Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2022. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kedvtelésből tartott állatok tartásának a szabályairól

Hatályos: 2022. 04. 18
a kedvtelésből tartott állatok tartásának a szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (5)-(6) bekezdésében felhatalmazást kapott a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat képviselő-testülete, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat közgyűlése, hogy az ebrendészeti hozzájárulás mértékét, kiszabásának feltételeit, a kedvezmények, mentességek körét, illetve a megfizetésének szabályait rendeletben határozza meg.
Az ebrendészeti hozzájárulást nem javasolt bevezetni.
2012. október elsején hatályba lépett az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 6. § (6) bekezdése, mely szerint mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható, ennek ellenére a hatályos rendeletben találhatóak darabszámra vonatkozó korlátok.
A mezőgazdasági haszonállatok tartására vonatkozóan továbbra is alkalmazni kell a magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit. Arra van csak lehetőség, hogy az OTÉK övezeti besorolását alapul véve, annak felhasználásával helyi szinten szabályozva – az egyes övezetek jellegéhez igazodva – lehet meghatározni, illetve megtiltani az övezetekben tartható állatokat, fajta és darabszám szerint.
Felhatalmazást kaptak arra is az önkormányzatok, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályait rendeletben határozzák meg. Tekintettel arra, hogy széles körű szabályozás van érvényben törvényekben és rendeletekben (a tartás, az épületek, stb.) és csak a haszonállatok darabszámát nem lehet korlátozni, ezért a kedvtelésből tartott állatok vonatkozásában a tartandó ebek, macskák darabszáma az, ami szabályozható. Esetlegesen kutyafuttató terület kijelölésére kerülhetne sor a rendeletben, de ez nem indokolt a falu esetében.
A tartandó ebek számát a jelenleg hatályos rendelettel megegyezően három eb és egyszeri szaporulata – legfeljebb három hónapos korig – mértékben javasolt korlátozni.