száma: ………………………………. Telefonszám: …………………………………….

2. A támogatás szempontjából jogosító gyermekek:

2.1. Név: ……………………………………………………………..

2.2. Név: ……………………………………………………………..

2.3. Név: ……………………………………………………………..

2.4. Név: ……………………………………………………………..

2.5. Név: ……………………………………………………………..

3. A családban életvitelszerűen együtt élő, bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyek adatai és jövedelmük:

3.1. A táblázatban fel kell tüntetni az igénylőt és minden olyan közeli hozzátartozót, aki a kérelmezővel közös lakcímen lakik. A jövedelemre vonatkozó oszlopot csak azon személyek vonatkozásában kell kitölteni, akik jövedelemmel rendelkeznek.

Név

Születési idő

Lakcím

Havi nettó jövedelem (Ft)

3.2. A háztartás egy főre jutó nettó jövedelme: ……………………………Ft

4. Nyilatkozat

4.1. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul igénybe vett támogatást kamattal növelten vagyok köteles egy összegben visszafizetni.

4.2. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

4.3. Nyilatkozom, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.

Dátum: ...................... év ........................... hó........... nap (az igénylő aláírása)